Στο Μαξίμου σήμερα το θέμα του clawback σε διαγνωστικά, πολυϊατρεία και κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Στο Μαξίμου σήμερα το θέμα του clawback σε διαγνωστικά, πολυϊατρεία και κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς
Την περασμένη Τετάρτη, είχε προηγηθεί συνάντηση μετά από πρόσκληση του Υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη.

Τον Υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, κ. Άκη Σκέρτσο θα συναντήσει σήμερα, Παρασκευή (3/6), στο Μέγαρο Μαξίμου, το Συντονιστικό Όργανο Φορέων ΠΦΥ, προκειμένου να συζητηθούν τα διαθρωτικά και οικονομικά θέματα του clawback.

Την περασμένη Τετάρτη, είχε προηγηθεί συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, όπως είχε προαναγγελθεί κατά το τριήμερο των απεργιακών κινητοποιήσεων των διαγνωστικών εργαστηρίων, πολυϊατρείων και κλινικοεργαστηριακών γιατρών.

Η ατζέντα περιλάμβανε τις προτεινόμενες λύσεις στο ζήτημα του clawback, το οποίο, όπως επανειλημμένως έχει προειδοποιήσει το Συντονιστικό Όργανο, έχει φτάσει στα όρια της επιβίωσης τους ιδιωτικούς φορείς ΠΦΥ.

Ο Υπουργός Υγείας φέρεται να ενημέρωσε τους εκπροσώπους του κλάδου ότι ενώ το 2021 ο αρχικός προϋπολογισμός των διαγνωστικών εξετάσεων ήταν 411 εκατ. ευρώ και με τη μεταφορά των χρημάτων από άλλους κωδικούς του ΕΟΠΥΥ διαμορφώθηκε στα 451 εκατομμύρια ευρώ (πλην της χρηματοδότησης από το Υπουργείο Οικονομικών που ήταν 15 εκατομμύρια), για το 2022 τα 451 εκατ. ευρώ είναι η αφετηρία του προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων και πράξεων και αναμένεται μία έξτρα χρηματοδότηση, για της οποίας το μέγεθος θα ακολουθήσει ενημέρωση.

Όσον αφορά στο 2023 θα εφαρμοστούν διαρθρωτικά μέτρα, ώστε να οριστεί η συνυπευθυνότητα του κράτους στο clawback. Επιπροσθέτως, για το 2023 θα είναι σαφές εκ των προτέρων το μέγιστο ποσοστιαίο όριο του clawback που θα αναλάβουν να επιστρέψουν οι πάροχοι.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του κλάδου, συμφωνήθηκε να ακολουθήσουν συναντήσεις εκπροσώπων του Υπουργείου Υγείας, του Υπουργού και του Συντονιστικού Οργάνου, όπου εντός του Ιουνίου θα συμφωνηθούν όλα τα διαρθρωτικά μέτρα και θα τεθούν σε νομοθέτηση.

Επιπλέον, αναμένεται να γίνει εξορθολογισμός των διαγνωστικών εξετάσεων και της προείσπραξης του clawback με σχετικές νομοθετικές παρεμβάσεις.

Για μια ακόμη φορά ζητήθηκε από τον Υπουργό Υγείας η διαγραφή του «τεχνητού χρέους» που έχει προκληθεί από το clawback, ο οποίος ξεκαθάρισε από την πλευρά του ότι το ζήτημα αυτό δεν υπάγεται στις αρμοδιότητές του.

Υπενθυμίζεται ότι το «κούρεμα» του τεχνητού χρέους από τα έτη 2013-2021, είναι ένα από τα βασικά αιτήματα του κλάδου, για τη διεκδίκηση των οποίων πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις στις 26, 27 και 28 Μαΐου.

Άλλο βασικό αίτημα είναι ο περιορισμός του clawback με ανώτατο όριο το 10% για το 2022 και για το 2023 παράλληλη θεσμοθέτηση ανώτατου ορίου clawback (στα επίπεδα των υπολοίπων Ευρωπαϊκών χωρών), με συνυπευθυνότητα της πολιτείας και με απώτερο στόχο την πλήρη εξάλειψη του και την εφαρμογή διαρθρωτικών μέτρων (διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα, real time έλεγχος κλπ).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider