Σε λειτουργία τέθηκε η πλατφόρμα mastografia.gov.gr για όσες γυναίκες 50 ως 69 ετών ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για τις προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού, ενώ από αύριο Παρασκευή ξεκινά και η αποστολή των πρώτων sms στις τουλάχιστον 1,3 εκατ. γυναίκες δικαιούχους, όπως αναφέρθηκε κατά την παρουσίαση του προγράμματος που πήρε το όνομα της αείμνηστης προέδρου του Κινήματος Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ) «Φώφης Γεννηματά».
Το πρόγραμμα, στην πλήρη ανάπτυξή του, θα διαθέτει περισσότερα από 1.000 σημεία σε όλη τη χώρα, ιδιωτικά και δημόσια, όπου οι γυναίκες θα μπορούν να κάνουν τη μαστογραφία χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Επίσης, περιλαμβάνει ειδικούς ιατρούς τους οποίους θα μπορούν να επισκεφθούν για περαιτέρω αξιολόγηση των ευρημάτων τους, εφόσον αυτά προκύψουν από τη μαστογραφία καθώς και δυνατότητα διενέργειας δωρεάν υπερηχογραφήματος, μέσω του αυτοματοποιημένου συστήματος.
Οι γυναίκες που έχουν άυλη συνταγογράφηση, θα λάβουν το μήνυμα (sms ή email) και θα μπορούν να μπουν στο site mastografia.gov.gr να κλείσουν το ραντεβού τους σε κάποιο από τα συνεργαζόμενα κέντρα. Αρχικά τα μηνύματα θα αποσταλούν στην Αττική και τις επόμενες εβδομάδες, σταδιακά, και στην υπόλοιπη χώρα. Εάν μία γυναίκα δεν είναι εγγεγραμμένη στην άυλη συνταγογράφηση, μπορεί να λάβει το παραπεμπτικό της από οποιονδήποτε γιατρό, ο οποίος θα το εκδώσει εφόσον η γυναίκα είναι δικαιούχος.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις εξής εξετάσεις:
- την εξέταση ψηφιακής μαστογραφίας για όλες τις γυναίκες δικαιούχους.
- κλινική εξέταση σε περίπτωση ευρήματος.
- υπερηχογράφημα σε περίπτωση ευρήματος.
Τι είναι το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου
Η αρχή γίνεται με τον προσυμπτωματικό έλεγχο για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, καθώς αποτελεί μια από τις συχνότερες μορφές καρκίνου που απειλούν τις γυναίκες και ταυτόχρονα μια νόσο που μπορεί να θεραπευτεί αποτελεσματικά εφόσον ανιχνευθεί έγκαιρα.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών που βρίσκονται στη χώρα μας και διαθέτουν ΑΜΚΑ και ενσωματώνει την ψηφιακή τεχνολογία, προκειμένου να διευκολύνει τις γυναίκες να κάνουν τις εξετάσεις τους εύκολα, άμεσα και δωρεάν.
Δικαιούχοι της Δράσης
Σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση, δικαιούχοι της Δράσης, είναι οι γυναίκες ελληνικής υπηκοότητας και οι γυναίκες πολίτες τρίτων χωρών που παραμένουν νόμιμα στην ελληνική επικράτεια και πληρούν σωρευτικά τις εξής προϋποθέσεις:
α) ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των πενήντα (50) έως εξήντα εννέα (69) ετών,
β) φέρουν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.).
γ) δεν έχουν διενεργήσει τις ίδιες διαγνωστικές εξετάσεις τους τελευταίους δώδεκα (12) ημερολογιακούς μήνες πριν την ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσας.
δ)δεν έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού εντός των τελευταίων πέντε (5) ημερολογιακών ετών πριν την ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσας.
Οι Δικαιούχοι συμμετέχουν σταδιακά στη Δράση με την έκδοση του παραπεμπτικού, ανά ηλικιακές ομάδες, με την εξής χρονική προτεραιότητα:
α) αρχικώς συντάσσονται παραπεμπτικά για τις Δικαιούχους που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 50-54
β) έναν ημερολογιακό μήνα μετά την ημερομηνία δημιουργίας παραπεμπτικών για την πρώτη ηλικιακή ομάδα, συντάσσονται παραπεμπτικά για τις Δικαιούχους που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 55-59
γ) έναν ημερολογιακό μήνα μετά την ημερομηνία σύνταξης των παραπεμπτικών για τη δεύτερη ηλικιακή ομάδα, συντάσσονται παραπεμπτικά για τις Δικαιούχους που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 60-64
δ) έναν ημερολογιακό μήνα μετά την ημερομηνία σύνταξης των παραπεμπτικών για την τρίτη ηλικιακή ομάδα, συντάσσονται παραπεμπτικά για τις Δικαιούχους που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 65-69.
Η διαδικασία
Όσες δικαιούχοι έχουν ενεργοποιήσει, τη διαδικασία συνταγογράφησης άυλων παραπεμπτικών διαγνωστικών εξετάσεων, λαμβάνουν το παραπεμπτικό ηλεκτρονικά είτε μέσω γραπτού μηνύματος (sms) στο κινητό τηλέφωνο τους ή/και μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος (email) στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους. Οι υπόλοιπες δικαιούχοι δύνανται να αιτηθούν την έκδοση του παραπεμπτικού σε δημόσια ή ιδιωτική Μονάδα Υγείας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας της επιλογής τους, μετά από γνωστοποίηση σε αυτή του ΑΜΚΑ.
Το παραπεμπτικό εκτελείται σε δημόσια ή ιδιωτική Μονάδα Υγείας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας. Οι Μονάδες Υγείας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, που συμμετέχουν στη Δράση, εκτελούν το παραπεμπτικό κατά τα προαναφερόμενα, ανεξάρτητα από το εάν είναι συμβεβλημένες με τον ΕΟΠΥΥ ή όχι. Οι δικαιούχοι ενημερώνονται για τις Μονάδες Υγείας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας που δύνανται να εκτελούν τις προληπτικές εξετάσεις.
Διάγνωση και ενημέρωση ηλεκτρονικού φακέλου
Μετά την εκτέλεση του παραπεμπτικού, ακτινοδιαγνώστης της Μονάδας Υγείας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, διενεργεί διάγνωση και ενημερώνει σχετικά τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (Α.Η.Φ.Υ) των Δικαιούχων ως προς τη διαπίστωση ή μη ευρήματος, σύμφωνα με την κατάταξη της κλίμακας BIRADS.
Ως «εύρημα BIRADS» νοείται κάθε πιθανώς καλόηθες εύρημα που χρήζει επανεξέτασης. Ανάλογα με τα ευρήματα η γυναίκα θα καθοδηγείται για περαιτέρω έλεγχο.
Πιερρακάκης: Το πρόγραμμα αφορά 1,3 εκατομμύρια γυναίκες
Όπως ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, «το πρόγραμμα στηρίζεται σε μια σειρά από πράγματα τα οποία συσχετίζονται με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση είναι το βασικό σύστημα πάνω στο οποίο βασιζόμαστε, για να μπορέσουμε να χτίσουμε τον ψηφιακό φάκελο του ασθενούς, που είναι αν θέλετε η βασικότερη πολιτική που ακολουθούμε σαν κυβέρνηση.
Πάνω σε αυτό το πρόγραμμα στήθηκε η άυλη συνταγογράφηση, που αυτή τη στιγμή περιλαμβάνει 3,4 εκατομμύρια κινητών τηλεφώνων. Περίπου δηλαδή το 40% της ημερήσιας συνταγογράφησης, διενεργείται μέσω της άυλης και σε αυτό το πλαίσιο από το σύνολο των συμπολιτών μας που βρίσκονται μέσα στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, έχουμε για κάθε ΑΜΚΑ τη συνταγογράφηση που συσχετίζεται. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά εξετάσεις για όλες τις γυναίκες 50 ως 69 ετών, 1,3 εκατομμύρια. Ουσιαστικά διευκολύνουμε να μπορέσουν να γίνουν οι εξετάσεις εύκολα, άμεσα και δωρεάν». Το πρόγραμμα είναι δομημένο σε πληθυσμιακό επίπεδο, «δεν περιμένουμε να πάει ο πολίτης στο γιατρό, αλλά το κράτος υπενθυμίζει στον πολίτη να φροντίσει τον εαυτό του».
«Αυτά συνταγογραφούνται αυτόματα από το σύστημα μόνο σε περίπτωση ευρήματος στη μαστογραφία, τα κριτήρια έχουν να κάνουν με την κατοχή ΑΜΚΑ, πρέπει να μπορεί κανείς να γραφτεί στο πρόγραμμα της άυλης συνταγογράφησης για να γίνει ενημέρωση, όπως ανέφερα το 40% της ημερήσιας συνταγογράφησης πλέον γίνεται μέσω της άυλης. Γενικά προτρέπουμε το σύνολο των συμπολιτών μας να εγγραφούν στην άυλη συνταγογράφηση, ως εργαλείο διαφάνειας εξυπηρέτησης και διευκόλυνσης», τόνισε ο κ. Πιερρακάκης.
Ο κ. Πιερρακάκης μίλησε και για τα επόμενα βήματα λέγοντας ότι «από αύριο θα ξεκινήσει η αποστολή των sms, θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Δεν θα σταλούν όλα την ίδια ημέρα και θα ενσωματωθούν στο πλαίσιο αυτό επόμενες παθήσεις σε επόμενα προγράμματα. Τα αμέσως επόμενα θα είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο καρκίνος του παχέος εντέρου και καρδιαγγειακά νοσήματα. Είναι σημαντικό να αξιοποιήσει κανείς όλα αυτά τα τεχνολογικά εργαλεία για να μπορέσει να επενδύσει στην κοινωνική πολιτική. Διότι η ψηφιακή πολιτική είναι κοινωνική πολιτική. Η εξυπηρέτηση του πολίτη διενεργείται και μέσω των ψηφιακών εργαλείων κι αυτό είναι ένα βήμα από τα πολλά για να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε ένα νέο πλαίσιο παροχής υπηρεσιών».
Πλεύρης: Καλή ημέρα για τη δημόσια υγεία
Καλή ημέρα για τη δημόσια υγεία χαρακτήρισε τη σημερινή ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, τονίζοντας ότι η δημόσια υγεία είναι μία παρεξηγημένη έννοια και πρέπει να πάψει να είναι η αντιμετώπιση της ασθένειας.
«Η δημόσια υγεία έχει στόχο το πώς θα κρατήσει τους πολίτες υγιείς για να μη χρειαστεί να αντιμετωπίσουν την ασθένεια», σημείωσε, προσθέτοντας ότι δυστυχώς στη χώρα μας δεν υπήρξε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την πρόληψη, παρ' ότι έγιναν πολλές αποσπασματικές προσπάθειες τα τελευταία αρκετά χρόνια.
Σήμερα, όπως είπε ο ίδιος, έχουμε το Εθνικό Πρόγραμμα Δοξιάδη για την πρόληψη, το οποίο εστιάζει στην παιδική παχυσαρκία, στον καρκίνο του μαστού αλλά και σε άλλα νοσήματα. Αφορά την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου και θα επεκταθεί σε δυόμιση εκατομμύρια πολίτες του καρκίνου τραχήλου της μήτρας που θα γίνει σε επίσης δυόμιση εκατομμύρια γυναίκες, των καρδιαγγειακών παθήσεων που αφορούν ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού, αλλά και το πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά κατά του καρκίνου του μαστού, το οποίο αφορά ένα εκατομμύριο τριακόσιες χιλιάδες γυναίκες στη χώρα μας.
Ανδρέας Τσούνης: Η Φώφη Γεννηματά έκανε μεγάλο αγώνα
Ανεβαίνοντας στο βήμα ο σύζυγος της αείμνηστης Φώφης Γεννήματα, Ανδρέας Τσούνης, ευχαρίστησε την πολιτεία για αυτό το πρόγραμμα και σημείωσε ότι το ζήτημα της πρόληψης η Φώφη Γεννηματά προσπάθησε να το δείξει με κάθε ιδιότητά της. «Έκανε μεγάλο αγώνα να πείσει τις γυναίκες να αποφύγουν τον φόβο και την αγωνία για τον καρκίνο» τόνισε και πρόσθεσε ότι έχει σημασία όλοι να εξοικειωνόμαστε με μία δύσκολη διάγνωση.
Όπως επεσήμανε ο κ. Τσούνης, η Φώφη Γεννήματα, το 2016, πήρε την πρωτοβουλία μαζί με άλλους βουλευτές να καλυφθεί η ψηφιακή μαστογραφία από τον ΕΟΠΥΥ. Από την τότε κυβέρνηση και τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, το αίτημα έγινε αποδεκτό, αλλά ήταν δύσκολο να καλυφθεί όλος ο πληθυσμός της χώρας, ιδίως στις απομακρυσμένες περιοχές.
«Το πρόγραμμα αυτό, που φέρει το όνομα της Φώφης Γεννήματα, είναι πιο ολοκληρωμένο και χαίρομαι που υπάρχει διακομματική συναίνεση για τον καρκίνο του μαστού», κατέληξε ο κ. Τσούνης, ευχαριστώντας τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, που έκανε πράξη το συγκεκριμένο πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ