Η κλιματική αλλαγή με την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη έχει ως συνέπεια είδη του ζωικού βασιλείου, που απαντώνται ως επί τον πλείστον σε μεσογειακές χώρες να κάνουν την εμφάνιση τους στην Κεντρική Ευρώπη, προκαλώντας ανησυχία στους ερευνητές. Ανάμεσα σε αυτά τα είδη είναι και τα «κουνούπια-τίγρεις» τα οποία εναποθέτουν αυτή την περίοδο αυγά ανά την ιταλική επικράτεια, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε ερευνητική ομάδα στο περιοδικό Royal Society Open Science, τα οποία επικαλούνται γερμανικά μέσα.
Το γεγονός πως τα κουνούπια, πάσης φύσεως, παραμένουν ενεργά και κατά τη διάρκεια του χειμώνα πλέον, σημαίνει πως αυξάνονται τα ενδεχόμενα «έκρηξης» ασθενειών που συνδέονται με τα έντομα αυτά. Ειδικά το ασιατικό κουνούπι-τίγρης, που πρωτοπαρατηρήθηκε στην Ευρώπη τη δεκαετία του ’70 και απαντάται πλέον σε πάνω από 20 χώρες, μπορεί να μεταφέρει δεκάδες ιούς με το τσίμπημα του, μεταξύ των οποίων τον Ζίκα, τον Ιό του Δυτικού Νείλου και τον Δάγκειο Πυρετό. Σημειώνεται πως κρούσματα από τους ως άνω ιούς έχουν παρατηρηθεί, μεταξύ άλλων, στην Νότια Γαλλία, την Ιταλία (πρωτίστως), την Κροατία.
Ο χειμώνας δεν επηρεάζει πια τα κουνούπια, που βρίσκουν τα αποθέματα υγρασίας που χρειάζονται στον αστικό ιστό σε παρτέρια, σε λούκια και γενικά οπουδήποτε δημιουργούνται λιμνάζοντα νερά.
Οι προβλέψεις ως το 2080 για τον Νότο
Μάλιστα, έως το 2080 η θερμοκρασία στις μεσογειακές χώρες της Ευρώπης, κυρίως στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, αναμένεται να αυξηθεί κατά 8-10 βαθμούς και σε ορισμένες περιοχές εξ αυτών έως και πάνω από 10 βαθμούς Κελσίου. Αυτό πρακτικά μεταφράζεται σε αναπαραγωγή όλων των ειδών κουνουπιών και κυρίως των κουνουπιών-τίγρη όλο το χρόνο. Μελετητές στην Ιταλία μελετούν τη γονιμότητα των κουνουπιών, αναζητόντας τρόπους για να προσφέρουν στον Νότο κάποια ασπίδα προστασίας.