Στα χαρακώματα βρίσκονται φαρμακαποθηκάριοι και φαρμακοποιοί, με προσωπικές επιθέσεις και πυρά εκατέρωθεν. Πεδίο μάχης αποτελούν για μια ακόμη φορά οι ελλείψεις φαρμάκων και ειδικότερα οι παράλληλες εξαγωγές. Την αρχή έκαναν τη Δευτέρα (2/10) οι χονδρέμποροι, οι οποίοι διεκδικούν άμεση άρση απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών, σε φάρμακα των οποίων η επάρκεια στην αγορά έχει αποκατασταθεί ή υπάρχει δυνατότητα υποκατάστασης με γενόσημα, που έχουν την ίδια δραστική ουσία. Ωστόσο, την αντίθεσή τους εκφράζουν κατηγορηματικά οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι παραμένουν σταθεροί στη θέση τους για συνέχιση των απαγορεύσεων.
Υπενθυμίζεται ότι οι φαρμακαποθήκες έχουν επανειλημμένως βρεθεί στο «στόχαστρο» ως υπαίτιοι των ελλείψεων φαρμάκων, μέσω των παράλληλων εξαγωγών. Ο ΕΟΦ έχει ήδη απαγορεύσει τις εξαγωγές σε 277 φάρμακα, εντούτοις, σύμφωνα με τους χονδρεμπόρους, σήμερα βρίσκονται σε υπερεπάρκεια τουλάχιστον 90 από αυτά, ενώ σε άλλα 54 υπάρχει πληθώρα αξιόπιστων ελληνικών γενοσήμων προς υποκατάσταση.
Επίθεση σε Βαλτά και Ευγενίδη
Σε σχετική συνέντευξη τύπου, στις αρχές της εβδομάδας, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων (ΠΣΦ), Θεόδωρος Σκυλακάκης, επιτέθηκε στην ηγεσία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), υποστηρίζοντας ότι φαρμακεία – μέλη του Συλλόγου κάνουν συστηματικά άμεσες (παράνομες) εξαγωγές ή έμμεσες μέσω «τσαντάκηδων», με τη μέθοδο «σκούπας».
Μάλιστα, απευθυνόμενοι στο πρόεδρο του ΠΦΣ Απόστολο Βαλτά και τον ειδ. γραμματέα Διονύσιο Ευγενίδη, οι χονδρέμποροι, έθεσαν καίρια ερωτήματα, που προκάλεσαν την αντίδραση του Συλλόγου των φαρμακοποιών: «Ρωτάμε τους κυρίους Βαλτά και Ευγενίδη, μέλη Συνεταιριστικών Φαρμακαποθηκών με διοικητικό ρόλο: κάνουν ή όχι πωλήσεις οι συνεταιρισμοί σας και όλοι οι συνεταιρισμοί της Ελλάδας, σαν αυτές που δημόσια καταδικάζετε; Εάν κάνουν, πόσες μέρες πριν καταγγείλατε ως φαρμακοποιοί μια έλλειψη; Έχουν οι συνεταιρισμοί φαρμακοποιών κάνει την τελευταία τους πώληση για εξαγωγή; Μήπως διαθέτετε κάποιο “ηθικόμετρο” ως προς το ποια εξαγωγή είναι ηθική και ποια ανήθικη;».
Φαρμακοποιοί: Η λάσπη και οι συκοφαντίες δεν πτοούν τον αγώνα μας
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, Τετάρτη (4/10), ο ΠΦΣ ζητά τη συνέχιση της απαγόρευσης εξαγωγών, καθώς -όπως τονίζει- η επέκταση της σχετικής λίστας αρχίζει και αποδίδει, με φάρμακα τα οποία ήταν εξαφανισμένα επί μήνες από την ελληνική αγορά, να εμφανίζονται εκ νέου σταδιακά στο φαρμακείο. Αντιθέτως, τα λίγα φάρμακα για τα οποία άρθηκε η απαγόρευση των εξαγωγών πριν από δύο μόλις μήνες, σήμερα αυτά είναι ήδη εξαφανισμένα. Σημειώνεται ότι με τη θέση του ΠΦΣ συντάσσεται και η Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος (ΟΣΦΕ).
Ο ΠΦΣ δηλώνει ότι η λάσπη, οι συκοφαντίες και η παραπληροφόρηση για τον Πρόεδρο και τον Ειδικό Γραμματέα του Συλλόγου, δεν πτοούν τον αγώνα που δίνει, «γιατί πάνω από οποιαδήποτε επιχειρηματικό συμφέρον, είναι η εξασφάλιση της θεραπευτικής αγωγής του πολίτη και η διασφάλιση της Δημοσίας Υγείας».
Ζητά από το υπουργείο Υγείας και τον Ε.Ο.Φ. να επικεντρωθούν σε εξονυχιστικό έλεγχο των φαρμακαποθηκών εκείνων που – όπως χαρακτηριστικά τονίζει - αποθεματοποιούν ποσότητες χιλιάδων σκευασμάτων, ειδικά μετά την τελευταία απαγόρευση, με την προσδοκία ότι αυτή θα αρθεί το προσεχές διάστημα. «Ματαιοπονεί ο κ. Σκυλακάκης στην προσπάθειά του από υπόλογος να καταστεί τιμητής», σημειώνει ο ΠΦΣ.
Η απάντηση δεν άργησε να έρθει από τους φαμρμακαποθηκάριους, οι οποίοι με ανακοίνωσή τους εγκαλούν τους φαρμακοποιούς για ψεύδη και προσωπικές επιθέσεις.
«Όποιος θεωρεί ότι συκοφαντείται προσφεύγει στη Δικαιοσύνη, όπως έκανε ο Πρόεδρος μας κ. Σκυλακάκης κατά του κ. Βαλτά», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση. Και προσθέτει: «Θα απαντήσουν οι κ.κ. Βαλτάς και Ευγενίδης αν οι συνεταιριστικές αποθήκες, στων οποίων τη διοίκηση συμμετέχουν ενεργά, πραγματοποιούν ή όχι πωλήσεις φαρμάκων για εξαγωγή;».
Οι παρεμβάσεις του υπουργείου Υγείας
Ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, έχει δηλώσει την αποστασιοποίησή του από τις αντιπαραθέσεις μεταξύ των «κρίκων» της εφοδιαστικής αλυσίδας, τονίζοντας ότι μέλημά του είναι η διαφάνεια και η επάρκεια φαρμάκων.
Στα μέτρα που έχουν δρομολογηθεί για την αντιμετώπιση των ελλείψεων εντάσσεται η εφαρμογή του Συστήματος Παρακολούθησης και Ελέγχου της Εφοδιαστικής Αλυσίδας Φαρμάκου (ΣυΠΕΕΑΦ), ενώ το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε εχθές το βράδυ περιλαμβάνεται διάταξη, προκειμένου να διασφαλιστεί διαφάνεια καθ’ όλη την εφοδιαστική αλυσίδα φαρμάκου στην εγχώρια αγορά, έγκαιρος εντοπισμός και πρόβλεψη ελλείψεων φαρμάκων. Στόχος είναι να αντιμετωπιστούν με ταχύτητα, ευελιξία και αποτελεσματικότητα οι περιπτώσεις ελλείψεων , ώστε αυτές να καλύπτονται εγκαίρως.
Παράλληλα, όπως δήλωσε ο Υπουργός Υγείας, στις 15 Νοεμβρίου αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία ψηφιακή εφαρμογή, ούτως ώστε κάθε πολίτης, να μπορεί να ενημερωθεί μέσα από το κινητό του σχετικά με το αν είναι διαθέσιμο το φάρμακο που του έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός του και, αν όχι, ποιο ισοδύναμο υπάρχει.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι ήδη το σύστημα «δουλεύει» δοκιμαστικά προκειμένου να διαπιστωθεί η χρησιμότητά του.
Πάντως, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, από τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν προκύπτουν ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά, καθώς η μη διαθεσιμότητα ορισμένων καλύπτεται από τα αντίστοιχα γενόσημα, τα οποία έχουν την ίδια δραστική ουσία.
Τέλος, τονίζει ότι τα επίσημα στοιχεία δείχνουν πως η Ελλάδα είναι τελευταία σε ελλείψεις φαρμάκων σε ολόκληρη την Ευρώπη.