Περίπου 50.000 χειρουργικές επεμβάσεις αναμένεται να διενεργηθούν δωρεάν στα απογευματινά χειρουργεία, σε μια προσπάθεια του υπουργείου Υγείας να αποσυμφορήσει τη λίστα χειρουργείων, να μειωθούν οι αναμονές και να ξεκινήσει ο νέος θεσμός σε μία βελτιωμένη βάση.
Η δράση, στην οποία αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στο Open την Κυριακή (11/2) ο αρμόδιος Υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης, θα χρηματοδοτηθεί με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 60 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, αυτή τη στιγμή εκκρεμούν 91.000 χειρουργικές επεμβάσεις. Αν και τα κριτήρια δεν έχουν ακόμα εξειδικευτεί, προτεραιότητα για τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία θα δοθεί σε όσους βρίσκονται στη λίστα για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ξεκινώντας -όπως αναφέρουν πηγές από το υπουργείο - από τα περιστατικά που είναι σε αναμονή για περισσότερο από ενάμιση χρόνο.
«Δεν μπορώ, ως Υπουργός Υγείας, να δεχθώ ότι υπάρχουν κάποιοι που περιμένουν 2-3 χρόνια για να χειρουργηθούν», τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
«Αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι ότι αυτά τα προβλήματα δεν είναι μόνο ελληνικά. Για περίπου ενάμιση χρόνο τα χειρουργεία σταμάτησαν λόγω covid. Από τη στιγμή που σταμάτησαν για ενάμιση χρόνο τα τακτικά χειρουργεία, καθώς δεν μπορούσε να μπει κανείς στο νοσοκομείο για να μην κολλήσει και τα δημόσια νοσοκομεία ήταν τα μόνα που διαχειρίζονταν τα περιστατικά covid, δημιουργήθηκε ένα “μποτιλιάρισμα” ενάμιση έτους σε όλα τα εθνικά συστήματα υγείας», εξήγησε. Το πρόγραμμα στοχεύει στην αποσυμφόρηση αυτού του «μποτιλιαρίσματος». «Έχουμε τη λύση, έχουμε το σχέδιο, θα δουλέψει και ο κόσμος θα μπορέσει να εξυπηρετηθεί», τόνισε ο Υπουργός.
Πώς θα γίνει η προτεραιοποίηση
Την εποπτεία για την προτεραιοποίηση, η οποία θα γίνει μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Λίστας Χειρουργείων, θα έχει το υπουργείο. Οι ασθενείς θα ειδοποιηθούν, τηλεφωνικά και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ότι έχουν το δικαίωμα να χειρουργηθούν άμεσα στα απογευματινά χειρουργεία, χωρίς καμία επιβάρυνση. Η επέμβαση, ωστόσο, θα γίνεται στο εγγύτερο στην περιοχή τους νοσοκομείο που έχει δυνατότητα να διαθέσει κλίνη.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, εάν κριθεί αναγκαίο, ο σχεδιασμός προβλέπει και τη δυνατότητα συνδρομής του ιδιωτικού τομέα στη δράση, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τους πολίτες. Αυτό το σενάριο αφορά πιθανότατα στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, όπου υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε αναισθησιολόγους, συνθήκη η οποία καθιστά αδύνατη την εφαρμογή των απογευματινών χειρουργείων σε δημόσιες δομές. Σημειώνεται ότι, εξαιτίας της έλλειψης αναισθησιολόγων, η συμπρωτεύουσα είναι και η πόλη η οποία καταγράφει τις μεγαλύτερες αναμονές. Μάλιστα, προκειμένου να γίνονται οι εφημερίες στα δημόσια νοσοκομεία της πόλης, το υπουργείο Υγείας έχει επιτάξει αναισθησιολόγους από τον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με τον Υπουργό, 7 προκηρύξεις για θέσεις αναισθησιολόγων στην περιοχή έχουν καταλήξει άγονες.
Κανονικά τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία
Οι δωρεάν επεμβάσεις στο πλαίσιο των απογευματινών χειρουργείων, οι οποίες εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν εντός του Απριλίου, αποτελούν μία «πυροσβεστική» λύση, προκειμένου να δοθεί επιτάχυνση στην εξυπηρέτηση των περιστατικών που βρίσκονται σε αναμονή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Παράλληλα, θα προχωρήσουν κανονικά τα απογευματινά -επί πληρωμή- χειρουργεία, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Υγείας.
Η ενεργοποίηση του θεσμού βρίσκεται στην τελική ευθεία, καθώς άμεσα αναμένεται η Υπουργική Απόφαση που θα καθορίζει τις λεπτομέρειες για την εφαρμογή του. Η Απόφαση θα παρουσιαστεί σε επίσημη συνέντευξη τύπου που θα παραχωρήσουν τις επόμενες ημέρες ο Υπουργός και ο αρμόδιος Υφυπουργός, Μάριος Θεμιστοκλέους, όπου θα δοθούν στη δημοσιότητα και περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης.
Υπενθυμίζεται ότι η ενεργοποίηση του νόμου για τα απογευματινά χειρουργεία θα δώσει τη δυνατότητα στις κλινικές που έχουν τη βούληση αλλά και τη δυνατότητα να οργανώσουν χειρουργεία μετά τις 15:00, που ολοκληρώνεται το πρόγραμμα των δωρεάν πρωινών χειρουργείων. Οι επεμβάσεις θα γίνονται επί πληρωμή, με «απαράβατο κανόνα» -όπως έχει τονίσει ο Υπουργός- ο αριθμός των πρωινών χειρουργείων να διατηρηθεί στο ακέραιο. Αυτό αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του εγχειρήματος, ούτως ώστε να μην λειτουργήσουν τα απογευματινά χειρουργεία σε βάρος των πρωινών.
Η Ενιαία Ψηφιακή Λίστα Χειρουργείων
Υποστηρικτικά σε αυτό θα λειτουργήσει και η ηλεκτρονική Ενιαία Λίστα Χειρουργείων, στην οποία θα καταγράφεται οποιαδήποτε μείωση στην παραγωγή πρωινών χειρουργείων, ενώ μηνιαίως θα ανακοινώνεται και ο αριθμός των χειρουργείων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Η λίστα βρίσκεται στον «αέρα» από την 1η Φεβρουαρίου, όμως, θα χρειαστούν 3-4 εβδομάδες μέχρι να αναπτυχθεί πλήρως.
«Δεν θέλω απλώς να ξέρουμε πόσα είναι συνολικά τα χειρουργεία που είναι σε αναμονή στη χώρα -που το ξέρουμε σήμερα. Θέλω να μπορεί ο συμπολίτης μου να έχει πρόσβαση σε πληροφορίες του τύπου ότι αν πάει π.χ. στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης θα έχει αναμονή 2 χρόνια, αν πάει στο ΑΧΕΠΑ θα έχει αναμονή 4 μήνες. Να έχει αυτήν την πληροφορία πριν επιλέξει νοσοκομείο. Επίσης, θα έχουμε αυτά τα στοιχεία ανά κλινική. Είναι άλλος ο χρόνος αναμονής στην 1η Χειρουργική Κλινική του νοσοκομείου “Ευαγγελισμός”, άλλος στη 2η και άλλος στην 3η. Καλό είναι όταν κάποιος πάει να κάνει αίτηση για μία χειρουργική επέμβαση να γνωρίζει και να επιλέγει με τα δικά του κριτήρια πού θέλει να χειρουργηθεί», δήλωσε ο Υπουργός.
Σημειώνεται ότι οι επεμβάσεις που εμφανίζονται συχνότερα στη λίστα αφορούν σε αρθροπλαστική γόνατος, αρθροπλαστική ισχίου, βουβωνοκήλη, χολοκυστεκτομή, αμυγδαλεκτομή και καταρράκτη.