Άμεσα αναμένεται να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την υλοποίηση της δεύτερης φάσης του θεσμού του προσωπικού γιατρού, ο οποίος έχει «σκοντάψει» επανειλημμένως στη χαμηλή συμμετοχή των ιδιωτών γιατρών στο σύστημα.
Οι νέες ρυθμίσεις θα ενταχθούν σε ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που θα ψηφιστούν μετά τις Ευρωεκλογές, όπως δήλωσε σε πρόσφατη εκδήλωση του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών, του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, αυτή τη στιγμή υπάρχουν συνολικά 3.525 εγγεγραμμένοι γιατροί, εκ των οποίων οι 2.211 από τον δημόσιο τομέα, 1.314 από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ έχουν εγγραφεί το 56,6% των πολιτών. Το επικαιροποιημένο σχέδιο περιλαμβάνει νέες ρυθμίσεις που στοχεύουν στην ενίσχυση του συστήματος με γιατρούς αλλά και στον έλεγχο της απόδοσης.
Προς την κατεύθυνση αυτή, θα υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες προσωπικών γιατρών, έναντι των δύο σήμερα: Οι εγγεγραμμένοι δημόσιοι, οι εγγεγραμμένοι ιδιώτες, οι «επί θητείας» (πρώην αγροτικοί), ενώ μπαίνουν στο σύστήμα και οι ιδιώτες, με ιδιωτική αποζημίωση. Αυτό σημαίνει ότι ναι μεν το υπουργείο θα παρέχει στους πολίτες δωρεάν προσωπικό γιατρό, ωστόσο, εάν κάποιος από αυτούς θέλει οπωσδήποτε να κρατήσει το δικό του -μη συμβεβλημένο- γιατρό ως «προσωπικό», θα έχει τη δυνατότητα να το κάνει, με την υποχρέωση να καταβάλλει ο ίδιος την αμοιβή. Ταυτόχρονα, θα καταργηθεί το μοντέλο των γιατρών υπαίθρου (αγροτικών) και θα θεσμοθετηθούν οι προσωπικοί γιατροί υποχρεωτικής θητείας σε όλη τη χώρα. Περαιτέρω, αναμένεται να θεσπιστούν και Καίριοι Δείκτες Απόδοσης (ΚΡΙ) για την αξιολόγηση του Θεσμού.
«Το νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό είναι από τα πρώτα που θα ψηφίσουμε μετά τις Ευρωεκλογές, καθώς έχει περάσει από το Υπουργικό Συμβούλιο. Έχουμε εντάξει το σχετικό άρθρο για τη δυνατότητα επιλογής ιδιώτη γιατρού, μια πρόταση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου που κάναμε δεκτή και πιστεύουμε ότι μέσα στο καλοκαίρι θα έχει λήξει όλο αυτό. Πιστεύω πάρα πολύ στον προσωπικό γιατρό. Η βασική μεταβολή που θα κάνουμε είναι η θεσμοθέτηση δεικτών απόδοσης των οικογενειακών και προσωπικών γιατρών, έτσι ώστε να μπορούμε να ξέρουμε τι πραγματικά αποδίδει αυτό το εργαλείο στο σύστημα. Και νομίζω ότι θα αποδώσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.
Τα καθήκοντα και η εκπαίδευση
Σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσιάστηκε τον Μάρτιο, τα καθήκοντα του προσωπικού γιατρού θα περιλαμβάνουν:
- Πρόληψη και προαγωγή υγείας: π.χ. αξιολόγηση BMI, αρτηριακής πίεσης, παροχή συμβουλών αλλαγής συμπεριφοράς για κατανάλωση αλκοόλ, κάπνισμα, διατροφή, άσκηση
- Προσυμπτωματικό έλεγχο: π.χ. ενίσχυση της διενέργειας προληπτικών εξετάσεων όπως μαστογραφία, τραχήλου της μήτρας, παχέος εντέρου
- Διαχείριση χρονίων παθήσεων στην κοινότητα: π.χ. εκπαίδευση στην χρήση εισπνεόμενων, εκπαίδευση στην διαχείριση του διαβήτη, παρακολούθηση χρονίως πασχόντων)
- Βελτιστοποίηση της Συνταγογράφησης & Ενίσχυση του εγγραμματισμού: π.χ. ενημέρωση των ασθενών με τρόπο κατανοητό και προσιτό, αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων, καταχώρηση των δεδομένων υγείας των πολιτών μέσω πρόσβασης στον ΑΗΦΥ, μείωση της πολυφαρμακίας
Όλοι οι προσωπικοί γιατροί, ανεξαρτήτως του αν είναι ειδικευμένοι ή ανειδίκευτοι, θα εκπαιδεύονται, προκειμένου να είναι σε θέση να επιτελέσουν το ρόλο τους. Η εκπαίδευση θα γίνει από ομάδα ειδικών, σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), και θα παρέχει πιστοποίηση σε αυτές τις δεξιότητες. Παράλληλα, θα υπάρχει σύνδεση των αποδοχών του προσωπικού γιατρού με την απόδοσή του. Στο πλαίσιο αυτό, εκτός από την αμοιβή του, θα λαμβάνει επιπλέον ποσά, ανάλογα με την απόδοσή του στο πεδίο διαχείρισης των χρόνιων νοσημάτων καθώς και του εγγραμματισμού υγείας και της σχέσης ιατρού-ασθενούς.
Photo: Shutterstock