Υψηλότερα το Χρηματιστήριο με φόντο τα deals

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υψηλότερα το Χρηματιστήριο με φόντο τα deals
Αμερικανικά «πυρά» δέχθηκε χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών. Στις διαθέσεις των βραχυπρόθεσμων η πορεία της αγοράς ενόψει αργιών.

Τελ. ενημέρωση 11:15

Αμερικανικά «πυρά» δέχθηκε χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών όπως και οι ευρωπαϊκές αγορές μετά τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,6% το τρίμηνο που έληξε τον Μάρτιο από 3,4% το προηγούμενο τρίμηνο, τη στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν υποχώρηση του ρυθμού στο 2,5%. Από την άλλη, ο δομικός δείκτης τιμών προσωπικής καταναλωτικής δαπάνης αυξήθηκε στο 3,7% από 2% το τέταρτο τρίμηνο, με τους αναλυτές να αναμένουν άνοδο στο 3,4%. Το περιβάλλον αυτό ενέχει μεγάλα ρίσκα και αρχίζει να προβληματίζει εντόνως τους επενδυτές καθώς φαίνεται να σκιαγραφεί ένα στασιμοπληθωριστικό περιβάλλον, αν και ακόμη είναι πολύ νωρίς για ανοίξει μια τέτοια συζήτηση.

Η «βόμβα» ωστόσο βρίσκεται στα χέρια της Fed καθώς από εκεί που έλεγε για 2-3 μειώσεις επιτοκίων, πλέον καλείται να γυρίσει άμεσα ρότα και να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά ή ακόμη και να τα αυξήσει. Το τελευταίο μάλιστα δεν δείχνει ουτοπικό και πιθανώς να κλονίσει ακόμη και την εμπιστοσύνη των επενδυτών στους χειρισμούς της κεντρικής τράπεζας. Βέβαια, βαδίζοντας πως τις αμερικανικές εκλογές η Fed δεν αναμένεται να κουνηθεί ιδιαίτερα από τη θέση της και να προβεί σε ενέργειες μετά το αποτέλεσμα.

Φυσικά, όλα τα παραπάνω, ενισχύουν το sell off στις αγορές ομολόγων κάτι που προκαλεί τριγμούς τόσο για τις οικονομίες όσο και για τις αγορές μετοχών. Ενδεικτικό είναι πως το αμερικανικό yield βρίσκεται στο 4,686%, φτάνοντας μέχρι 4,729% την Πέμπτη, κάτι που κάνει λιγότερο ελκυστικές τις μετοχές.

Περνώντας στα του ταμπλό, η αγορά προσπάθησε και έβγαλε σημαντικές άμυνες κόντρα στο sell off των μεγάλων διεθνών αγορών, αν και εν συνεχεία μαζέφτηκε σημαντικά η κατάσταση στη Wall Street. Και ειδικά αν σκεφτεί κανείς το ράλι που έχει προηγηθεί, η αγορά κράτησε αρκετά καλά.

Τα αποτελέσματα που ανακοινώνονται (Mytilineos, Σαράντης) για το πρώτο τρίμηνο είναι μέχρι στιγμής ικανοποιητικά, τα ντιλς κρατούν ζωντανό το ενδιαφέρον και πλέον μένει να φανεί ενόψει των επικείμενων τριών συνεδριάσεων μέχρι το Πάσχα και με τις αργίες τόσο πριν όσο και μετά, αν οι profit takers θα θελήσουν να αποκομμίσουν περισσότερα κέρδη και ειδικά υπό το πρίσμα του ότι κανείς δε ξέρει τι μπορεί να ακολουθήσει στις μεγάλες διεθνείς αγορές.

Παράλληλα, στο στόχαστρο της διεθνούς αγοράς έχει μπει για τα καλά η εγχώρια σκηνή της πληροφορικής, με το σερί των deals να συνεχίζεται μόλις χθες με τις ανακοινώσεις της Epsilon net και του αμερικανικού private equity fund General Atlantic. Το εν λόγω fund δε, το οποίο αποφάσισε να χαράξει, όπως όλα δείχνουν, από κοινού με τους υφιστάμενους μετόχους, το μέλλον της Epsilon Net έχει επενδύσει σε ουκ ολίγες εταιρείες τεχνολογίας με ευρύ αποτύπωμα παγκοσμίως, όπως η Airbnb, η Ant Group, η Slack και η Uber αλλά και η κινεζική Bytedance, μητρική εταιρεία του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου Tik Tok.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 1,06% στις 1.450,46 μονάδες, με τον τζίρο να ξεπερνά τα 25 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει άνοδο 0,98% και ο τραπεζικός 1,02% στις 1.262,61 μονάδες.

Στις τράπεζες, άνοδο 1,47% καταγράφει η Alpha Bank, 1,01% η Eurobank στα 1,02% και 0,79% η ΕΤΕ. Κέρδη 0,94% για την Πειραιώς στα 3,955 ευρώ.

Υπερποαδίδουν οι μετοχές της ΔΕΗ με κέρδη 1,77%, της ΜΟΗ που ενισχύονται κατά 1,5% στα 27 ευρώ και 1,5% στα 27 ευρώ. Ισχυρή άνοδο επίσης για τον ΟΠΑΠ στο 1,72% και τα 16,56 ευρώ, αλλά και για τα ΕΛΠΕ στο 1,03%.

Κέρδη άνω του 1% καταγράφουν επίσης ΟΤΟΕΛ, ΒΙΟ, ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ και Σαράντης με την Optima να κάνει νέο ράλι 3,11% στα 10,60 ευρώ. Άνοδο 0,95% για τη Μυτιληναίος στα 38,08 ευρώ, έχοντας σταθερά στο στόχαστρο τη διάσπαση του προηγούμενου υψηλόυ στα 39,56 ευρώ.

Από την άλλη, με θετικό πρόσημο αλλά με ελαφριά υποαπόδοση οι τίτλοι της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της ΤΕΝΕΡΓ. Η Epsilon Net είναι κλειδωμένη στα 12 ευρώ, όπου αναμένεται να πουλήσουν όλοι οι μικρομέτοχοι και λοιποί επενδυτές, τιμή που σηματοδοτεί και ένα σημαντικό premium. Ο τζίρος είναι στα 11 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ οι κινήσεις στην πληροφορική και η ρευστότητα που προκύπτει από τους επενδυτές που ρευστοποιούν στη μετοχή, κατευθύνεται σε άλλες μετοχές.

Η Laviphram καταγράφει άνοδο 4,82% στα 0,87 ευρώ, η ΑΒΑΞ 2,47% στα 1,496 ευρώ, η Premia επίσης κινείται ανοδικά στο 1,22% και η Intralot στο 1,6% και τα 1,144 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Epsilon Net: Η έξοδος από το ΧΑ, η αποτίμηση και το fund που «αγόρασε» τεχνολογία made in Greece

gazzetta
gazzetta reader insider insider