ΕΚΤ: Ετοιμάζεται να δώσει «πράσινο φως» στις ελληνικές τράπεζες για το πρώτο μέρισμα από το 2008

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΚΤ: Ετοιμάζεται να δώσει «πράσινο φως» στις ελληνικές τράπεζες για το πρώτο μέρισμα από το 2008
Σύμφωνα με το Bloomberg, η ΕΚΤ θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να πραγματοποιήσουν τις πρώτες πληρωμές προς τους μετόχους τους σε διάστημα άνω των 10 ετών, καθώς έχουν μειώσει το φορτίων των NPLs και έχουν αυξήσει την οικονομική τους ευρωστία. Τι εξετάζουν οι αρχές.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να πραγματοποιήσουν τις πρώτες διανομές μερισμάτων προς τους μετόχους τους σε διάστημα άνω των 10 ετών, καθώς η Ελλάδα εξέρχεται από την επώδυνη αναδιάρθρωση που ξεκίνησε μετά την κρίση, μεταδίδει το Bloomberg.

Οι αποδόσεις των μετόχων φέτος θα είναι και πάλι μικρότερες από αυτό που είχαν ζητήσει οι τράπεζες, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, που ζήτησαν να μην κατoνομαστούν καθώς η απόφαση δεν είναι οριστική.

Η τελευταία φορά που μια μεγάλη ελληνική τράπεζα κατέβαλε μέρισμα ήταν το 2008, προτού ξεσπάσει η παγκόσμια οικονομική κρίση και λίγο πριν την έναρξη της ελληνικής κρίσης χρέους του 2010. Έκτοτε οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν στο πλαίσιο των προγραμμάτων διάσωσης της Ελλάδας αφού μεγάλα τμήματα των δανειακών τους χαρτοφυλακίων έγιναν «κόκκινα».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ΕΚΤ αναμένεται να επιτρέψει τα μερίσματα, καθώς οι ελληνικές τράπεζες έχουν μειώσει τον όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων και έχουν αυξήσει την οικονομική τους ευρωστία, ενώ η ελληνική οικονομία επιστρέφει σταδιακά στην ομαλότητα, ανακτώντας και το καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας.

Οι εκκρεμότητες

Η νομισματική αρχή εξακολουθεί να αξιολογεί τον τρόπο με τον οποίο θα αναπτυχθούν τα κεφάλαια των τραπεζών, σημείωσαν οι πηγές. Η ΕΚΤ εξετάζει τον ρόλο που παίζουν οι αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις στα κεφαλαιακά αποθέματα των τραπεζών καθώς και τις προοπτικές για την κερδοφορία τους εάν τα επιτόκια μειωθούν φέτος.

Σημειώνεται ότι οι 4 συστημικές τράπεζες -Eurobank, Tράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank- έχουν ενσωματώσει την καταβολή μερισμάτων στα σχέδιά τους φέτος και αναμένουν την έγκριση των αρχών.

Από τον Οκτώβριο το κράτος επιτάχυνε τα σχέδια αποεπένδυσης από τις τράπεζες. Ως πρώτη κίνηση, το ΤΧΣ πούλησε ολόκληρο το μερίδιό του στην Eurobank και τον Νοέμβριο ακολούθησε η Alpha Bank. Επίσης πούλησε μερίδιο 22% στην Εθνική Τράπεζα και τον μήνα που διανύουμε οριστικοποίησε την πώληση του πλήρους μεριδίου στην Τρ. Πειραιώς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εταιρείες Διαχείρισης: Γυρίζουν την πλάτη στην αναχρηματοδότηση δανείων

gazzetta
gazzetta reader insider insider