NHTSA: Σοβαρά κενά ασφάλειας στο Autopilot της Tesla ευθύνονται για εκατοντάδες συγκρούσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
NHTSA: Σοβαρά κενά ασφάλειας στο Autopilot της Tesla ευθύνονται για εκατοντάδες συγκρούσεις
Σύμφωνα με τις ομοσπονδιακές αρχές ο αυτόματος πιλότος προκάλεσε το θάνατο 13 ατόμων και «πολλούς άλλους» σοβαρούς τραυματισμούς.

Οι ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ένα «κρίσιμο κενό ασφαλείας» στο σύστημα αυτόματου πιλότου της Tesla συνέβαλε σε τουλάχιστον 467 συγκρούσεις, προκαλώντας τον θάνατο 13 ατόμων και «πολλούς άλλους» σοβαρούς τραυματισμούς.

Σύμφωνα με το CNBC, τα ευρήματα προέρχονται από μια ανάλυση της ομοσπονδιακής υπηρεσίας National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) και αφορούσαν στην εξέταση 956 ατυχημάτων στα οποία πιστεύεται ότι χρησιμοποιούνταν ο αυτόματος πιλότος της Tesla. Τα αποτελέσματα της σχεδόν τριετούς έρευνας δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή.

Ο σχεδιασμός του αυτόματου πιλότου της Tesla «οδήγησε σε προβλέψιμη κακή χρήση και σε συγκρούσεις που θα μπορούσαν να αποφευχθούν», ανέφερε η έκθεση της NHTSA. Το σύστημα δεν «εξασφάλιζε επαρκώς την προσοχή του οδηγού και την κατάλληλη χρήση του».

Η έρευνα της NHTSA υποδείκνυε το «αδύναμο σύστημα εμπλοκής του οδηγού» και τον αυτόματο πιλότο που παραμένει ενεργοποιημένος ακόμα και όταν ο οδηγός δεν δίνει την δέουσα προσοχή στο δρόμο ή στην οδήγηση. Το σύστημα εμπλοκής του οδηγού περιλαμβάνει διάφορες προτροπές, συμπεριλαμβανομένων ειδοποιήσεων ή κουδουνισμάτων, που λένε στους οδηγούς να προσέχουν και να κρατούν τα χέρια τους στο τιμόνι, καθώς και κάμερες στην καμπίνα που μπορούν να ανιχνεύσουν πότε ένας οδηγός δεν κοιτάζει το δρόμο.

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία ανέφερε επίσης ότι ξεκινά μια νέα έρευνα για την αποτελεσματικότητα μιας ενημέρωσης λογισμικού που είχε εκδώσει η Tesla στο πλαίσιο μιας ανάκλησης τον Δεκέμβριο. Αυτή η ενημέρωση είχε σκοπό να διορθώσει ελαττώματα του αυτόματου πιλότου που η NHTSA εντόπισε ως μέρος αυτής της έρευνας.

Η ενημέρωσης λογισμικού κάλυψε 2 εκατομμύρια οχήματα Tesla στις ΗΠΑ και υποτίθεται ότι θα βελτίωνε ειδικά τα συστήματα παρακολούθησης οδηγών στα Tesla τα οποία ήταν εξοπλισμένα με σύστημα Autopilot.

Η NHTSA ανέφερε στην έκθεσή της ότι η ενημέρωση λογισμικού ήταν πιθανώς ανεπαρκής, καθώς συνεχίζουν να αναφέρονται περισσότερα σφάλματα που συνδέονται με τον αυτόματο πιλότο.

Τα ευρήματα της NHTSA είναι τα πιο πρόσφατα σε μια σειρά εκθέσεων ρυθμιστών και εποπτικών αρχών των ΗΠΑ, που αμφισβήτησαν την ασφάλεια της τεχνολογίας Autopilot της Tesla, την οποία η εταιρεία έχει προωθήσει ως βασικό στοιχείο διαφοροποίησης από άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider