Βιομηχανία: Συνωστισμός deal για «πράσινo» ρεύμα - «Λευκός καπνός» ΔΕΗ με Viohalco και ΤΙΤΑΝ

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βιομηχανία: Συνωστισμός deal για «πράσινo» ρεύμα - «Λευκός καπνός» ΔΕΗ με Viohalco και ΤΙΤΑΝ
Σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, έργα ΑΠΕ ισχύος έως 2 GW περιλαμβάνουν οι συμφωνίες παραγωγών με βιομηχανίες, οι οποίες έχουν υποβληθεί ώστε οι «πράσινοι» σταθμοί να αποκτήσουν προτεραιότητα πρόσβασης στον ηλεκτρικό «χώρο». Στα deal φαίνεται πως περιλαμβάνονται και τα «πράσινα» PPAs της ΔΕΗ με Viohalco και ΤΙΤΑΝ, καθώς είχαν αίσια έκβαση οι επαναδιαπραγματεύσεις των συμβολαίων.

Μεγάλος αριθμός συμφωνιών ανάμεσα σε βιομηχανίες και προμηθευτές ή παραγωγούς ΑΠΕ διεκδικούν την άμεση υλοποίησή τους, με την ένταξη σε διαδικασία fast-track των ανανεώσιμων σταθμών που θα τροφοδοτούν με «πράσινο» ρεύμα τους ενεργοβόρους καταναλωτές. Είναι ενδεικτικό ότι με την ολοκλήρωση της προθεσμίας υποβολής για την ένταξη στη διαδικασία fast-track, που εξέπνευσε σήμερα 19 Απριλίου, οι πλήρεις φάκελοι «πράσινων» PPAs που έχουν κατατεθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες αντιστοιχούν σε ένα χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ το οποίο αγγίζει σε συνολική ισχύ έως και τα 2 GW.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, στα συμβόλαια που έχουν υποβληθεί περιλαμβάνονται και αυτά που έχει υπογράψει η ΔΕΗ τόσο με τη Viohalco όσο και με την ΤΙΤΑΝ. Αν και τα συγκεκριμένα συμβόλαια ήδη εκτελούνταν, οι εμπλεκόμενες πλευρές βρίσκονταν το τελευταίο διάστημα σε διαπραγματεύσεις, με τους βιομηχανικούς καταναλωτές να διεκδικούν επαναδιαπραγμάτευση των τιμών τους.

Το «πράσινο» ΡΡΑ με τη Viohalco αφορά φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος έως 520 MW, ενώ με την ΤΙΤΑΝ 300 MW. Επιχείρημα των βιομηχανιών ήταν ότι, από τον καιρό που «κλείδωσαν» οι τιμές, τα κόστη των φωτοβολταϊκών έχουν μειωθεί σημαντικά, όπως επίσης ότι τα συγκεκριμένα έργα θα λάβουν όρους σύνδεσης με ευνοϊκούς όρους (χωρίς περιορισμούς έγχυσης). Πληροφορίες «δείχνουν» πως η τιμή των PPAs αναπροσαρμόστηκε σε χαμηλότερα επίπεδα από τα από 56 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, που είχε συμφωνηθεί αρχικά.

Συμφωνίες για άλλα 1.000 MW

Υπενθυμίζεται ότι η προτεραιοποίηση μονάδων ΑΠΕ, στην πρόσβαση στον ηλεκτρικό «χώρο» ώστε να εξασφαλίσουν «πράσινο» ρεύμα σε βιομηχανίες, προβλέπεται με ρύθμιση του ΥΠΕΝ που ψηφίστηκε στις 15 Μαρτίου, προβλέποντας ότι μέσα στις επόμενες 35 ημέρες (δηλαδή έως σήμερα, 19 Απριλίου) οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν τα σχετικά έγγραφα στους δύο αρμόδιους φορείς – δηλαδή στη Διεύθυνση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εναλλακτικών Καυσίμων του ΥΠΕΝ, καθώς και στον ΑΔΜΗΕ.

Η ρύθμιση έγινε από το υπουργείο με γνώμονα τη διασφάλιση φθηνού «πράσινου» ρεύματος στις εγχώριες βιομηχανίες και πιο συγκεκριμένα για τη διασφάλιση φθηνότερου ενεργειακού κόστους για τους κλάδους που έχουν ενταχθεί στο Προσωρινό Πλαίσιο Κρίσης και Μετάβασης (TCTF). Εκτός από τα «πράσινα» PPAs, μεταξύ των εγγράφων που θα πρέπει να υποβληθούν είναι και υπεύθυνη δήλωση της αντισυμβαλλόμενης βιομηχανίας, σχετικά με την απολογιστική ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατά τα τελευταία τρία έτη λειτουργίας του.

Πέρα από τις συμφωνίες της ΔΕΗ με Viohalco και ΤΙΤΑΝ, οι «φάκελοι» που έχουν υποβληθεί, και διαθέτουν το σύνολο των απαιτούμενων εγγράφων, αθροίζουν σύμφωνα με ενδείξεις ένα χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ συνολικής ισχύος λίγο πάνω από τα 1.000 MW. Με βάση ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από την αγορά, στα deal αυτά περιλαμβάνονται βιομηχανίες όπως η Mytilineos, η Helleniq Energy, η Motor Oil, η Lafarge, και η Χαλυβουργία Ελλάδος. Τα σενάρια στην αγορά «μιλούν» για «πράσινα» PPAs τα οποία έκλεισαν σε τιμές 46-50 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Κάποιες από αυτές τις συμφωνίες είχαν συναφθεί πριν από τη θέσπιση του μέτρου, προχωρώντας σε ανάλογες προσαρμογές ώστε να υπαχθούν σε αυτό – όπως στον ακριβή καθορισμό των έργων που περιλαμβάνονται στο PPA, ή στην εξεύρεση βιομηχανικού καταναλωτή για το «πράσινο» ρεύμα, αν η συμφωνία αρχικά είχε γίνει ανάμεσα σε παραγωγό ΑΠΕ και προμηθευτή. Ωστόσο, υπήρξαν και νέα deal στο χρονικό «παράθυρο» των 35 ημερών, ανάμεσα σε ενεργοβόρους καταναλωτές και ιδιοκτήτες μονάδων ΑΠΕ.

Με Υπουργική το πλαφόν υπαγωγής στο μέτρο

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη «δεξαμενή» των «πράσινων» PPAs που έχουν υποβληθεί, με Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί στη συνέχεια, θα καθοριστεί το μέγεθος του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ που θα αποκτήσει απόλυτο προβάδισμα στους όρους σύνδεσης. Όπως έχει γράψει το Insider.gr, για την πρόκριση των έργων ΑΠΕ που θα αποκτήσουν προβάδισμα στον ηλεκτρικό «χώρο», προβλέπονται δύο «ταχύτητες».

Στην πρώτη «ταχύτητα» περιλαμβάνονται ανανεώσιμοι σταθμοί που αφορούν «πράσινα» PPAs τα οποία ήδη εκτελούνται και έχουν ακριβώς καθορισμένα έργα για την τροφοδοσία των βιομηχανιών με «πράσινο» ρεύμα. Για παράδειγμα, τέτοια έργα είναι αυτά που περιλαμβάνονται στις συμφωνίες της ΔΕΗ με Viohalco και ΤΙΤΑΝ.

Στη δεύτερη «ταχύτητα», θα ενταχθούν οι ανανεώσιμοι σταθμοί που αφορούν «πράσινα» PPAs τα οποία είτε δεν έχουν ξεκινήσει να εκτελούνται, είτε υπογράφηκαν μέσα στη διορία των 35 ημερών. Σε αυτή τη δεύτερη ομάδα, προβλέπεται η ιεράρχηση των έργων με βάση τη χρονική προτεραιότητα.

Για το χρονικό κριτήριο προβλέπονται δύο εναλλακτικές φόρμουλες. Η Υπουργική Απόφαση θα εκδοθεί σε 60 ημέρες από την έναρξη ισχύος της ρύθμισης του ΥΠΕΝ, δηλαδή σε 25 ημέρες από σήμερα. Υπενθυμίζεται ότι απόλυτο προβάδισμα στον ηλεκτρικό «χώρο» έχει αποκτήσει και μία δεύτερη ομάδα έργων ΑΠΕ, τα οποία αυτή τη φορά προορίζονται για φθηνό «πράσινο» ρεύμα σε αγρότες, μέσω του τιμολογίου «ΓΑΙΑ». Η ομάδα αυτή θα έχει μέγιστη ισχύ 500 MW.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΣΔΙΤ: Ωριμάζουν έργα αξίας 7 δισ. ευρώ, σε εξέλιξη επιπλέον επενδύσεις 2,5 δισ. – Όλη η λίστα

Ευ. Μυτιληναίος: Σε νέα εποχή η παγκοσμιοποίηση – Η ενέργεια «αγκάθι» για τη βιομηχανία μετάλλων στην ΕΕ

gazzetta
gazzetta reader insider insider