Αιχμές για όσους προσπαθούν να απαξιώσουν τον ελληνικό τουρισμό εν μέσω μιας πρωτοφανούς κρίσης αφήνει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Γιάννης Ρέτσος σε ανάρτηση που έκανε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Linkedin τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει διαχειριστεί την πρωτοφανή αυτή υγειονομική κρίση με σύνεση, θάρρος και προγραμματισμό κι αυτό θα έχει ουσιαστική διαφορά για την επόμενη ημέρα του τουρισμού.
«Σε όλους τους πολέμους υπάρχει η 5η φάλαγγα που υποσκάπτει την προσπάθεια. Θα έρθει η ώρα της που θα αποκαλυφθεί και θα αποδοθεί στη χλεύη και απαξίωση της κοινής γνώμης. Συνεχίζουμε λοιπόν, με όραμα την επανεκκίνηση, με χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ, με ισχυρό brand name, να ξαναγίνει ο τουρισμός μας πρωταγωνιστής!» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ρέτσος προσθέτοντας: «Προσπαθήσαμε και προσπαθούμε στον ΣΕΤΕ να κάνουμε ότι είναι δυνατό, για να μπορέσουμε σύντομα να ξαναχτίσουμε ότι έχει γκρεμιστεί».
Αναφερθείς στην κρίση και στην διαχείρισή της στην χώρα μας εξαίρει τον τρόπο αντίδρασης της κυβέρνησης και τονίζει ότι αυτό θα αποδειχτεί στο τέλος αυτού του «εφιάλτη» που ζούμε αυτή την περίοδο. «Πέρασαν έξι εβδομάδες από εκείνο το Σ/Κ που εμφανίστηκε ο COVID-19 στην Ιταλία και έμελλε να αλλάξει-προσωρινά άραγε;- τον δυτικό τρόπο ζωής. Μέσα σε αυτό το διάστημα, κοινωνίες και οικονομίες κατέρρευσαν και για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία του πλανήτη μας, έχει ουσιαστικά ανασταλεί κάθε δραστηριότητα επ’ αόριστον.Στις κρίσεις όμως αναδεικνύονται ηγεσίες και ηγήτορες. Άνθρωποι και ομάδες που βγαίνουν μπροστά, τολμούν, δε λογαριάζουν κόστος και διατηρούν καθαρό μυαλό παρά τη θολούρα. Η χώρα μας είναι ένα τέτοιο παράδειγμα και ειλικρινά ελπίζω, στο τέλος αυτού του εφιάλτη, να επιβεβαιωθεί πανηγυρικά αυτή η αίσθηση που τώρα υπάρχει. Για τον τουρισμό δεν μπορώ να πω πολλά, δεν είναι άλλωστε η ώρα να κρίνω δημόσια τον εαυτό μου» σημειώνει.
Να υπενθυμίσουμε ότι προ ημερών ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ μιλώντας στον ΑΝΤ1 αναφέρθηκε στο δύσκολο στοίχημα του κλάδου, το οποίο θα είναι μετά την καραντίνα και σημείωσε ότι οι απώλειες της τρέχουσας χρονιάς θα είναι πολύ υψηλές δεδομένου ότι η αποκατάσταση δεν εξαρτάται αποκλειστικά από την χώρα μας αλλά κι από την κατάσταση στις χώρες τροφοδότες. «Όταν εξελιχθούν τα πράγματα με τέτοιον τρόπο που μας επιτρέψουν να προχωρήσουμε σε άρση των απαγορεύσεων, ο τουρισμός της χώρας μας θα έρθει αντιμέτωπος με μια σκληρή πραγματικότητα, αφού οι αγορές που μας ενδιαφέρουν, ο υπόλοιπος κόσμος δηλαδή, ή θα είναι ακόμα σε καθεστώς απαγορεύσεων, ή η σταδιακή άρση που θα υπάρχει και σε αυτές τις χώρες δεν θα επιτρέπει γρήγορη αποκατάσταση της κατάστασης. Οπότε, μιλώντας πάντα για σενάρια, φέτος πρέπει να υπολογίζουμε ότι οι απώλειες για τον τουρισμό θα είναι σε πάρα πολύ υψηλά ποσοστά».
Η κατάσταση όπως σημείωσε, δεν επιτρέπει πραγματικές προβλέψεις παρά μόνο σενάρια καλά αλλά και κακά. «Το καλό σενάριο λέει ότι θα μπορέσει να υπάρξει μία άρση των περιορισμών από τα τέλη Μαΐου, αρχές Ιουνίου, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι επανερχόμαστε αμέσως στην κανονικότητα. Και το πιο σημαντικό για εμάς στον τουρισμό, είναι ότι αυτή τη στιγμή οι βασικές μας αγορές, οι οποίες θυμίσω είναι, η Αγγλία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Αμερική, φαίνεται πως βρίσκονται στη χειρότερη κατάσταση υγειονομικά απ’ όλες τις χώρες του δυτικού κόσμου. Άρα λοιπόν είναι πάρα πολύ πιθανόν, είναι μάλλον το απόλυτα βέβαιο, ότι ο τουρισμός όταν αρχίσει στην Ελλάδα και εξελιχθούν τα πράγματα με τέτοιον τρόπο που μας επιτρέψουν να προχωρήσουμε σε άρση των απαγορεύσεων, θα έρθει αντιμέτωπος με αυτή τη σκληρή πραγματικότητα που ουσιαστικά οι αγορές που μας ενδιαφέρουν, ο υπόλοιπος κόσμος δηλαδή, ή θα είναι ακόμα σε καθεστώς απαγορεύσεων, ή η σταδιακή άρση που θα υπάρχει και σε αυτές τις χώρες δεν θα επιτρέπει γρήγορη αποκατάσταση της κατάστασης. Οπότε λοιπόν, μιλώντας πάντα για σενάριο, φέτος πρέπει να υπολογίζουμε ότι οι απώλειες για τον τουρισμό θα είναι σε πάρα πολύ υψηλά ποσοστά».
Αναφερθείς στα μέτρα που θα μπορούσαν να στηρίξουν προσωρινά τις επιχειρήσεις του κλάδου σημείωσε ότι το μέχρι στιγμής πλέγμα μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση για την επιβίωση των επιχειρήσεων είναι στη σωστή κατεύθυνση.
«Αυτή λοιπόν τη στιγμή, αυτό το πρώτο βήμα έχει γίνει. Στο δεύτερο στάδιο, το οποίο το τοποθετώ μετά το Πάσχα προς τα τέλη Απριλίου, θα αρχίσει πλέον η επιχείρηση, στοχεύοντας στην επόμενη μέρα, να εξετάζει τα ζητήματα ρευστότητας. Εκεί θα πρέπει να είναι έτοιμα τα εργαλεία που θα δώσουν την απαραίτητη ρευστότητα για την επανεκκίνηση της επιχείρηση. Σε τρίτο στάδιο, αν όλα βέβαια πάνε καλά και εξελιχθεί το καλό σενάριο όπως λέμε, θα πρέπει να υπάρξουν κάποια εργαλεία πλέον επιθετικής πολιτικής, για τον τουρισμό» σημείωσε χαρακτηριστικά. Ένα τέτοιο εργαλείο σύμφωνα με τον κ. Ρέτσο είναι οι ανταγωνιστικοί συντελεστές ΦΠΑ για ένα χρονικό διάστημα ώστε να εξασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας, οι οποίοι θα συνδυαστούν με το καλό όνομα που ελπίζουμε όλοι να διατηρήσει η χώρα μας και που έχει δημιουργήσει αυτή τη στιγμή ως προς τον τρόπο που αντιμετωπίζει αυτή την κρίση. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να ανακτήσουμε ότι μπορεί να ανακτηθεί τη φετινή χρονιά, αλλά σίγουρα να είμαστε σε καλύτερη θέση ανταγωνιστικά την επόμενη χρονιά που ελπίζω πλέον το πρόβλημα να έχει αντιμετωπιστεί και να μπορέσουμε να μπούμε στην κανονικότητα» κατέληξε ο κ. Ρέτσος.