Ακόμη πιο δραματικούς τόνους παίρνει η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να χάνει τις 600 μονάδες και τον τραπεζικό δείκτη να γράφει απώλειες άνω του 6%.
Αυτή την ώρα (15:28), ο Γ.Δ. καταγράφει απώλειες της τάξης του 3,33%, υποχωρώντας στις 596,62 μονάδες, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 26 δισ. ευρώ. Πτώση άνω του 6% σημειώνει την ίδια ώρα ο τραπεζικός δείκτης.
Το βασικό βαρίδι της αγοράς είναι ο αποκλεισμός των τριών τραπεζών (ΕΤΕ, Eurobank και Πειραιώς) από τον δείκτη MSCI για την Ελλάδα, καθώς πυροδότησε μαζικές ρευστοποιήσεις εν όψει της αναδιάρθρωσης του δείκτη στις 30 Νοεμβρίου. Η έκθεση της Wood & Company εχθές, Δευτέρα, η οποία προβλέπει εκροές 211 εκατ. δολ. επιδείνωσε ακόμη περισσότερο το κλίμα, ενισχύοντας τις πιέσεις στις ελληνικές μετοχές.
Εν τω μεταξύ, προς τα κάτω αναθεώρησε τις εκτιμήσεις της για την τιμή-στόχο δύο ελληνικών τραπεζών η ελβετική επενδυτική τράπεζα UBS σήμερα, Τρίτη. Συγκεκριμένα, υποβάθμισε την τιμή στόχο της Alpha Bank στα 1,43 ευρώ από 2 ευρώ και της Eurobank στα 0,55 ευρώ από 0,97 ευρώ.
Όπως εξηγεί στο insider.gr ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής Επενδύσεων στην Κύκλος Χρηματιστηριακή, «ο μονόδρομος της επιλογής για συνέχιση της διαδικασίας απεπένδυσης των ξένων χαρτοφυλακίων από τραπεζικές μετοχές και στη σημερινή συνεδρίαση, διαμορφώνει προϋποθέσεις υπεροπλίας για τους πωλητές».
Ο ίδιος διατυπώνει, μάλιστα, ανησυχίες να χαθούν οι 600 μονάδες. Η κινητοποίηση κυβέρνησης και κεντρικής τράπεζας για «έκτακτο σχέδιο δράσης» με στόχο την ταχύτερη εξυγίανση του τραπεζικού κλάδου δεν έχει σταθεί –όπως φαίνεται- αρκετή για να παρέχει στήριξη στην αγορά. «Η είδηση για δεύτερο σχέδιο για τις τράπεζες παρείχε μια πρόσκαιρη στήριξη στην αγορά, ωστόσο, το κρίσιμο ερώτημα που τίθεται είναι ποιος θα βάλει τα χρήματα για την υλοποίηση κάποιου ή και των δύο αυτών σχεδίων», σημειώνει ο κ. Τζάνας.
Την ίδια ώρα, επισημαίνει την επιδείνωση του διεθνούς κλίματος λόγω της Ιταλίας, του Brexit και του εμπορικού πολέμου, γεγονότα που επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο το κλίμα στην ελληνική αγορά. Αυτό που επισημαίνει, τέλος, ο κ. Τζάνας, είναι ότι δεν παρατηρείται μεταφορά των κεφαλαίων από τις τράπεζες σε άλλους τίτλους, το οποίο σημαίνει ότι τα ξένα funds «γυρνούν την πλάτη» στο ελληνικό χρηματιστήρια –τουλάχιστον μέχρι να υπάρξει κάποιος ισχυρός θετικός καταλύτης, ικανός να αλλάξει την ψυχολογία της εγχώριας αγοράς.
Αμείωτες πιέσεις και στα ομόλογα
Λόγω του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις Ιταλίας – Ευρωπαΐκής Επιτροπής για τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2019 οι πιέσεις στο ελληνικό χρέος αυξάνονται.
Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου κινείται στο 4,66%, ενώ η απόδοση του πενταετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 3,6%. Επιβαρυντικά λειτουργεί και το ευρύτερο διεθνές κλίμα καθώς η επίπτωση του ακριβού δολαρίου στις μετοχικές αγορές αυξάνει τις πιέσεις.