Δίχως τέλος η «βουτιά» της τουρκικής λίρας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δίχως τέλος η «βουτιά» της τουρκικής λίρας
Πλησιάζουν το 21% οι απώλειες του τουρκικού νομίσματος έναντι του δολαρίου από τις αρχές του 2020.

Το ένα μετά το άλλο τα… ιστορικά χαμηλά «συναντά» η τουρκική λίρα, με το νόμισμα να δέχεται άνευ προηγουμένου πιέσεις, όσο οι επενδυτές του γυρνούν την πλάτη, εκφράζοντας ανησυχίες τόσο για τους διπλωματικούς χειρισμούς της Άγκυρας σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όσο και για την πραγματική κατάσταση της τουρκικής οικονομίας.

Ειδικότερα, σήμερα Τετάρτη, η τουρκική λίρα υποχωρεί σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου. Με την ισοτιμία της να διαμορφώνεται στις 7,4920 λίρες ανά δολάριο, οι απώλειές της έναντι του αμερικανικού νομίσματος φτάνουν φέτος σχεδόν το 21% και είναι από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως. Στις 10:45 (ώρα Ελλάδος), η ισοτιμία τουρκικής λίρας – δολαρίου διαμορφωνόταν στις 7,4870 λίρες ανά δολάριο.

Με το τουρκικό νόμισμα να έχει υποχωρήσει στις έξι από τις τελευταίες επτά συνεδριάσεις, οι επενδυτές εξακολουθούν να ψάχνουν ενδείξεις για το αν η κεντρική τράπεζα της χώρας έχει σταματήσει την έμμεση σύσφιξη της πολιτικής της.

Η κεντρική τράπεζα κατέστησε δυσκολότερες τις πιστώσεις μετά το ξεπούλημα της λίρας από τα τέλη Ιουλίου. Το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας βρίσκεται σήμερα στο 8,25%.

Ανάπτυξη άνω του 5% το 2021 «βλέπει» η Άγκυρα

Στο μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ φέρεται να δήλωσε σήμερα ότι η Τουρκία μπορεί να κεφαλαιοποιήσει τον αντίκτυπο της παγκόσμιας κρίσης του κορονοϊού, θέτοντας την ανταγωνιστική λίρα στην καρδιά μίας νέας στρατηγικής για μία πιο εστιασμένη στις εξαγωγές οικονομία.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του πρακτορείου Bloomberg, ο Αλμπαϊράκ ανέφερε ότι όλοι οι πρόδρομοι δείκτες υποδηλώνουν ότι η οικονομική ανάκαμψη αποκτά δυναμική στο τρίτο τρίμηνο και ότι η Άγκυρα αναμένει πως η ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο του έτους θα έχει «σχήμα V». «Πιστεύω ότι ο ρυθμός ανάπτυξής μας θα είναι σημαντικά πάνω από το 5% το 2021, αν δεν υπάρξει κάποιο νέο μεγάλο κύμα έξαρσης», σημείωσε.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider