Οι γεωπολιτικές εντάσεις «γκρέμισαν» το Χρηματιστήριο - Απώλειες 5,4% για τράπεζες

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι γεωπολιτικές εντάσεις «γκρέμισαν» το Χρηματιστήριο - Απώλειες 5,4% για τράπεζες
«Έρμαιο» των γεωπολιτικών εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο έγινε ξανά το Χρηματιστήριο. Απώλειες 2,16% για το Γενικό Δείκτη. «Βουτιά» για τις τράπεζες.

Για πολλοστή φορά η τουρκική προκλητικότητα και οι γεωπολιτικές εντάσεις αποτέλεσαν το έναυσμα για ισχυρές ρευστοποιήσεις στο Χρηματιστήριο, με τους πωλητές να διατηρούν το πανω χέρι καθόλη τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης.

Τη Δευτέρα ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με ισχυρές απώλειες 2,16% στις 637 μονάδες. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 41,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 29 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 132 χιλ. τεμάχια.

Παράλληλα ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε πτώση 2,34%, στις 1.511 μονάδες, ενώ με αρνητικό πρόσημο στο -1,85% έκλεισε και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης στις 901 μονάδες.

Στο «κόκκινο» έκλεισε ο τραπεζικός δείκτης καταγράφοντας «βουτιά» 5,40% χάνοντας ξανά τις 300 μονάδες, καθώς έκλεισε στις 297 μονάδες. Ισχυρές απώλειες κατέγραψε η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στο 6,62% με την Eurobank να ακολουθεί στο 6,03%, την Alpha Bank στο 4,22% και την Τράπεζα Πειραιώς στο 3,88%.

Στις μη τραπεζικές μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν ΔΕΗ στο 4,17%, η Viohalco στο 3,89%, και ο Ελλάκτωρας στο 3,86%

Παράλληλα όπως ανέφερε το insider.gr σημαντική θετική καθαρή θέση στη ΔΕΗ κατέχει το ιταλικό hedge fund Helikon Investments, σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Το ιταλικό fund Hellikon εμφανίζεται να στηρίζει τη μετοχή της ΔΕΗ κατέχοντας θέση long στο 5%, με την αρχική ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να κάνει λόγο για θέση short, κάτι που διορθώθηκε στη συνέχεια.

Επανήλθε η Τουρκία με νέες προκλήσεις

Η Τουρκία θέλησε να βάλει «νάρκη» στη διαδικασία αποκλιμάκωσης, αλλά και στις διερευνητικές επαφές, με τη νέα NAVTEX για το Oruc Reis που φτάνει 7,5 μίλια από το Καστελόριζο και επιλέγει την αντιπαράθεση στο πεδίο. Η απόφαση της Τουρκίας να εκδώσει NAVTEX, η οποία στο βορειότερο σημείο της φτάνει στα 7,5 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο, ήτοι στα όρια των ανακεκηρυγμένων χωρικών υδάτων στα 6 μίλια και σαφώς εντός των 12 ν.μ., προκαλεί αναταραχή και τινάζει στον αέρα τη διαδικασία της «αποκλιμάκωσης» που δρομολογείτο τις τελευταίες εβδομάδες.

Για να μην υπάρχουν, μάλιστα, αμφιβολίες ως προς την ενέργεια της Τουρκίας, ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος Μεβλούτ Τσαβούσογλου έσπευσε να γράψει χθες το βράδυ στο twitter τις λέξεις «Oruc Reis», δίνοντας σαφώς το μήνυμα ότι η επιστροφή του ερευνητικού πλοίου στο πεδίο έχει τη διεύθυνση της τουρκικής ηγεσίας. Πρόκειται, σημειωτέον, για τον ίδιο άνθρωπο, ο οποίος συναντήθηκε πριν από λίγες μέρες με τον Νίκο Δένδια στην Μπρατισλάβα, έκανε λόγο για διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών και δεσμεύθηκε στον Έλληνα ομόλογο του να δώσει η τουρκική πλευρά τις επόμενες μέρες μια ημερομηνία για τις διερευνητικές. Με τα σημερινά δεδομένα, οι διερευνητικές είναι στον αέρα, τουλάχιστον όσο είναι σε ισχύ η νέα NAVTEX.

Απάντηση από την Ελλάδα

Ο σταθμός του Ηρακλείου Κρήτης της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε αντι-Navtex, με αφορμή την παράνομη Navtex που εξέδωσε ο σταθμός της Αττάλειας για έρευνες του Όρουτς Ρέις σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Συγκεκριμένα, η ελληνική Navtex αναφέρει ότι η τουρκική Navtex είναι «παράνομη» και αφορά «σε μη εγκεκριμένη δραστηριότητα» που «επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα». Επίσης, τονίζεται ότι ο σταθμός του Ηρακλείου έχει τη δικαιοδοσία για την έκδοση μηνυμάτων στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider