Διστακτικές κινήσεις καταγράφηκαν στο Χρηματιστήριο στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με τις μάχες αγοραστών - πωλητών να κρίνονται στα σημεία και τον Γενικό Δείκτη να μην μπορεί να κλείσει πάνω από τις 700 μονάδες.
Έτσι την Παρασκευή, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,25% στις 699,45 μονάδες, με τον τζίρο στα 58,78 εκατ. ευρώ. Αμετάβλητος παρέμεινε ο FTSE 25, στις 1.656,52 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε κέρδη 0,92% στις 373,09 μονάδες.
Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 6,67%, ο FTSE 25 6,68%, και ο τραπεζικός κλάδος «άλμα» 20,68%.
Στους τραπεζικούς τίτλους η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας κατέγραψε οριακές απώλειες 0,07%, της Τράπεζας Πειραιώς ενισχύθηκε 4,4%, της Eurobank 1,42%, και της Alpha Bank με απώλειες 0,36%. Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως μετά τα αποτελέσματα γ' τριμήνου της Eurobank η JP Morgan αναβάθμισε σε «overweight» τη μετοχή της ενώ, διστακτικότερη εμφανίζεται η Goldman Sachs διατηρώντας σύσταση «neutral».
Με κέρδη έκλεισαν ο Ελλάκτωρας, ο ΟΠΑΠ, η Μυτιληναίος, ο Titan και η Τέρνα Ενεργειακή.
Παράλληλα στις κορυφαίες εισηγμένες εταιρείες της χώρας, οι οποίες διαμορφώνουν το Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών προστίθεται η Centric Συμμετοχών. Έτσι, η εταιρεία που ίδρυσε ο κ. Ροδόλφος Οντόνι και στην οποία παραμένει εκ των κύριων μετόχων αναβαθμίζεται σημαντικά ενώ ταυτόχρονα προχωρά το επιχειρηματικό της πλάνο, που αφορά επενδύσεις τόσο στον κλάδο του real estate όσο και του τουρισμού.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται ως αποτέλεσμα της τακτικής εξαμηνιαίας αναθεώρησης της σύνθεσης των Δεικτών της Αγοράς Μετοχών του Χρηματιστηρίου για το διάστημα Μάιος 2020 - Οκτώβριος 2020 όπως ανακοίνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Τα μέτωπα που δημιουργούνται για την ελληνική οικονομία είναι ήδη αρκετά κάτι που αποτυπώθηκε και στο σχέδιο πρϋπολογισμού. Συγκεκριμένα από το 8,2% στο 10,5% αναπροσαρμόζει τα επίπεδα της ύφεση εφέτος το σχέδιο Προϋπολογισμού 2021, ενώ περιορίζει και τα επίπεδα της εκτιμωμένης ανάκαμψης για το 2021 από το 7,5%, στο 4,8%. Οι αναθεωρήσεις αυτές είναι απότοκο του δεύτερου κύματος της πανδημίας και του νέου lockdown.
Αλλά και οι δημοσιονομικές προβλέψεις του προϋπολογισμού αποτυπώνουν τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης πάνω στα δημόσια έσοδα και στις δημόσιες δαπάνες. Ειδικότερα, το ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης το 2021 σύμφωνα με το σχέδιο προϋπολογισμού 2021 αναμένεται να παρουσιάσει έλλειμμα 11,5 δισ. ευρώ, έναντι πρόβλεψης ελλείμματος περίπου 7 δισ. ευρώ που είχε αποτυπωθεί στο προσχέδιο. Αυτή η διαφορά προκύπτει κυρίως από τις μειωμένες εισπράξεις από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές κατά 2,3 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της χαμηλότερης πρόβλεψης αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ, αλλά και τις υψηλότερες δημόσιες δαπάνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας.