Euroxx: Άντεξαν στην πανδημία οι ελληνικές τράπεζες

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Euroxx: Άντεξαν στην πανδημία οι ελληνικές τράπεζες

Κερδοφόρες παρέμειναν οι ελληνικές τράπεζες κόντρα στο πανδημικό «κύμα», από την ενίσχυση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET1 έναντι των εποπτικών απαιτήσεων και από μια σειρά μέτρων στήριξης και θωράκισης έναντι του κορονοϊού.

Σύμφωνα με έκθεση της Euroxx Χρηματιστηριακής τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα (NII) και τα βασικά προ προβλέψεων έσοδα, αποδείχθηκαν ανθεκτικά, επωφελούμενα από το χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης και τις αυξημένες εκταμιεύσεις δανείων. 

Όπως τονίζει η χρηματιστηριακή, όλες οι τράπεζες κατάφεραν να μειώσουν τα NPEs (ο συνολικός όγκος δανείων υπό αναστολή πληρωμών διαμορφώθηκε στα 20,7 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο) επωφελούμενες και από τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΒΑ για τις αναστολές πληρωμών, ενώ οι δείκτες CET1 διαμορφώθηκαν στο 13,2-17,2% και ο στο 11,2-14,6% (fully loaded), υψηλότερα από τις εποπτικές απαιτήσεις για το 2020.

Στο γ' τρίμηνο, η Alpha Bank κατέγραψε κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες προ φόρων ύψους 76 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις της Euroxx για 71 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 74 εκατ. ευρώ στο β’ τρίμηνο, στηριζόμενα από τις υψηλότερες προμήθειες και τις χαμηλότερες απομειώσεις που αντισταθμίζουν τα χαμηλότερα NII και τα ασθενέστερα έσοδα από συναλλαγές. 

Από την άλλη η Eurobank σημείωσε κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ύψους 172 εκατ. ευρώ στο γ' τρίμηνο, ξεπερνώντας κατά 50 εκατ. ευρώ την εκτίμηση της Euroxx, σε σύγκριση με 66 εκατ. ευρώ στο β’ τρίμηνο, αντανακλώντας κυρίως τα υψηλότερα μη βασικά τραπεζικά έσοδα, τα οποία  αντιστάθμισαν το χαμηλότερο NII λόγω των χαμένων εσόδων από τόκους, μετά την ολοκλήρωση του project Cairo. Εάν ληφθεί υπόψη το VRS, τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 85 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 1,223 δισ. ευρώ στο β’ τρίμηνο, λόγω της αρνητικής επίδρασης της τιλοποίησης Cairo που αγγίζει περίπου τα 1,3 δισ. ευρώ.

Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε κέρδη μετά από φόρους από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ύψους 137 εκατ. ευρώ, με την εκτίμηση της Euroxx είχε προβεί στην εκτίμηση για 113 εκατ.ευρώ, έναντι κέρδους 58 εκατ. ευρώ στο β’ τρίμηνο χάρη στα υψηλότερα βασικά και μη βασικά έσοδα. Τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε ήταν ελαφρώς υψηλότερα από τις προβλέψεις της Euroxx εξαιτίας του υψηλότερου από το αναμενόμενο NII. Εάν ληφθεί υπόψη οι διακοπείσες λειτουργίες και το κόστος του ΛΕΠΕΤΕ (Ειδικός Λογαριασμός Επικούρησης Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος) τα έσοδα κινήθηκαν στα 101 εκατ. ευρώ από 104 εκατ. ευρώ που εκτιμούσε η χρηματιστηριακή έναντι 56 εκατ. ευρώ το β' τρίμηνο. 

Ελάφρώς υψηλότερα από τις εκτιμήσεις της χρηματιστηριακής ήταν και τα κέρδη προ φόρων ύψους 82 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς έναντι κέρδους 125 εκατ. ευρώ στο β' τρίμηνο, κυρίως λόγω των υψηλότερων NII και μη βασικών εσόδων, ενώ το σύνολο των εσόδων ήταν χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις λόγω των υψηλότερων από τα αναμενόμενα φορολογικά έξοδα.

insider

Σε ό,τι αφορά τις αποτιμησεις των τραπεζικών τίτλων, η Alpha Bank διαπραγματεύεται με προσαρμοσμένο P/E (τιμή προς κέρδη ανά μετοχή) στο 11,4x για το 2021 ξεπερνώντας το μ.ο του κλαδικού, και στο 3,9χ για το 2022, με το P/TBV (τιμής προς λογιστική αξία) στο 0,20χ και στο 0,19χ για το 2021 και το 2022 αντίστοιχα. Για τη μετοχή της Eurobank ο δείκτης P/E εκτιμάται στο 11,4χ το 2021 και στο 3,9χ το 2022, ενώ o δείκτης P/TBV θα φτάσει στο 0,35χ το 2021 και στο 0,33χ το 2022.

Για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η Euroxx εκτιμά πως θα διαπραγματεύεται 6 φορές και 5,2 φορές τα κέρδη ανά μετοχή το 2021 και το 2022 αντίστοιχα, με P/TBV στο 0,32χ και 0,30χ, ενώ για την Τράπεζα Πειραιώς o δείκτης P/E εκτιμάται στο 9,9χ και στο 4,8χ για το 2021 και το 2022 αντίστοιχα, με P/TVB στο 0,17χ και στο 0,16χ. Ευρύτερα, ο τραπεζικός κλάδος έχει καταφέρει να περιορίσει κατά μ.ο τις απώλειες από τις αρχές του έτους στο 47%, χάρη στο «άλμα» του 36% που κατέγραψε κατά μ.ο ο κλάδος στο τρίμηνο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider