Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ είπε σήμερα ότι έχει ένα «σχέδιο» για τη μείωση της μετανάστευσης, ανακοινώνοντας ότι θα αυστηροποιηθούν οι προϋποθέσεις πρόσληψης ξένων εργατών και θα επιβάλλονται σκληρότερες ποινές στις εταιρείες που παραβιάζουν τους κανόνες για τη χορήγηση βίζας.
Το θέμα της μετανάστευσης, νόμιμης και παράτυπης, είναι ευαίσθητο για τη νέα κυβέρνηση των Εργατικών, η οποία έχει υποσχεθεί να τα καταφέρει καλύτερα από τους Συντηρητικούς. Το ζήτημα αυτό μονοπώλησε την προεκλογική εκστρατεία, το περασμένο καλοκαίρι.
Ασκώντας κριτική στην «αποτυχία» των Συντηρητικών, που δήλωναν ότι χάρη στο Brexit θα «ανακτήσουν τον έλεγχο» της μετανάστευσης, ο Στάρμερ προασπίστηκε τη δική του «νέα προσέγγιση» στη χορήγηση άδειας εργασίας και στη διαχείριση του συστήματος ασύλου. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε ότι προσεχώς θα δοθεί στη δημοσιότητα ένα «σχέδιο μείωσης της μετανάστευσης» αποφεύγοντας να δώσει «έναν αυθαίρετο αριθμό» μεταναστών που θα δέχεται κάθε χρόνο το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο Στάρμερ σκοπεύει να βάλει αρχικά στο στόχαστρο τις θεωρήσεις εργασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής, η χορήγηση βίζας εργασίας ήταν η κύρια αιτία μετανάστευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο στο διάστημα από τον Ιούνιο του 2023 μέχρι τον Ιούνιο του 2024. Το μελλοντικό σχέδιό του προβλέπει ότι οι εταιρείες θα πρέπει να αναλάβουν περισσότερες υποχρεώσεις, όπως «την εκπαίδευση των εργαζομένων εδώ, στο ΗΒ», είπε ο Στάρμερ. Προειδοποίησε επίσης τους εργοδότες ότι εκείνοι που δεν θα τηρούν τους κανόνες σε ό,τι αφορά τις βίζες ή τον κατώτατο μισθό, δεν θα επιτρέπεται να προσλαμβάνουν αλλοδαπούς εργαζομένους επί δύο χρόνια.
Η «καθαρή μετανάστευση» υποχώρησε κατά 20% μεταξύ Ιουνίου 2023-Ιουνίου 2024. Λόγω της περιοριστικής πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης των Συντηρητικών, καταγράφηκαν μόνο 728.000 αφίξεις νέων μεταναστών. Οι Συντηρητικοί είχαν απαγορεύσει σε ορισμένους φοιτητές και σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας να «προσκαλούν» τις οικογένειές τους στη χώρα ενώ αύξησαν τον κατώτατο μισθό που είναι υποχρεωμένοι να δίνουν οι εργοδότες όταν ζητούν να προσλάβουν εργαζόμενους από άλλες χώρες.
Όσον αφορά την παράτυπη μετανάστευση, το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε «συμφωνία» με το Ιράκ, ώστε να ενισχυθεί η συνεργασία τους εναντίον των δικτύων διακινητών και να επιταχυνθεί ο επαναπατρισμός των Ιρακινών που δεν έχουν νόμιμη άδεια παραμονής στο ΗΒ.
«Είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα στα εγκληματικά δίκτυα των διακινητών ότι είμαστε αποφασισμένοι να δράσουμε σε όλον τον κόσμο για να τους εντοπίσουμε», είπε η υπουργός Εσωτερικών Ιβέτ Κούπερ, η οποία επισκέφθηκε αυτήν την εβδομάδα το Ιράκ για συνομιλίες με τον ομόλογό της, τον Άμπντελ Αμίρ αλ Σαμάρι.
Η κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητά της την καταπολέμηση των δικτύων διακινητών και θέτει στο στόχαστρο κυρίως εκείνους που στέλνουν ανθρώπους να περάσουν τη Μάγχη με μικρές λέμβους. Από τις αρχές του έτους, περισσότεροι από 33.500 άνθρωποι έφτασαν κατ’ αυτόν τον τρόπο στις βρετανικές ακτές. Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο, οι περισσότεροι παράτυποι μετανάστες προέρχονταν από το Αφγανιστάν, το Ιράν ή το Βιετνάμ. Από την 1η Οκτωβρίου 2023 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου φέτος, 2.129 Ιρακινοί έφτασαν στη Βρετανία περνώντας τη Μάγχη.
Παρόμοιες συμφωνίες υπέγραψε τα τελευταία χρόνια η Βρετανία με διάφορες χώρες, όπως με την Αλβανία το 2022 και πιο πρόσφατα με τη Σερβία, το Κόσοβο και τη Βόρεια Μακεδονία. Τον επόμενο μήνα το Λονδίνο θα φιλοξενήσει τη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της Ομάδας του Καλαί (Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία).
Νωρίτερα σήμερα, ο Κιρ Στάρμερ συνομίλησε με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι «θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα» για την πάταξη των δικτύων διακινητών στην Ευρώπη. Ελπίζουν ότι τους επόμενους μήνες θα υπογράψουν διμερή συμφωνία για το θέμα αυτό, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ