Αν και η Ελλάδα πρακτικά βρίσκεται εκτός του περίφημου «investment grade», μια και δεν τοποθετείται από κάποιον οίκο αξιολόγησης σε επενδυτική βαθμίδα, εντούτοις απολαμβάνει τα οφέλη ενός… θετικού αξιόχρεου ένεκα των δράσεων και των αποφάσεων, ως γνωστόν, της ΕΚΤ που έχουν αποτυπωθεί κατά βάση στην πορεία των αποδόσεων των ομολόγων και λιγότερο στην πορεία του ΧΑ.
Για φέτος, ο κύκλος των αξιολογήσεων θα ξεκινήσει σε λίγες μόλις εβδομάδες από τώρα, ειδικότερα στις 22 Ιανουαρίου, οπότε έχει προγραμματιστεί η αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου από τον οίκο Fitch. Ο οποίος, στην αμέσως προηγούμενη ετυμηγορία του, το καλοκαίρι του 2020, είχε επιβεβαιώσει το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα 'BB', με σταθερές προοπτικές.
Αν ο χρησμός τους οίκου αξιολόγησης «κρύβει» εκπλήξεις ή όχι, θα φανεί σε μερικές ημέρες από τώρα. Και θα έχει τη σημασία του τόσο για τις αποδόσεις στα ομόλογα, όσο και για το Χρηματιστήριο που συνήθως λειτουργεί ως προεξοφλητικός μηχανισμός. Σε κάθε περίπτωση, τα σενάρια είναι λίγο ως πολύ συγκεκριμένα αλλά με διαφορετικά αποτελέσματα το κάθε ένα.
Αν ο οίκος Fitch διατηρήσει ως έχει την κατάσταση, αυτό σε γενικές γραμμές «δεν θα προκαλέσει ούτε κρύο, ούτε ζέστη», όπως δήλωσε παράγοντας της αγοράς στο insider.
Εάν προχωρήσει σε αναβάθμιση της σύστασης από προοπτικές σταθερές σε θετικές, αν μη τι άλλο «θα πρόκειται και για μια θετική και ευχάριστη έκπληξη για ομόλογα, που είναι και πιο σοφιστικέ και ποιοτική αγορά, και μετοχικό ταμπλό που άλλες φορές δεν είχε επηρεαστεί αναλόγως σε αντίστοιχες αποφάσεις», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Το ενδεχόμενο να έχουμε αναβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας δεν θεωρείται και ιδιαίτερα πιθανό, εν μέσω πανδημίας και οικονομικής καθίζησης, παρά τις προσδοκίες για το β’ μισό του έτους και μετά. Βέβαια, αν προκύψει κάτι τέτοιο θα πρόκειται για μια μεγάλη έκπληξη, με τους ανθρώπους της αγοράς όμως να αναμένουν τέτοιους είδους εξελίξεις και προσέγγιση του investment grade σε μεταγενέστερο χρόνο και όχι άμεσα ή στους προσεχείς μήνες.
Άλλωστε, η συγκυρία παραμένει δύσκολη και οι προκλήσεις σημαντικές. Και αναμφίβολα, και η χρηματιστηριακή αγορά «κοιτάζει» προς την πλευρά των οίκων αξιολόγησης και των «χρησμών» τους, τόσο σε επίπεδο διαβάθμισης προοπτικών, όσο όμως και σε σχέση με τα «λόγια» που συνοδεύουν τις εκθέσεις.