Την αναγκαία και απαρέγκλιτη προσήλωση όλων στην τήρηση του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συνθηκών ανέδειξε σε δηλώσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση που είχε με τον νέο Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε στο Μέγαρο Μαξίμου. Παράλληλα, οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν στην στήριξη της Ουκρανίας ενόψει και του χειμώνα που ξεκινά σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας του ΝΑΤΟ.
«Αναγνωρίσαμε από κοινού ότι στις σύγχρονες προκλήσεις που διαμορφώνονται στην εποχή μας, στον κόσμο μας πρέπει να χτίζουμε γέφυρες συνεργασίας με τους εταίρους. Να προχωρούμε από κοινού με πίστη στις θεμελιώδης αρχές της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της αλληλεγγύης με αναγκαία και απαραίτητη προσήλωση όλων στην τήρηση του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συνθηκών κάτι που αφορά ιδιαίτερα και την ευαίσθητη περιοχή των δυτικών Βαλκανίων» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Σχετικά με τον ρόλο της Ελλάδας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Η πατρίδα μας αναγνωρίζεται ως ισχυρός πυλώνας ασφάλειας σταθερότητας και ευημερίας στην ταραγμένη ΝΑ πτέρυγα της Συμμαχίας». Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ελπίδα του ότι αυτή τη φορά οι διαπραγματεύσεις για μία κατάπαυση του πυρός στον νότιο Λίβανο θα τελεσφορήσουν ώστε τουλάχιστον αυτό το μέτωπο να μπορέσει να κλείσει το συντομότερο δυνατόν.
Δηλώσεις Μητσοτάκη - Ρούτε
«Εξετάσαμε όσα συμβαίνουν στα πολεμικά μέτωπα της Ουκρανίας με μία κοινή θέση ότι η υποστήριξη στην Ουκρανία πρέπει να συνεχιστεί ειδικά το χειμώνα ο οποίος έχει ξεκινήσει και αυτό σημαίνει ότι μένουμε συνεπείς στην δέσμη μέτρων της Συνόδου Κορυφής» πρόσθεσε. Για τις αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε: «Η Ελλάδα επενδύει λίγο παραπάνω από το 3% του ΑΕΠ της στην άμυνα. Είμαστε από τους πρωταγωνιστές στην Ευρώπη. Και να θυμίσω ότι επενδύαμε άνω του 2% στην άμυνα και τις δύσκολες εποχές των μνημονίων ενώ άλλες ευρωπαικές χώρες επένδυαν πολύ λιγότερο από αυτό».
«Και έχουμε καταθέσει και συγκεκριμένες προτάσεις στις Βρυξέλλες για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας. Ειδικά για την εξεύρεση δημοσιονομικού χώρου ιδιαίτερα για τις χώρες που θέλουν να επενδύσουν περισσότερο στον τομέα αυτό, ώστε όλα τα κράτη μέλη να θωρακιστούν πιο αποτελεσματικά» συμπλήρωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Από πλευράς του ο Μαρκ Ρούτε χαρακτήρισε την Ελλάδα ισχυρή σύμμαχος και σημείωσε ότι εξελίσσεται σε μια σημαντική αμυντική βιομηχανία. Σημείωσε ακόμα ότι η χώρα μας έχει επενδύσει το 3% του ΑΕΠ της στην άμυνα, ενώ προχωρά σε νέο εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων. «Η υποστήριξή μας για την Ουκρανία πρέπει να τους κρατήσει στον αγώνα και να αλλάξουμε την τροχιά αυτής της σύγκρουσης» εξήγησε.