Σε νέα μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης θα προχωρήσει η ΕΚΤ στη συνεδρίαση της Πέμπτης, σε μία κίνηση πλήρως προεξοφλημένη, εν μέσω των πιέσεων αλλά και της μεγάλης αβεβαιότητας που δημιουργούν οι δασμοί του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην ευρωπαϊκή οικονομία, ενώ υπήρξαν και κάποιοι κεντρικοί τραπεζίτες που «έκλεισαν το μάτι» και σε μεγαλύτερη μείωση των 50 μονάδων βάσης.
Εν συνεχεία, θα υπάρξει συνεχές σερί μειώσεων έως τον Ιούλιο, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, έτσι ώστε η ΕΚΤ να πιάσει το βασικό στόχο του 2% για το επιτόκιο καταθέσεων. Στην περίπτωση που οι τότε συνθήκες εξακολουθήσουν να είναι αντίστοιχες με τις σημερινές - πέραν των δασμών, σφιχτές χρηματοπιστωτικές συνθήκες, δημιουργία πολεμικής οικονομίας και έκρυθμο γεωπολιτικό περιβάλλον μαζί με τις τάσεις που προϋπήρχαν, όπως το δημογραφικό με τη γήρανση του πληθυσμού, τότε είναι πιθανόν η ΕΚΤ να μειώσει το βασικό επιτόκιο καταθέσεων ακόμη και στο 1,5%.
Όπως εξήγησαν οι πηγές, ο καθοριστικός παράγοντας για τις περαιτέρω κινήσεις της κεντρικής τράπεζας για να φθάσει το 1,5% είναι η διαμόρφωση των οικονομικών, χρηματοοικονομικών, εμπορικών και γεωπολιτικών συνθηκών καθώς και ο τρόπος που επιδρούν στην οικονομία της Ευρωζώνης. Εάν παραμένουν οι πιέσεις, τότε η ΕΚΤ θα κάνει επιπλέον κινήσεις για να στηρίξει την οικονομία και να ενισχύσει την ρευστότητα.
Χαμηλώνει ο πήχης για ανάπτυξη και πληθωρισμό
Ο εμπορικός πόλεμος οδηγεί αναπόφευκτα την ΕΚΤ σε περαιτέρω επιτοκιακές μειώσεις, καθώς η ΕΚΤ προσπαθεί να στηρίξει την ανάπτυξη και να παράσχει φθηνή ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, έτσι ώστε να είναι σε θέσει να απορροφήσει οποιουσδήποτε κραδασμούς από μία κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Bloomberg.
Επιπλέον, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αναμένεται να κυμανθεί σε χαμηλότερα του αναμενομένου επίπεδα λόγω των δασμών και της συνεπακόλουθης μείωσης της ζήτησης. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν στην έρευνα προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα διαμορφωθεί στο 1,9% το 2026 και στο 2% το 2027, ενώ αναφορικά με το ΑΕΠ, αναμένουν ανάπτυξη 0,8% φέτος, ελαφρώς χαμηλότερα από προηγούμενες εκτιμήσεις.
Αν και η έρευνα δεν λαμβάνει υπόψη την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ για την 90ήμερη παύση των ανταποδοτικών δασμών, παρέχει κάποιες ενδείξεις για τον πιθανό αντίκτυπο της πολιτικής του. Η προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεων για την ανάπτυξη θα συμβάλει και σε αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, για αυτό και η βραχυπρόθεσμη προσοχή της ΕΚΤ εστιάζεται στην ανάπτυξη και όχι στον πληθωρισμό, όπως αναφέρει το Reuters επικαλούμενο αναλυτές.
Πάντως, προς το παρόν, τουλάχιστον, οι τιμές πετρελαίου έχουν υποχωρήσει, μόνο τον Απρίλιο, 15%, το ευρώ έχει ενισχυθεί 9% από τις αρχές Μαρτίου, ενώ η Κίνα, η μεγαλύτερη πηγή εισαγόμενων αγαθών για την ΕΕ, δέχεται το μεγαλύτερο πλήγμα από τους δασμούς, σε μία εξέλιξη που αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.
Υπέρ νέων μειώσεων
Ήδη, αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν στείλει μηνύματα ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αναλάβει δράση. Ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό επεσήμανε ότι υπάρχει ακόμα περιθώριο για περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων, την ίδια ώρα που οι δασμοί του Τραμπ ενισχύουν το σενάριο νέας μείωσης σύντομα. Επίσης, και ο Φινλανδός κεντρικός τραπεζίτης Όλι Ρεν, όπως και ο Γκεντιμίνας Σίμκους της Λιθουανίας, έχουν ταχθεί υπέρ μιας νέας μείωσης αυτήν την εβδομάδα.
«Η ΕΚΤ βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν κόσμο που είναι σημαντικά διαφορετικός από την τελευταία φορά που συνεδρίασε, καθώς οι δασμοί των ΗΠΑ γίνονται πραγματικότητα, και η νομισματική πολιτική για την Ευρωζώνη θα πρέπει να προσαρμοστεί. Αναμένουμε ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια ξανά, κατά 25 μονάδες βάσης, στη συνεδρίαση της 17ης Απριλίου, εν όψει περαιτέρω χαλάρωσης, αργότερα φέτος» επεσήμανε στο Bloomberg ο οικονομολόγος Ντέιβιντ Πάουελ.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξή του στους FT ότι οι σαρωτικοί δασμοί Τραμπ θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγάλο «σοκ ζήτησης» στην Ευρωζώνη. Προειδοποίησε ότι ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία και εκτίμησε πως η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης της Ευρωζώνης θα μπορούσε να κυμανθεί μεταξύ 0,5% και 1%. Aξιοσημείωτη αρνητική επίπτωση στην ανάπτυξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε δραστηριότητα πολύ πιο αδύναμη από το αναμενόμενο, παρασύροντας τον πληθωρισμό κάτω από τους στόχους μας, τόνισε ο Γιάννης Στουρνάρας.
Υπό αυτή την έννοια, τόνισε πως οι δασμοί αποτελούν αποπληθωριστικό μέτρο, ενώ σημείωσε πως κάποια από τα βήματα των ΗΠΑ ήταν «χειρότερα από το αναμενόμενο», με αποτέλεσμα να προκαλέσουν «άνευ προηγουμένου παγκόσμια αβεβαιότητα». Η ΕΚΤ υπολόγισε ότι οι δασμοί 25% στις ευρωπαϊκές εισαγωγές θα μπορούσαν να μειώσουν την ανάπτυξη της Ευρωζώνης κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες το πρώτο έτος. Τα αντίποινα της ΕΕ στις ΗΠΑ θα διαμορφώσουν τη μείωση στη μισή ποσοστιαία μονάδα.