«Ήρθαμε ως φίλοι να συζητήσουμε την πορεία του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας Ρουμάνος ευρωβουλευτής Siegfried Mureşan (ΕΛΚ) προσθέτοντας πως η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις υλοποίησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί με την Ιταλία και την Κροατία. Ο κ. Mureşan σημείωσε πως η αντιπροσωπεία είχε συζητήσεις με την κυβέρνηση, περιφέρειες, το Ελεγκτικό Συνέδριο και κοινωνικούς φορείς, ενώ αύριο θα επισκεφθεί δύο από τα έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ο Κροάτης Ευρωβουλευτής Karlo Ressler σημείωσε πως σκοπός της αποστολής είναι να διερευνήσει στην πράξη την εφαρμογή των χρηματοδοτήσεων και το ρόλο που διαδραματίζουν στην ενίσχυση της ανάπτυξης αλλά και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων. «Μπαίνουμε στη φάση έναρξης των διαπραγματεύσεων για τον επόμενο πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ και είναι σημαντικό να πάρουμε μαθήματα από την εφαρμογή του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τόσο καλά όσο και κακά», σημείωσε. Για αυτό το λόγο η αντιπροσωπεία του Ευρωκοινοβουλίου αξιολογεί την εφαρμογή των σχεδίων ανάκαμψης ξεκινώντας από την Ελλάδα που είναι μια από τις πιο ωφελούμενες χώρες.
Ο κ. Ressler είπε πως κατά τις συζητήσεις με την ελληνική πλευρά, το βάρος δόθηκε στις δομικές μεταρρυθμίσεις που προωθούνται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης σε κρίσιμους τομείς όπως η δικαιοσύνη.
Απαντώντας σε ερώτηση του insider.gr για τη σύνδεση μεταρρυθμίσεων και χρηματοδοτήσεων ο κ. Mureşan σημείωσε πως η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που προσαρμόστηκε καλύτερα και πιο γρήγορα στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας το οποίο είναι ένα νέο εργαλείο στην ΕΕ.
Ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στον επόμενο προϋπολογισμό να υπάρξει μια διασύνδεση μεταρρυθμίσεων και ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων, η οποία όμως θα πρέπει να γίνεται με προσοχή ώστε να μην χάνονται για παράδειγμα αγροτικές επιδοτήσεις επειδή μια κυβέρνηση δεν προχώρησε μια μεταρρύθμιση σε έναν άλλο τομέα.
Σε ερώτηση για την αποπληρωμή των δανείων του NextGeneration EU ο Ρουμάνος Ευρωβουλευτής είπε πως τα χρήματα αυτά μπορούν να προέλθουν είτε από την αύξηση της συνεισφοράς των κρατών-μελών στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, είτε με μείωση των διαθέσιμων κονδυλίων. Το πρώτο είναι δύσκολο να αποφασιστεί από όλα τα κράτη-μέλη, ενώ το δεύτερο είναι πολύ επικίνδυνο γιατί θα οδηγήσει σε μείωση της κοινοτικής χρηματοδότησης τα επόμενα χρόνια. Για αυτό το Ευρωκοινοβούλιο αναμένει τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για νέες πηγές άντλησης κεφαλαίων.
Επικεφαλής της αντιπροσωπείας που θα βρίσκεται στην Ελλάδα μέχρι και αύριο είναι ο Ρουμάνος ευρωβουλευτής Siegfried Mureşan (ΕΛΚ), μέλος των επιτροπών Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON) και Προϋπολογισμών (BUDG) και μέλη της οι:
- Karlo Ressler (ΕΛΚ, Κροατία) BUDG
- Γεώργιος Αυτιάς (EΛΚ, Ελλάδα) BUDG-ECON
- Matjaž Nemec (ΕΛΚ, Σλοβενία) BUDG
- Enikő Győri (Πατριώτες , Ουγγαρία) ECON
- Anouk van Brug (Renew, Ολλανδία) BUDG-ECON