Προεξοφλημένη θεωρείται η μείωση του επιτοκίου διευκόλυσης αποδοχής καταθέσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίασης της προσεχούς Πέμπτης, εν μέσω μιας περαιτέρω αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού και της προσπάθειας τόνωσης της αναπτυξιακής δυναμικής.
Ωστόσο, η λογική «καρότου και του μαστιγίου» από τον Ν. Τραμπ που λαμβάνει τη μορφή απειλών για εξουθενωτικούς δασμούς, με το μετέπειτα «πάγωμα» αυτών και την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για την ευθυγράμμιση όλων με τη δική του πολιτική γραμμή (σφαίρα επιρροής) προκαλεί αβεβαιότητα. Αναλυτές αναθεωρούν εκ νέου τις εκτιμήσεις τους ως προς το πλήγμα που θα επιφέρουν οι δασμοί στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης, μετά το «πάγωμα» αυτών για 90 ημέρες. Η UBS αναμένει πλέον πλήγμα 20 μονάδων βάσης στη φετινή πορεία ανάπτυξης έναντι 40 μονάδων βάσης προηγουμένως, και 10 μονάδες βάσης το 2026, αντί για 30 προηγουμένως.
Στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 5 Ιουνίου, οι αναλυτές αναμένουν μια νέα μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης (περίπου 20 μονάδες βάσης τιμολογούν οι αγορές), φτάνοντας στο 2%, που θεωρείται ως το «ουδέτερο» επίπεδο. Η επιτοκιακή τροχιά θα καθορίσει και την ένταση των αναθεωρήσεων των πλάνων των εγχώριων τραπεζών, λόγω της υψηλότερης συνεισφοράς των καθαρών εσόδων από τόκους στην οργανική τους κερδοφορία.
Στο 2% τα επιτόκια και βλέπουμε...
Διαφοροποιήσεις προκύπτουν γύρω από την επόμενη κίνηση της ΕΚΤ. Για τους αναλυτές της UBS η τελική γραμμή μπαίνει στο 2%, καθώς μια νέα μείωση τον Ιούλιο που θα φέρει τα επιτόκια στο 1,75% δεν αποτελεί το βασικό τους σενάριο. Αν και λόγω μιας πιο αδύναμης ένδειξης για την ανάπτυξη, της συγκράτησης των μισθών, της πτώσης των τιμών της ενέργειας και του ισχυρότερου ευρώ, το στρατηγείο της Φρανκφούρτης μπορεί να προβεί σε μια ακόμη μείωση. Ωστόσο, οι εμπορικές διαπραγματεύσεις Ευρώπης - ΗΠΑ είναι διαδραματίσουν καίριο ρόλο, καθώς το «μορατόριουμ» των 90 ημερών θα λήξει γύρω στις 9 Ιουλίου, δύο εβδομάδες πριν από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, τη στιγμή που αγορές να τιμολογούν προς ώρας μια μείωση 13 μονάδων βάσης για τον Ιούλιο.
Και η ανατροπή από το 2026
Εν αναμονή της αυξανόμενης πληθωριστικής πίεσης στη βάση της διοχέτευσης ευρωπαϊκών πόρων για την άμυνα και τις υποδομές και λαμβάνοντας υπόψη την χρονική υστέρηση στη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής κατά τέσσερα έως έξι τρίμηνα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ ενδέχεται να μην είναι σε θέση να διατηρήσει τα επιτόκια στο 2% για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Συγκεκριμένα, εκτιμούν ότι η ΕΚΤ μπορεί να χρειαστεί να αυξήσει ξανά τα επιτόκια στα τέλη του 2026 για να αποτρέψει μια αναθέρμανση του πληθωρισμού το 2027.
Στα μοντέλα τους, οι αναλυτές της UBS αναμένουν δύο αυξήσεις επιτοκιων κατά 25 μονάδες βάσης το Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2026, στο 2,5%, μετρίως υψηλότερα από την «ουδέτερη» ζώνη. Ένα ισχυρότερο ευρώ και οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν στον καθορισμό μια ήπιας αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής που θα χρειαζόταν για να διατηρηθεί ο πληθωρισμός σε γενικές γραμμές ευθυγραμμισμένος με τον στόχο του 2% το 2027.