Οι διαδοχικές καρατομήσεις των διοικητών της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, δια χειρός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκαλούν έντονους κλυδωνισμούς στην οικονομία της χώρας, φέρνοντάς την στο χείλος του γκρεμού.
Τελευταία πράξη του δράματος η απόλυση του Νατσί Αγκμπάλ, μόλις τέσσερις μήνες αφού ανέλαβε τα καθήκοντα του διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας. Όπως όλα δείχνουν, ο πρόεδρος Ερντογάν ήταν έντονα δυσαρεστημένος με την απόφαση της CBRT (Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας) να αυξήσει τα επιτόκια κατά 200 μ.β. στο 19%, μια απόφαση που προφανώς ελήφθη χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση με τον ίδιο.
- Έτσι σύμφωνα με τη Société Générale, μετά από ένα αναμενόμενο sell off που καταγράφει η τουρκική λίρα, οι προοπτικές του νομίσματος θα επιδεινωθούν περαιτέρω, καθώς ο κλάδος του retail θα σπεύσει άμεσα να συσσωρεύσει ξανά δολάριο, όσο και αν το εγχώριο τραπεζικό σύστημα στηρίξει το εγχώριο νόμισμα.
- Επιπλέον με έλλειψη στα συναλλαγματικά αποθέματα, ενδέχεται υπάρξουν περισσότερες ρυθμιστικές παρεμβάσεις. Παρόλο που οι αναλυτές του γαλλικού οίκου δεν αναμένουν άμεσα την επιβολή capital controls, ωστόσο σημειώνουν πως θα υπάρξει μια επιστροφή στο καθεστώς αυτό που επικράτησε κατά τη διάρκεια της θητείας του Μπεράτ Αλμπαϊράκ. Η μεταβλητότητα της τουρκικής λίρας είναι πιθανό να αυξηθεί απότομα προς υψηλότερα επίπεδα και η ρευστότητα σε όλες τις αγορές είναι πιθανό να μειωθεί.
- Παράλληλα οι ξένοι επενδυτές θα αποχωρήσουν άμεσα από τα τουρκικά assets. Σύμφωνα με τον γαλλικό οίκο η συμμετοχή των ξένων στα τουρκικά ομόλογα αυξήθηκε στο 5,9% των συνολικών assets που διακρατούσαν από τις 12 Μαρτίου. Ωστόσο είναι λογικό πλέον το ποσοστό αυτό να πέσει ακόμη και κάτω από χαμηλό του 3,3% που άγγιξε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Φυσικά οι κινήσεις αυτές θα σημειωθούν συνοδευτούν και από την άνοδο των yields καθώς το 10ετές αναμένεται να «χτυπήσει κόκκινο» φτάνοντας το 18% στο β' τρίμηνο από 13,6%, ενώ θα σταθεροποιηθεί στο υψηλό 15% μέχρι τις αρχές του 2022.
- Επιπλέον η Τουρκία ενδέχεται σύντομα να μπει σε νέα μια νέα νομισματική κρίση. Χωρίς πολλά αποθέματα για την υπεράσπιση του νομίσματος (τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα στα 11 δισ. δολαρίων, ενώ τα καθαρά αποθεματικά συναλλάγματος, εξαιρουμένων των swap της CBRT είναι περίπου - 40 δισ. δολάρια), και λαμβάνοντας υπόψη την αναμενόμενη έξοδο της Τουρκίας για την αναζήτηση επενδυτών, είναι δύσκολο να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, παρά τα τρέχοντα υψηλά επίπεδα ρευστότητας συναλλάγματος του τραπεζικού τομέα.
Σύμφωνα με το γαλλικό οίκο, ο νέος διοικητής θα προσπαθήσει να αναιρέσει την τελευταία αύξηση 200 μ.β στα επιτόκια και να διαθέσει σημαντικά αποθεματικά από τώρα έως τις 15 Απριλίου για να προσπαθήσει να σταθεροποιήσει το τουρκικό νόμισμα, να χάσει τη μάχη του νομίσματος με τις αγορές, και τελικά να οδηγηθεί σε έκτακτες αυξήσεις επιτοκίων για να σταματήσει όσο μπορεί τη «βουτιά» του νομίσματος.
Η Société Générale συνιστά στους πελάτες της άμεσο κλείσιμο θέσεων από όλα τα τουρκικά assets, λαμβάνοντας υπόψη τη βαθειά αλλαγή στη χάραξη πολιτικής και την πιθανή χρηματοοικονομική αναταραχή που θα ακολουθήσει. «Το σύντομο trade ευρώ/λίρας έχει φτάσει στο τέλος του και κλείνουμε και εκεί» σημειώνει ο γαλλικός οίκος.
Διαβάστε επίσης:
Κατακρημνίζεται η τουρκική λίρα - «Βουτιά» άνω του 9% στο Χρηματιστήριο