Ελπίδες μετά το δύσκολο 2020, αλλά και εμπόδια εντοπίζει η DZ Bank, ως προς την πορεία ανάκαμψης του τουριστικού κλάδου στις χώρες της Ευρωζώνης και κυρίως στις χώρες του Νότου.
Έτσι, όπως σημειώνει ο γερμανικός οίκος, ακόμα και οι πλήρως εμβολιασμοί είναι αναγκασμένοι να πληρώσουν το κόστος των τεστ για τον κορονοϊό για να εισέλθουν σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης. Αυτό φυσικά μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό οικονομικό βάρος, ειδικά για όσους ταξιδεύουν σε ομάδες, όπως για παράδειγμα οι οικογένειες. Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τα παρά τους χαλαρούς διασυνοριακούς περιορισμούς, οι κρατήσεις δείχνουν μία σημαντική αύξηση στο σκέλος του εσωτερικού τουρισμού, με τα διασυνοριακά ταξίδια να παραμένουν σε αδύναμη βάση. Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει σχετικά γρήγορα τους επόμενους μήνες, καθώς το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό αποτελεί «game changer».
Ένας άλλος κρίσιμος παράγοντας που θέτει η DZ Bank είναι ο ρυθμός των εμβολιαστικών προγραμμάτων. Στη Γερμανία, περίπου το 20% του πληθυσμού έχει πλήρη ανοσία και στις περισσότερες χώρες η κατάσταση δεν είναι καλύτερη, ενώ η μεγαλύτερη παράδοση παρτίδων εμβολίων αναμένεται τους καλοκαιρινούς μήνες. Έτσι, σύμφωνα με τις θετικό εκτιμήσεις της ΕΕ, όλοι οι ενήλικες που επιθυμούν να εμβολιαστούν θα μπορούν να κάνουν την πρώτη δόση έως τα τέλη Ιουλίου. Σε αυτό το πλαίσιο, ο τουρισμός δεν αναμένεται να επιστρέψει σύντομα σε αυξημένα ποσοστά πληρότητας, όπως επισημαίνει η DZ Bank.
Επιπλέον ο τουριστικός κλάδος δεν μπορεί να στηρίζεται σε όλες τις ομάδες τουριστών, καθώς οι οικογένειες με παιδιά, που αποτελούν το 30% των τουριστών και συνήθως επιδιώκουν ένα αυξημένο επίπεδο ασφαλείας στον προγραμματισμό τους. Παράλληλα, είναι ακόμα ασαφές το πότε θα εμβολιαστούν τα παιδιά ή ακόμα και εάν αυτό είναι αναγκαίο. Συμπληρωματικά, όπως επισημαίνει η DZ Bank, η ΕΕ έχει ανοίξει κυρίως για τους Eυρωπαίους πολίτες προς ώρας, ενώ παραμένει αχαρτογράφητη η πορεία εξέλιξης του διασυνοριακού τουρισμού (Β. Αμερική και Ασία). Και οι δύο αυτές περιοχές αποτελούν ένα σημαντικό και αναπτυσσόμενο target group για τον ευρωπαϊκό τουρισμό.
Αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι οι ευρωπαϊκοί προορισμοί δεν θα μπορέσουν να επιτύχουν την επιστροφή τους στα προ-πανδημίας επίπεδα τουριστικών αφίξεων. Η Ισπανία, για παράδειγμα, στοχεύει στο 70% των προ κρίσης μεγεθών. Ωστόσο όπως τονίζει ο γερμανικός οίκος ακόμα και αυτά τα επίπεδα είναι αρκετά για να υποστηρίξουν την ανάπτυξη, ειδικά στις χώρες που στηρίζονται στον τουρισμό, όπως είναι η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Έτσι, η Ν. Ευρώπη μπορεί να αναμένει ισχυρότερους ρυθμούς ανάπτυξης το γ' τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με την DZ Bank, ενώ το μόνο σίγουρο είναι ότι η διαδικασία της ανάκαμψης του τουρισμού δεν θα ολοκληρωθεί φέτος.