Το bitcoin είχε μια δυνατή αρχή για το 2021, φθάνοντας στο ιστορικό υψηλό των σχεδόν 65.000 δολ. τον Απρίλιο. Ωστόσο, το ψηφιακό νόμισμα έκλεισε το α’ εξάμηνο του έτους περίπου 47% μακριά από το ρεκόρ του - και ένας αριθμός κινδύνων θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω προβλήματα προσεχώς.
Ενώ οι υποστηρικτές του φαίνεται να κρατούν το bitcoin προς το παρόν, άλλοι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί για την μεγάλη αστάθεια στην αγορά του και τι σημαίνει αυτό για τα χαρτοφυλάκια τους. Έχοντας αυτό κατά νου, εδώ είναι πέντε από τους μεγαλύτερους κινδύνους που αντιμετωπίζει η αγορά των crypto καθώς μπαίνουμε στο β’ εξάμηνο του έτους.
Η νομοθεσία
Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για το bitcoin αυτή τη στιγμή είναι η νομοθεσία.
Τις τελευταίες εβδομάδες, η Κίνα έχει πλήξει τον χώρο των κρυπτονομισμάτων, κλείνοντας τις δραστηριότητες mining και διατάσσοντας μεγάλες τράπεζες και εταιρείες πληρωμών όπως η Alipay να μην συναλλάσσονται με εταιρείες crypto.
Την προηγούμενη εβδομάδα, η παγκόσμια καταστολή εξαπλώθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι αρχές απαγόρευσαν στο κορυφαίο ανταλλακτήριο Binance να δραστηριοποιείται.
Ο Σάιμον Γιου, συνιδρυτής και CEO της start-up κρυπτονομισμάτων StormX, δήλωσε στο CNBC ότι οι κινήσεις της Κίνας πρέπει να θεωρηθούν ως «θετικό» πράγμα για το bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα όπως το ether, καθώς θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη αποκέντρωση. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι o «υπερβολικός έλεγχος» των crypto στις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσε να είναι πρόβλημα.
Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλλεν και άλλοι αξιωματούχοι προειδοποίησαν πρόσφατα για τη χρήση κρυπτονομισμάτων για παράνομες συναλλαγές.
Πέρυσι, η κυβέρνηση του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ πρότεινε ένα νόμο κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που θα απαιτούσε όσοι κατέχουν crypto σε ψηφιακά πορτοφόλια να υποβάλλονται σε ελέγχους ταυτότητας εάν πραγματοποιούν συναλλαγές ύψους 3.000 δολ. και περισσότερο.
Μεταβλητότητα
Ένας άλλος μεγάλος κίνδυνος είναι η επίμονη, ακραία μεταβλητότητα στην τιμή του bitcoin και άλλων ψηφιακών νομισμάτων.
Το bitcoin έφτασε σε ρεκόρ όλων των εποχών, περίπου 64.829 δολ. τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους. Στη συνέχεια υποχώρησε στα 28.911 δολ. τον Ιούνιο, έμεινε για λίγο κάτω από τα 30.000 δολ. και από τότε αυξήθηκε πάνω από τα 34.000 δολ.
Οι υπέρμαχοι του bitcoin το βλέπουν ως ένα είδος «ψηφιακού χρυσού» - ένα στοιχείο που θα μπορούσε να προσφέρει σημαντικές αποδόσεις σε περιόδους οικονομικής αναταραχής. Αλλά ενώ η μεταβλητότητα μπορεί να είναι καλή όταν η τιμή ενός asset ανεβαίνει, αυτό πηγαίνει αμφίδρομα.
Εάν αγοράσατε bitcoin τον Ιανουάριο και εξαργυρώσατε τον Απρίλιο, διπλασιάσατε τα χρήματα σας, αλλά σήμερα αυτές οι ετήσιες αποδόσεις θα ήταν 18%. Ωστόσο, αυτό είναι πάνω από την απόδοση του δείκτη S&P 500, ο οποίος αυξήθηκε κατά 16% από την αρχή του έτους. Και τους τελευταίους 12 μήνες, το bitcoin έχει υπερδιπλασιαστεί στην τιμή.
«Η περιορισμένη, εξαιρετικά ανελαστική προσφορά σε μεμονωμένα cryptos μπορεί να επιδεινώσει την αστάθεια», λέει η UBS, συνδέοντας επίσης την αστάθεια με το γεγονός «ότι πολλοί αγοραστές αναζητούν κερδοσκοπικά κέρδη».
Ενώ η συνεχής μεταβλητότητα θα μπορούσε να «διώξει» ορισμένους επενδυτές, ο Ρος Μίντλετον, της χρηματοοικονομικής πλατφόρμας DeversiFi, δήλωσε ότι η αστάθεια από μόνη της δεν αποτελεί εμπόδιο για τη θεσμική αναγνώριση.
Η μεταβλητότητα «μπορεί στην πραγματικότητα να είναι ένας σημαντικός πόλος έλξης καθώς η δυνατότητα για μεγάλες μεταβολές τιμών σημαίνει ότι τα κεφάλαια μπορούν να αποκομίσουν σημαντικά κέρδη με σχετικά μικρή κατανομή σε σύγκριση με το μέγεθος του συνολικού χαρτοφυλακίου τους", δήλωσε στο CNBC.
Περιβαλλοντικές ανησυχίες
Τα ερωτήματα σχετικά με τον αντίκτυπο του bitcoin στο περιβάλλον θα μπορούσαν να είναι άλλο ένα μεγάλο εμπόδιο για τα κρυπτονομίσματα.
Ο εξοπλισμός «εξόρυξης» bitcoin απαιτεί πολύ ηλεκτρισμό για να λειτουργήσει και η κατανάλωση ενέργειας του bitcoin έχει αυξηθεί σημαντικά με τα χρόνια σε συνδυασμό με την τιμή του.
Ενώ οι επικριτές του bitcoin έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό για το τεράστιο αποτύπωμα άνθρακα, ο CEO της Tesla Έλον Μασκ έφερε το ζήτημα στο προσκήνιο φέτος.
Η εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων του Μασκ εξέπληξε τόσο τους θαυμαστές όσο και τους αντιπάλους του bitcoin φέτος όταν αγόρασε ψηφιακά νομίσματα αξίας 1,5 δισ. δολαρίων και άρχισε να το δέχεται ως μέθοδο πληρωμής. Όμως, στη συνέχεια, έπληξε τις αγορές αφού αποφάσισε να σταματήσει τις πληρωμές με bitcoin λόγω της «τρελής» χρήσης ενέργειας του νομίσματος και της εξάρτησής του από τα ορυκτά καύσιμα.
«Τουλάχιστον μπορεί να αποτρέψει ορισμένους επενδυτές να κατέχουν Bitcoin», έγραψαν οι αναλυτές της Citi σε σημείωμα νωρίτερα αυτό το έτος, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε επίσης να «παρακινήσει την κυβερνητική παρέμβαση για την απαγόρευση της εξόρυξης, όπως συμβαίνει σε μέρη της Κίνας».
Stablecoin
Τα λεγόμενα stablecoins, των οποίων οι τιμές προορίζονται να συνδεθούν με περιουσιακά στοιχεία της πραγματικής οικονομίας όπως το δολάριο ΗΠΑ, αντιμετωπίζουν επίσης αυξανόμενο έλεγχο.
Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Βοστώνης Έρικ Ρόζενγκρεν είπε ότι το tether, ένα stablecoin που κατατάσσεται μεταξύ των μεγαλύτερων ψηφιακών νομισμάτων στον κόσμο, είναι κίνδυνος για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Το tether αντιστοιχεί κάθε ένα από τα νομίσματα του σε ισοτιμία 1: 1 με δολάρια ΗΠΑ που διατηρούνται σε αποθεματικό, με την ιδέα ότι αυτό διατηρεί την τιμή σταθερή. Οι επενδυτές χρησιμοποιούν συχνά το tether για να αγοράσουν κρυπτονομίσματα. Ωστόσο, ορισμένοι επενδυτές ανησυχούν ότι ο εκδότης του tether δεν έχει αρκετά αποθέματα δολαρίου.
Τον Μάιο, η εταιρεία πίσω από το tether αποκάλυψε ότι περίπου το 76% του αποθεματικού υποστηρίχθηκε από μετρητά και ισοδύναμα μετρητών - αλλά λίγο κάτω από το 4% από αυτά ήταν πραγματικά μετρητά, ενώ περίπου το 65% ήταν σε μορφές βραχυπρόθεσμου χρέους.
Το tether συγκρίθηκε με τα παραδοσιακά κεφάλαια της χρηματαγοράς - αλλά χωρίς τον έλεγχο - και, με νομίσματα αξίας 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε κυκλοφορία, έχει περισσότερες καταθέσεις από εκείνες πολλών αμερικανικών τραπεζών.
Υπήρξαν από καιρό ανησυχίες σχετικά με το εάν το tether χρησιμοποιείται για χειρισμό των τιμών του bitcoin, με μια μελέτη να ισχυρίζεται ότι το tether χρησιμοποιήθηκε για να στηρίξει το bitcoin κατά τη διάρκεια των μειώσεων των τιμών στο ράλι του 2017.
«Meme νομίσματα» και απάτες
Η αυξανόμενη κερδοσκοπία στις αγορές κρυπτογράφησης θα μπορούσε να αποδείξει έναν άλλο κίνδυνο για το bitcoin.
Το dogecoin, ένα κρυπτονόμισμα που ξεκίνησε ως αστείο, σημείωσε άνοδο στις αρχές του τρέχοντος έτους και κατέγραψε υψηλά επίπεδα καθώς αυξανόμενος αριθμός επενδυτών λιανικής κατευθύνθηκε προς assets αναζητώντας μεγάλα κέρδη.
Σε ένα σημείο, το dogecoin άξιζε περισσότερο από τη Ford και άλλες μεγάλες αμερικανικές εταιρείες, χάρη σε μικρό βαθμό στην υποστήριξη διασημοτήτων όπως ο Μασκ. Η αξία του έχει υποτιμηθεί σημαντικά από τότε.
Ένα άλλο κρυπτονόμισμα, το λεγόμενο titanium έπεσε στο μηδέν. Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Mark Cuban ήταν κάτοχος του.