Καλπάζουν στον κυβερνοχώρο οι απάτες με «λύτρα» σε κρυπτονόμισμα

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Καλπάζουν στον κυβερνοχώρο οι απάτες με «λύτρα» σε κρυπτονόμισμα
Οι επιθέσεις ransomware, με τις οποίες ζητείται από τον χρήστη του διαδικτύου πληρωμή για υπηρεσίες που είτε είναι δωρεάν είτε προπληρωμένες, μετέφεραν κρυπτονομίσματα 81,6 εκατ. δολ. σε εγκληματίες στον κυβερνοχώρο μέσα σε πέντε μήνες του 2021, ποσό σχεδόν αντίστοιχο με το σύνολο για το 2019.

Στον τύπο του ταχύτερα αναπτυσσόμενου κυβερνοεγκλήματος, που πλέον έχει «περάσει» και στο χώρο των κρυπτονομισμάτων, αναδεικνύονται οι λεγόμενες επιθέσεις ransomware. Πρόκειται για απάτες με τη χρήση αλγορίθμων μέσω των οποίων μπλοκάρεται στον χρήστη η ελεύθερη διαδικτυακή πρόσβασή του και του ζητείται να πληρώσει υπηρεσίες που είτε είναι δωρεάν είτε έχουν προπληρωθεί από τον χρήστη.

Τα τελευταία χρόνια, οι επιθέσεις ransomware έχουν αποσπάσει κρυπτονομίσματα αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων από θύματα παγκοσμίως. Μόνο το 2020 που ήταν έτος ρεκόρ για τις επιθέσεις κρυπτονομισμάτων, η συνολική αξία των ζημιών έφτασε τα 400 εκατ. δολάρια, παρουσιάζοντας τεράστια αύξηση 337% σε ένα χρόνο.

Ωστόσο, ως ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος τύπος εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, οι επιθέσεις κρυπτογραφικών ransomware συνεχίστηκαν προκαλώντας νέες απώλειες φέτος. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η BlockArabia.com, τα θύματα μετέφεραν κρυπτονομίσματα αξίας 81,6 εκατ. δολαρίων σε εγκληματίες στον κυβερνοχώρο μέσα σε πέντε μήνες του 2021, ποσό σχεδόν αντίστοιχο με το σύνολο για ολόκληρο το 2019.

Οι επιθέσεις ransomware κρυπτογράφησης έχουν γίνει πιο συνηθισμένες και όλο και πιο δαπανηρές τα τελευταία οκτώ χρόνια. Το Crypto Crime Report της Chainalysis για το 2021 ανέφερε ότι το 2013, η συνολική αξία κρυπτονομισμάτων που απέσπασε το ransomware ανήλθε σε 500.000 δολάρια. Τα επόμενα τρία χρόνια, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κατά το τεράστιο ποσοστό 3.460%, στα 17,8 εκατ. δολάρια.

Ωστόσο, αυτό ήταν μόνο η αρχή τεράστιων απωλειών που προκλήθηκαν από αυτού του είδους το έγκλημα στον κυβερνοχώρο. Το επόμενο έτος, τα θύματα μετέφεραν κρυπτογράφηση αξίας 37,7 εκατ. δολαρίων σε εγκληματίες στον κυβερνοχώρο. Μέχρι το τέλος του 2019, η συνολική αξία των πληρωμών για κρυπτονομίσματα αυξήθηκε κατά 150% στα σχεδόν 93 εκατ. δολάρια.

Παρόλο που το 2020 θα μείνει στην ιστορία ως το έτος κατά το οποίο τα κρυπτογραφικά ransomware απογειώθηκαν, παρουσιάζοντας τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ όλων των τύπων εγκλημάτων που βασίζονται σε κρυπτονομίσματα, τα δεδομένα του 2021 δεν είναι επίσης ενθαρρυντικά.

Εκτός από τα «λύτρα» κρυπτονομισμάτων που φτάνουν σχεδόν το σύνολο του 2019 σε μόλις πέντε μήνες του 2021, η μέση πληρωμή έχει επίσης αυξηθεί σημαντικά. Σύμφωνα με την έρευνα Chainalysis, η μέση γνωστή πληρωμή ransomware ανήλθε σε περίπου 54.000 δολάρια το πρώτο τρίμηνο του 2021, παρουσιάζοντας τεράστια αύξηση 170% σε ετήσια βάση και εκπληκτική αύξηση 1.700% τα τελευταία δύο χρόνια.

Το Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα επέτρεψαν την εξαγωγή τεράστιων «λύτρων» από μεγάλες εταιρείες, οργανισμούς και ακόμη και τις κυβερνητικές αρχές των πόλεων, ενώ ήταν πρακτικά αδύνατο να εντοπιστούν.

Παρόλο που οι ανταλλαγές κρυπτονομισμάτων πραγματοποιούνται σε "δημόσια βιβλία", επιτρέποντας σε οποιονδήποτε να παρακολουθεί διαδικτυακά, τα μέρη σε μια συναλλαγή είναι ανώνυμα και καλύπτονται πίσω από τυχαίους αριθμούς. Ως αποτέλεσμα, δεν υπάρχει τρόπος σύνδεσης ενός ατόμου με ένα πορτοφόλι κρυπτογράφησης και πολλοί άνθρωποι δεν έχουν μόνο ένα, αλλά δεκάδες και εκατοντάδες πορτοφόλια και διευθύνσεις.

Οι χάκερ μπορούν να μεταφέρουν το κρυπτονόμισμα από έναν ανώνυμο λογαριασμό σε άλλο, γεγονός που έχει διευκολύνει τις επιθέσεις ransomware.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του BlackFog, μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου 2021, έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 175 επιθέσεις ransomware παγκοσμίως, από 104 την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο. Οι στατιστικές δείχνουν ότι οι μισές από αυτές πραγματοποιήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το Ηνωμένο Βασίλειο κατατάχθηκε ως η δεύτερη χώρα στοχοθέτησης με 21 επιθέσεις ransomware τους επτά μήνες του τρέχοντος έτους. Ακολούθησαν ο Καναδάς και η Γαλλία, με εννέα και επτά επιθέσεις, αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider