Χρηματιστήριο: Στην «σκιά» της ΔΕΗ έκλεισε την εβδομάδα με «βουτιά» 1,5%

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Στην «σκιά» της ΔΕΗ έκλεισε την εβδομάδα με «βουτιά» 1,5%
Η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας επισκιάστηκε από το γεγονός της ΑΜΚ της ΔΕΗ -η οποία πρωταγωνίστησε αρνητικά και στο ταμπλό- που είναι και η τρίτη μέσα σε έξι μήνες.

Με βουτιά 1,54% έκλεισε ο γενικός δείκτης τιμών του χρηματιστηρίου Αθηνών, με την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας να επισκιάζεται από το γεγονός της ΑΜΚ της ΔΕΗ -η οποία πρωταγωνίστησε αρνητικά και στο ταμπλό. Πρόκειται για την τρίτη προσπάθεια άντλησης κεφαλαίων αντίστοιχου βεληνεκούς που πραγματοποιείται μέσα σε λιγότερο από έξι μήνες ανεβάζοντας τον σχετικό λογαριασμό των φετινών αντλήσεων κεφαλαίου από το ΧΑ σε πάνω από 3 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την Beta Χρηματιστηριακή: «Kρίνοντας από την πρόσφατη συμπεριφορά της εγχώριας επενδυτικής κοινότητας στις τραπεζικές αυξήσεις, η Αγορά εισέρχεται σε μια νέα φάση αναμονής και εσωστρέφειας καθώς οι σχετικές διαδικασίες συγκέντρωσης των προσφορών και το μέγεθος των αντλούμενων κεφαλαίων παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με τα προηγούμενα εγχειρήματα. Ο αιφνιδιασμός από την ανακοίνωση της Αύξησης Κεφαλαίου δεν άφησε ασυγκίνητη την υπόλοιπη αγορά. Η πίεση που παρατηρήθηκε σε συγκεκριμένους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης συνδέθηκε με το ενδεχόμενο να προσφύγουν κάποια στιγμή σε νέες αυξήσεις κεφαλαίου επιβαρύνοντας το κλίμα πωλήσεων, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμα φορά την εκτίμηση ότι η Ελληνική Αγορά λειτουργεί κάτω από παρορμήσεις και λιγότερο με θεμελιώδη δεδομένα. Η άγαρμπη υποχώρηση των αποτιμήσεων μπορεί να δημιουργεί ελκυστικά σημεία τοποθετήσεων σε πολλές μετοχές, ωστόσο το ψυχολογικό αντίκτυπο που οδηγεί την πτώση είναι δύσκολο να εκτιμηθεί σε τι βαθμό έχει εκτονωθεί».

Στην συνέχεια της ανάλυσης, η Beta αναφέρει πως «κοιτάζοντας λίγο πιο μακριά από τα βραχυπρόθεσμα χρηματιστηριακά απόνερα, η επιτυχία της αύξησης και ενδεχομένως η υπερκάλυψη της αύξησης της ΔΕΗ θα αυξήσει το θεσμικό στίγμα των ξένων στην Ελληνική Αγορά και δη σε μια μετοχή που μπορεί να αποτελέσει τη απόλυτη σπουδή περιπτώσεων «from zero to hero» (από το μηδέν στο ιδανικό). Η ΔΕΗ είναι επιχείρηση σηματωρός για την ελληνική βιομηχανία, η εικόνα παρακμής του 2018 σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με την δυναμική της προοπτικής του επικαιροποιημένου 5ετούς επιχειρηματικού πλάνου. Ένα επιτυχημένο εγχείρημα μετάβασης από την εποχή του λιγνίτη στην εποχή των ΑΠΕ με υγιή ισολογισμό, κερδοφορία και μερίσματα δεν θα περιοριστεί σαν προστιθέμενη αξία στην μετοχή της ΔΕΗ αλλά θα ενεργοποιήσει το ενδιαφέρον για περισσότερες ελληνικές εταιρίες που έχουν μέγεθος, πλάνο και θεμελιώδη. Υπό αυτό το πρίσμα η προσπάθεια της ΔΕΗ έχει μεν ρίσκο εκτέλεσης και αστοχιών που σχετίζονται με το ενεργειακό περιβάλλον, η ανταμοιβή ωστόσο θα έχει ευρύτερες θετικές συνέπειες οι οποίες δεν θα είναι μόνο χρηματιστηριακές. Προς το παρόν Ελληνική αγορά θα χρειαστεί να ξαναπεράσει ένα ακόμα κάβο, συστημική αναγκαιότητα για την ευστάθεια του συστήματος η οποία θα συμβάλει στην ενεργειακή αυτονομία της εγχώριας αγοράς.

Τεχνικά η πολύμηνη συσσώρευση οδεύει προς καθοδική λύση. Οι δύο κινητοί μέσοι που ορίζουν την βραχυπρόθεσμη τάση έχουν δώσει καθαρά σήματα πώλησης όπως και ο MACD ενώ το οχυρό στήριξης των 880 μονάδων έπεσε χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία. Οι ταλαντωτές οδεύουν προς υποτιμημένες ζώνες με πιθανό σημείο συνάντησης τις 855 μονάδες. Από το επίπεδο αυτό αναμένεται κάποιου είδους τοπική ανοδική αντίδραση με ανοδικό πέρας τις 880 μονάδες. Η μεγάλη εικόνα στην περιοχή των στηρίξεων περιέχει πλέον και τον κινητό μέσο των 200 ημερών ο οποίος έχει ανοδική κλίση και βρίσκεται πέριξ των 850 μονάδων. Η λύση πάντως της συσσώρευσης βρίσκεται στις 830 μονάδες, εκεί η εικόνα αλλάζει υπέρ των πωλητών που αποκτούν το πάνω χέρι στην διαχείριση της τάσης. Προς το παρόν υπάρχει μια απόσταση ασφαλείας από το εν λόγω επίπεδο και μια εικόνα υπερπώλησης που βραχυπρόθεσμα χρήζει διόρθωσης. Από την ένταση της θα κριθεί αν η αγορά θα βρεθεί ή όχι σε καθοδικές περιπέτειες».

Έτσι, την Παρασκευή το Χρηματιστήριο έκλεισε στις 873,10 μονάδες, χάνοντας 13 ολόκληρες μονάδες, και με τζίρο που ανήλθε στα 97,69 εκ. ευρώ. Σε εβδομαδιαία βάση υπήρξε υποχώρηση 2,86%.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έχασε 1,65% ενώ ο Mid Cap περιόρισε τις απώλειες στο 0,10%.

Στους επιμέρους δείκτες οι Πρώτες Ύλες ήταν πρώτες στα κέρδη με 1,82% και τα Προσωπικά και Οικιακά Προϊόντα ακολούθησαν με 0,68%. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι Τηλεπικοινωνίες με -2,78% και τα Βιομηχανικά προϊόντα με -2,37%. Οι τράπεζες υποχώρησαν 0,96%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης ξεχώρισαν οι Βιοχάλκο με κέρδη 2,77% και Jumbo με 0,71%, ενώ τις περισσότερες απώλειες κατέγραψαν οι ΔΕΗ με -11,53% και ο Μυτιληναίος με -3,10%.

Τα περισσότερα κέρδη στο ταμπλό έγραψε η Έλλαστρον με 10,53% και η Επίλεκτος Κλωστοϋφαντουργία με 9,33%, ενώ στις απώλειες πέρα από την ΔΕΗ, τις μεγαλύτερες είχε η Ντόπλερ με 9,09%.

Συνολικά, 34 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 77 πτωτικά, και 58 έμειναν αμετάβλητες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider