ΟΠΕΚ: Σταδιακή αύξηση της παραγωγής και ανησυχία για την αύξηση των τιμών

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΟΠΕΚ: Σταδιακή αύξηση της παραγωγής και ανησυχία για την αύξηση των τιμών
Το Brent ξεπέρασε τα 81 δολάρια το βαρέλι μετά την είδηση ​​ότι ο ΟΠΕΚ θα παραμείνει προσηλωμένος στο σχέδιό του για σταδιακή πρόσθετη παραγωγή.

Η απόφαση του ΟΠΕΚ+ να τηρήσει την υπάρχουσα συμφωνία για σταδιακή αύξηση της παραγωγής πετρελαίου έστειλε τις τιμές του αργού σε υψηλά τριετίας και ενίσχυσε τις πληθωριστικές πιέσεις οι οποίες θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία.

Ο οργανισμός προσπαθεί να βρει μια φόρομουλα εξισορρόπησης η οποία να ανταποκρίνεται στις ανοδικές τάσεις των τιμών και την άνοδο της ζήτησης. Μεγάλοι καταναλωτές, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ινδία κάνουν εκκλήσεις για αύξηση της παραγωγής, κάτι που ο ΟΠΕΚ+ δείχνει να "ακούει" χωρίς ωστόσο να προχωρά σε ρηξικέλευθες λύσεις.

Ο ΟΠΕΚ+ επιβεβαίωσε την πολιτική προσαρμογής της παραγωγής στην οποία είχε συμφωνήσει τους προηγούμενους μήνες και βάσει αυτής θα προστεθούν 400.000 βαρέλια ημερησίως το Νοέμβριο, ανέφερε ο όμιλος σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά από διαδικτυακές υπουργικές συνομιλίες.

"Θα παρακολουθούμε την κατάσταση, όπως γνωρίζουμε, η ζήτηση συνήθως πέφτει το τέταρτο τρίμηνο, θα παρακολουθούμε το πώς θα ισορροπήσει η αγορά", δήλωσε ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ.

Πηγή του ΟΠΕΚ+ είχε αναφέρει στο Reuters πριν από τις υπουργικές συνομιλίες της Δευτέρας ότι η ομάδα αντιμετώπιζε πίεση για να αυξήσει την παραγωγή πιο γρήγορα, αλλά πρόσθεσε ότι ένα τέταρτο κύμα κρουσμάτων του COVID-19 δημιουργεί δισταγμό στην αγορα για μεγάλες κινήσεις.

Ο όμιλος είχε συμφωνήσει τον Ιούλιο να αυξήσει την παραγωγή κατά 400.000 βαρέλια το μήνα έως τον Απρίλιο του 2022 για να καταργήσει σταδιακά τις υπάρχουσες περικοπές της παραγωγής κατά 5,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, όγκοι οι οποίοι είναη ήδη πολύ μειωμένοι από τα περιοριστικά όρια που ίσχυαν κατά τη διάρκεια της χειρότερης πανδημίας.

Η ζήτηση ανακάμπτει με γοργούς ρυθμούς, ενώ η προσφορά έχει διαταραχθεί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που χτύπησαν την αμερικανική παραγωγή και τα χαμηλά επίπεδα επενδύσεων σε ολόκληρο τον κλάδο στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης αλλά και των περιορισμών που θέτει η πανδημία. Αυτοί οι παράγοντες σε συνδυασμό με τις αντιδράσεις των χωρών εκτός του καρτέλ θα αποτελέσουν κρίσιμες παραμέτρους για την περαιτέρω πολιτική στην προμήθεια αγού.

"Προς το παρόν, οι περισσότερες χώρες παραγωγής αισθάνονται άνετα με το Brent στα 80 δολάρια το βαρέλι, αλλά υπάρχει κίνδυνος να υπάρξει αντίδραση ή πίεση από αγοραστές όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα, οι οποίοι ζητούν ανοιχτά χαμηλότερες τιμές ενέργειας", τονίζει η Rystad Energy.

Το Brent ξεπέρασε τα 81 δολάρια το βαρέλι μετά την είδηση ​​ότι ο όμιλος θα παραμείνει προσηλωμένος στο σχέδιό του για σταδιακή πρόσθετη παραγωγή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider