Κατάφερε να περιορίσει στο τέλος τις απώλειες στη σημερινή συνεδρίαση, το Χρηματιστήριο, με έντονη εναλλαγή θέσεων σε τραπεζικούς τίτλους και τον τίτλο της ΔΕΗ να αποτελεί τον απόλυτο πρωταγωνιστή.
Όπως έχει αναλύσει το insider.gr η επιτυχημένη ολοκλήρωση της ΑΜΚ της ΔΕΗ, αλλά και το κλείσιμο κερδοφόρων θέσεων σε ισχυρούς τίτλους δημιουργεί συνθήκες επανατοποθέτησης κεφαλαίων, υπό προϋποθέσεις βελτίωσης των συνθηκών της αγοράς. Ωστόσο, με την πανδημία να δείχνει «ξανά τα δόντια της» στη χώρα, επανέρχεται το συναίσθημα της αβεβαιότητας για την ενεργοποίηση περαιτέρω μέτρων, ενώ και η κυβέρνηση νιώθει την πίεση σχετικά με τους χειρισμούς.
Αυτό που αποτυπώθηκε, στη σημερινή συνεδρίαση ήταν η αδυναμία των αγοραστών να κινηθούν εκ νέου προς τις 910 μονάδες, βγάζοντας σημαντικές άμυνες στις 900, ενώ περιορίστηκαν σημαντικά οι απώλειες στις δημοπρασίες. Ο τραπεζικός έδειξε να αποτελεί τον οδηγό διασπώντας τις 600 μονάδες, μηδενίζοντας τις απώλειες με τη Eurobank και την ΕΤΕ να συνεχίζουν το «ράλι» παρά την όποια μεταβλήτοτητα και τις εναλλαγές προσήμων, με βαρίδι για το δείκτη τη μετοχή της Πειραιώς. Παραμένει ο στόχος της υπέρβαση των 600 μονάδων που μένει να φανεί και στις επόμενες συνεδριάσεις αν μπορεί να δώσει κλεισίματα υψηλότερα από αυτό το όριο για να κινηθεί μέχρι τις 640 μονάδες.
Έτσι, στη σημερινή συνεδρίαση, ο ΓΔ υποχώρησε ελαφρώς κατά 0,19% στις 903,14 μονάδες, με τον τζίρο ιδιαίτερα περιορισμένο στα 63,23 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 υποχωρεί κατά 0,73% στις 2.184 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός κατάφερε να ανατρέψει τις απώλειες και από τα χαμηλά των 590 μονάδων ενδοσυνεδριακά έκλεισε με άνοδο κατά 0,31% στις 602,15 μονάδες.
Σε επίπεδο εβδομάδας, ο ΓΔ ενισχύθηκε κατά 0,98%, ο FTSE 25 κατά 1,13% και ο τραπεζικός κατά 3,56%
Από τις τράπεζες, η Eurobank συνέχισε ανοδικά με κέρδη 1,66% στα 0,978 ευρώ και με άνοδο 8,26% στην εβδομάδα, με την ΕΤΕ να ακολουθεί κατά πόδας στο 0,36% και τα 2,80 ευρώ. Από την άλλη με απώλειες έκλεισε Alpha Bank και Πειραιώς στο 0,63% και 1,23% αντίστοιχα στα 1,112 ευρώ και 1,45 ευρώ.
Από την άλλη, συνεχίστηκε η υποχώρηση της Μυτιληναίος στο 1,67% και στα 15,31 ευρώ, ενώ αρνητικά γύρισε σήμερα με ήπια κατοχύρωση κερδών η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής, τη στιγμή που έχουν δημιουργηθεί σημεία εισόδου στους τίτλο, ενώ διορθωτικές κινήσεις καταγράφηκαν σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Motor Oil.
Επίθεση έπαιξαν οι αγοραστές στη μετοχή της ΔΕΗ με κέρδη 3,63% στα 9,84 ευρώ με υψηλό όγκο συναλλαγών, ενώ ηπιότερα κινήθηκαν ΕΥΔΑΠ, Aegean, και Jumbo.
«Ράλι» στα mid caps κατέγραψε η μετοχή της Intracom στο 6,05% και τα 2,07 ευρώ, με την Intrakat στο 1,87% και τα 2,18 ευρώ. Διορθωτικές κινήσεις σε Πλαστικά Θράκης, Πλαίσιο, αλλά και Profile.
Όπως αναφέρει στο insider.gr ο Πέτρος Τσούρτης της Merit, «η συσσώρευση του Γενικού Δείκτη μεταξύ 900 και 910 μονάδων συνεχίστηκαν και αυτή την εβδομάδα με χαμηλούς όγκους συναλλαγών. Οι συνεχείς αντλήσεις κεφαλαίων δεν αφήνουν επαρκή ρευστότητα στην χρηματιστηριακή αγορά, η οποία είναι αναγκαία ώστε ο ΓΔ να ευθυγραμμιστεί με τις διεθνείς αγορές και να κινηθεί προς νέα υψηλά έτους.
Το σπουδαιότερο νέο της εβδομάδας ήταν η υπερκάλυψη της ΑΜΚ της ΔΕΗ, αφού η εταιρεία άντλησε τελικά €1,35δισ. ευρώ έναντι στόχου 750 εκατ. ευρώ. Οι νέες μετοχές από την ΑΜΚ θα ξεκινήσουν την διαπραγμάτευση στις 16 Νοεμβρίου.
Επιπλέον, ξεκίνησε η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 3ου τριμήνου, με την Coca Cola Hellenic να ανακοινώνει καλύτερα αποτελέσματα από τις εκτιμήσεις. H Jumbo ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις του ομίλου αυξήθηκαν κατά 0,6% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο και κατά 7% την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2021. Η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης σε σχέση με το 9μηνο, οφείλεται στην πτώση των πωλήσεων σε Ρουμανία(-1,6%) και Βουλγαρία(-23.0%) λόγω της πανδημίας. Η μετοχή θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στην έκτακτη χρηματική διανομή καθαρού ποσού 0,285 ευρώ/μετοχή την Δευτέρα 22 Νοεμβρίου.
Τα βλέμματα των επενδυτών θα είναι στραμμένα στην τριμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών της MSCI που θα ανακοινωθεί την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου το βράδυ. Επίσης, θα ανακοινώσουν αποτελέσματα 3ου τριμήνου τα ΕΛΠΕ και η ΤΙΤΑΝ στις 11 Νοεμβρίου και ο ΟΤΕ στις 12 Νοεμβρίου πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης. Σημειώνεται ότι ο ΟΤΕ θα διανείμει το έκτακτο μέρισμα μικτού ποσού 0,248 ευρώ/μετοχή στις 15 Νοεμβρίου. Επιπλέον, η μετοχή της Motor Oil θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο προσωρινό μέρισμα καθαρού ποσού 0,19065467 ευρώ/μετοχή την Δευτέρα 08 Νοεμβρίου. Η καθαρή μερισματική απόδοση ανέρχεται σε 1,27%».
Από τη μεριά της η Beta Χρηματιστηριακή επισημαίνει πως «η μεγάλη επιτυχία της υπερκάλυψης της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ είναι ένα ακόμα σοβαρό δείγμα γραφής για το ισχυρό ενδιαφέρον που υπάρχει από το εξωτερικό για επενδύσεις στην Ελλάδα. Το αρχικό μέγεθος της αύξησης των 750 εκατ. ευρώ αναπροσαρμόστηκε στα 1,35 δις ευρώ και η ζήτηση καλύφθηκε σχεδόν 3,5 φορές, τοποθετώντας ακόμα ψηλότερα τον πήχη συγκέντρωσης κεφαλαίου για εγχειρήματα αυτού του μεγέθους. Την ίδια στιγμή το ταμπλό έχει πάρει ήδη αποστάσεις από την τιμή της αύξησης δίνοντας μια εικόνα «χρηματιστηριακής αυτοπεποίθησης» ως προς την απορρόφηση της προσφοράς μετά την εισαγωγή των νέων μετοχών (16 Νοεμβρίου). Η επιτυχία της ΔΕΗ δίνει την σκυτάλη στο επόμενο εγχώριο εγχείρημα άντλησης κεφαλαίων από τις διεθνείς αγορές με σημαντικό πλεονέκτημα έχοντας αναβαθμίσει σημαντικά το ενδιαφέρον για ελληνικό ρίσκο.
Κοιτάζοντας μακρύτερα, Ελληνικό Χρηματιστήριο έκανε το 2021 το 3x3 σε αυξήσεις που κάθε άλλο παρά απλές μπορούν να θεωρηθούν (3,5 δισ. ευρώ), κινητοποίησε δυνάμεις που για αρκετό καιρό ήταν παρατηρητές της αγοράς και έφερε νέα ονόματα επενδυτικών κεφαλαίων στο τραπέζι. Η Ελληνική Αγορά ξανασυστήθηκε μέσα από αυτά τα εγχειρήματα σε διεθνή επενδυτικά κεφάλαια πρώτης διαλογής με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και αυτό είναι το μεγάλο κέρδος της χρονιάς και μια σημαντική παρακαταθήκη για την επόμενη. Το 2022 έχει ήδη αποκτήσει το χαρακτήρα μιας χρονιάς αποτελεσμάτων καθώς η εκπλήρωση των υποσχέσεων στα επενδυτικά πλάνα που συνόδευσαν τις σχετικές αυξήσεις κεφαλαίου θα μπει σε πρώτο πλάνο εστίασης από την επενδυτική κοινότητα στους μήνες που θα ακολουθήσουν».