Ισχυρούς κλυδωνισμούς δέχθηκε το Χρηματιστήριο την Τρίτη, ως συνέπεια του φόβου και της αβεβαιότητας των επενδυτών για την επαναφορά των αυστηρών περιοριστικών μέτρων.
Οι επενδυτές ενεργοποίηθηκαν άμεσα με φόντο την επιβολή νέων μέτρων σε ευρωπαϊκές χώρες, κλείνοντας θέσεις κατά μήκος του ταμπλό και πιέζοντας ιδιαίτερα τους δεικτοβαρείς τίτλους. Παράλληλα, αυτό που έγινε ορατό είναι η προεξόφληση μιας πιθανής επιβολής νεων μέτρων καθώς το τέταρτο κύμα «σαρώνει» τη χώρα πιέζοντας ασφυκτικά το σύστημα υγείας. Ήδη μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Αυστρία, η Ολλανδία, το Βέλγιο αλλά και η Γερμανία επαναφέρουν μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων θέτοντας στο επίκεντρο τους αντιεμβολιαστές.
Χθες, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ προειδοποίησε ότι τα ισχύοντα περιοριστικά μέτρα στη Γερμανία «δεν είναι επαρκή» απέναντι στην «δραματική κατάσταση» που έχει προκαλέσει η αναζωπύρωση πανδημίας. «Με την σημερινή εξέλιξη και τα καθημερινά ρεκόρ των κρουσμάτων, η υγειονομική κατάσταση «θα είναι χειρότερη από ό,τι έχουμε γνωρίσει» μέχρι σήμερα», προειδοποίησε η Άνγκελα Μέρκελ απευθυνόμενη σε στελέχη της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU), σύμφωνα με πηγή του κόμματος.
Επιπλέον, ο υπουργός Υγείας Γιενς Σπαν δεν απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο επιβολής lockdown, αν και εξήγησε ότι αυτό θα το αποφασίσουν οι κυβερνήσεις των κρατιδίων.
Έτσι, στη σημερινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση κατά 1,81% στις 894,94 μονάδες με τον τζίρο στα 79,67 εκατ. ευρώ. Απώλειες 1,67% σημείωσε ο FTSE 25 στις 2.144,58 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη να χάνει τη στήριξη των 600 μονάδων υποχωρώντας κατά 3,27% στις 587,77 μονάδες. Έτσι η βραχυπρόθεσμη τάση στην αγορά γύρισε σε έντονα αρνητική με τους απλούς ΚΜΟ 30 και 60 να είναι στις 906 και στις 899 μονάδες. Αξίζει να σημειωθεί πως διόρθωση καταγράφεται και στις ευρωπαϊκές αγορές, αλλά σε μικρότερο βαθμό από το mini sell off που καταγράφηκε στην εγχώρια αγορά.
Τα πακέτα παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα, ήτοι στα 4,24 εκατ. ευρώ, με τα μεγαλύτερα σε αξία να αλλάζουν χέρια σε Eurobank και ΔΕΗ.
Στο «κόκκινο» και σε κλοιό έντονων πιέσεων βρέθηκαν οι τράπεζες, με την Εθνική Τράπεζα να σημειώνει πτώση κατά 3,78% στα 2,67 ευρώ, την Alpha Bank να ακολουθεί διορθώνοντας κατά 2,68% στα 1,09 ευρώ, βγαίνοντας από τη ζώνη των 1,10 ευρώ που μπορεί να την οδηγήσει στα όρια του 1 ευρώ. Κλείσιμο χαμηλότερα από εκεί μπορεί να ενεργοποιήσει θέσεις μέχρι και τα 0,86 ευρώ. Επιπλέον, η μετοχή της Eurobank με υψηλό όγκο (8,39 δισ. κομμάτια) υποχώρησε κατά 2,08% στα 0,94 ευρώ. Η Πειραιώς έπεσε χαμηλότερα των 1,40 ευρώ δεχόμενη ήδη από χθες ισχυρές πιέσεις.
Βαρύτερες απώλειες στα μη τραπεζικά blue chips δέχθηκαν οι τίτλοι του ομίλου Στασινόπουλου, με τη Viohalco να καταγράφει πτώση κατά 3,9% στα 4,56 ευρώ και την ElvalHalcor να κλείνει στο -2,69% και στα 1,882 ευρώ (με χαμηλό όγκο).
Στο «κόκκινο» με απώλειες που ξεπέρασαν το 2% έκλεισαν ΕΥΔΑΠ, ΑΔΜΗΕ, Motor Oil και ΔΕΗ, με την τελευταία μάλιστα να περνά και κάτω από τα 10 ευρώ.
Διασώθηκαν οι μετοχές του ΟΤΕ που αποτέλεσαν ανάχωμα για τους αγοραστές καταγράφοντας άνοδο 1% στα 15,17 ευρώ, αλλά και των ΕΛΠΕ και της Τέρνα Ενεργειακή με ηπιότερη άνοδο.
Παράλληλα, μετά το χθεσινό φιάσκο με τη μετοχή της Attica Bank που κατέγραψε άνοδο 549,64% στα 1,78 ευρώ, με όγκο μόλις 44,8 χιλ κομμάτια δημιουργώντας ένα στρεβλό τοπίο σε ολόκληρη την αγορά, η μετοχή της τράπεζας έκλεισε στο limit down σήμερα και στα 1,246 ευρώ, με όγκο 43,62 εκατ. κομμάτια.
Το Χρηματιστήριο μάλιστα ξέδωσε σειρά διευκρινίσεων για στο θέμα της τιμής της μετοχής της Attica Bank για να αποσαφηνίσει το θεωρητικό υπόβαθρο υπολογισμού της ενδεικτικής τιμής προσαρμογής σε κάθε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) με αποκοπή δικαιώματος.
Όπως επισημαίνει οι υπηρεσίες του Ομίλου υπολογίζουν την ενδεικτική (θεωρητική) τιμή προσαρμογής της μετοχής για την πρώτη ημέρα αποκοπής του δικαιώματος, με βάση την απόφαση 26 του ΧΑ, η οποία λαμβάνει υπόψη τη θεωρία στη διεθνή βιβλιογραφία και τις πρακτικές στη διεθνή κεφαλαιαγορά.
Στη συνέχεια η προσαρμογή της τιμής σε κάθε τέτοια ΑΜΚ γίνεται από την προσφορά και τη ζήτηση που διαμορφώνεται στην αγορά κατά την πρώτη μέρα αποκοπής του δικαιώματος, με βάση την πληροφόρηση που έχει διαθέσει η εταιρία μέσω ανακοινώσεων, του ενημερωτικού δελτίου και τους όρους της ΑΜΚ.
Σύμφωνα με την ως άνω απόφαση 26 ΧΑ, η θεωρητική τιμή που χρησιμοποιήθηκε κατά την χθεσινή συνεδρίαση της 22/11, προέκυψε ως εξής:
Τιμή κλεισίματος ΤΑΤΤ την Παρασκευή 19/11 = 3,95€
Αριθμός εισηγμένων τεμαχίων ΤΑΤΤ 19/11 = 24.229.445
Κεφαλαιοποίησης ΤΑΤΤ 19/11 = 95.706.307,75
Αριθμός μετοχών που θα εκδοθούν κατά την ΑΜΚ = 1.200.000.000
Τιμή έκδοσης νέων μετοχών = 0,2€
Στα υπόλοιπα mid caps, η μετοχή της Intracom σημείωσε πτώση 3,54% στα 1,934 ευρώ, με την Ικτίνος και την Intrakat να κλείνουν με απώλειες 3,3% και 3,21% αντίστοιχα στα 1,934 ευρώ και στα 0,821 ευρώ. Γενικότερα η μεσαία κεφαλαιοποίηση βρέθηκε στο στόχαστο των πωλητών, σημειώνοντας «βουτιά» 4,66% στις 1,571,29 μονάδες, με «βαρίδι» φυσικά και την Attica Bank.
Ήπια άνοδο σημείωσαν η BriQ αλλά και η Παπουτσάνης και ο ΟΛΘ.