Τι αντίκτυπο έχουν τα «τερτίπια» του πετρελαίου στην τσέπη των Ελλήνων καταναλωτών

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι αντίκτυπο έχουν τα «τερτίπια» του πετρελαίου στην τσέπη των Ελλήνων καταναλωτών
Καταδικασμένοι να πληρώσουν ακριβά το πετρέλαιο θέρμανσης και τη βενζίνη είναι φέτος οι Έλληνες.

Καταδικασμένοι να πληρώσουν ακριβά το πετρέλαιο θέρμανσης και τη βενζίνη είναι φέτος οι Έλληνες καταναλωτές καθώς η πτώση της διεθνούς τιμής του Brent ακόμη και αν ήταν πολύ σημαντική (η οποία δεν προδιαγράφεται ότι θα είναι) δεν επηρεάζει σημαντικά την τιμή της αντλίας. Αντίθετα, μία σημαντική άνοδος παρά το γεγονός ότι θα έπρεπε να έχει αντίστοιχης σημαντικότητας αντίκτυπο, μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις επιχειρηματικών ου εκμεταλλεύονται το κλίμα στην αγορά, μπορεί να ανεβάσει δυσανάλογα την τιμή.

Η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στην Ελλάδα διαμορφώνεται στα 1,15 ευρώ το λίτρο και είναι κατά 45% περίπου υψηλότερη από το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Η αμόλυβδη πωλείται κατά 25% ακριβότερα σε σχέση με πέρυσι (αν ληφθεί ως τιμή αναφοράς η τιμή που ίσχυε 21/11/2021) και η μέση τιμή για το πετρέλαιο κίνησης διαμορφώνεται στα 1,51 ευρώ (αν ληφθεί ως τιμή αναφοράς η τιμή που ίσχυε πριν από δύο ημέρες) σε σχέση με τα 1,13 που ίσχυαν την αντίστοιχη ημέρα πέρυσι, κάτι που υποδεικνύει μια αύξηση της τάξεως του 34%.

Σαφώς η αύξηση στις τιμές των καυσίμων οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων όπως είναι η διεθνής τιμή πετρελαίου, η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου κλπ. Όμως, μία σημαντική διακύμανση στη διεθνή τιμή του πετρελαίου θα επηρεάσει ελάχιστα την τιμή πώλησης στην Ελλάδα και με καθυστέρηση 3-4 ημερών καθώς πρόκειται για χρηματιστηριακό προϊόν. Για παράδειγμα, όταν πριν από δύο ημέρες το πετρέλαιο κατέγραψε πτώση περίπου 7%, αυτή η πτώση, σε μια πολύ απλουστευμένη προσέγγιση, επηρεάζει μόνο το 35% της τιμής της βενζίνης και το 55% του πετρελαίου θέρμανσης καθώς αυτά τα ποσοστά αφορούν στο «καθαρό» προϊόν ενώ τα υπόλοιπα αφορούν σε φόρους και επιβαρύνσεις.

Τι να περιμένουν οι καταναλωτές στο άμεσο μέλλον

Την Τρίτη το βράδυ το Brent κατέγραψε άλμα άνω του 3,5% στα 82,59 δολάρια λαμβάνοντας ώθηση από την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να αποδεσμεύσουν έως και 50 εκατομμύρια βαρέλια αργού από τα στρατηγικά τους αποθέματα τους επόμενους μήνες προκειμένου να εξομαλύνουν τις πιέσεις που έχουν προκαλέσει στην αγορά τα προβλήματα εφοδιασμού και η αυξανόμενη ζήτηση. Σε αντίστοιχες κινήσεις φέρονται να σχεδιάζουν να προχωρήσουν και άλλες χώρες η Κίνα, η Ινδία, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και η Μεγάλη Βρετανία.

Σε μια πρώτη ανάγνωση μια τέτοια κίνηση, σε συνδυασμό με τις εκτιμήσεις για πτώση της ζήτησης λόγω του νέου κύματος κορονοϊού και των lockdown που επιβάλλουν πολλές εθνικές κυβερνήσεις, θα οδηγούσε σε πτώση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου, η οποία θα επηρέαζε με τη σειρά της και την τιμή πώλησης στην Ελλάδα, η οποία είναι καθαρός εισαγωγέας. Ωστόσο, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, η απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων δεν μπορεί να επιφέρει μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα.

Παρά την αναζωπύρωση της υγειονομικής κρίσης, μέρος της αγοράς παραμένει πεπεισμένο ότι το πετρέλαιο δεν θα πέσει πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι μέχρι το τέλος της χρονιάς. Χθες, Τρίτη, η Barclays αύξησε τις προβλέψεις της για την τιμή του πετρελαίου για το 2022 καθώς αναμένει ταχύτερη από την αναμενόμενη μείωση των αποθεμάτων.

Η τράπεζα αύξησε την πρόβλεψή της για τη μέση τιμή για το 2022 κατά 3 δολάρια στα 80 δολάρια και 77 δολάρια ανά βαρέλι για το Brent και το West Texas Intermediate (WTI) αντίστοιχα. «Πιστεύουμε ότι τα Στρατηγικά Αποθέματα Πετρελαίου δεν αποτελούν βιώσιμη πηγή προσφοράς και το αποτέλεσμα μιας τέτοιας παρέμβασης στην αγορά θα είναι μόνο προσωρινό», ανέφερε η τράπεζα σε σημείωμα.

Στο ίδιο μήκος κύματος, λίγο νωρίτερα, η Goldman Sachs, ανέφερε ότι διατηρεί την πρόβλεψή της για τα 85 δολάρια για τις μέσες τιμές του Brent αυτό το τρίμηνο, θεωρώντας την πτωτική κίνηση των προηγούμενων ημερών ως «υπερβολική», ειδικά αν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι η αγορά εξακολουθεί να παραμένει σφιχτή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κέρδη άνω του 2% για το πετρέλαιο

Οι ΗΠΑ ρίχνουν στην αγορά 50 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από τα αποθεματικά τους

Ο «πόλεμος αποθεμάτων» πιέζει το πετρέλαιο αλλά η αγορά επιμένει στα 85 δολάρια

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider