Συνεχίστηκε το «τσουνάμι» εκροών από τα ευρωπαϊκά equity funds

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Συνεχίστηκε το «τσουνάμι» εκροών από τα ευρωπαϊκά equity funds
Για τρίτη διαδοχική εβδομάδα καταγράφηκαν σημαντικές εκροές από τα ευρωπαϊκά equity funds. Τι δείχνουν τα δεδομένα της BofA και της IBES.

Για τρίτη διαδοχική εβδομάδα καταγράφηκαν σημαντικές εκροές από τα ευρωπαϊκά equity funds, εξαιτίας και του sell off που προκλήθηκε στις αγορές από την εμφάνιση της μετάλλαξης «Όμικρον».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα δεδομένα της Bank of America, την περασμένη εβδομάδα, τα ευρωπαϊκά focused equity funds εμφάνισαν εκροές 2,1 δισ. δολάρια, με τον κλάδο των utilities να δέχεται τις χαμηλότερες πιέσεις σημειώνοντας εκροές της τάξεως των 0,1 δισ. δολαρίων, ενώ στα χρηματοοικονομικά έφτασαν τα 0,4 δισ. δολάρια, τη στιγμή που σε κανέναν κλάδο δεν υπήρξαν εισροές. Σε αυτή τη βάση, από τις αρχές του έτους οι σωρευτικές εισροές υποχώρησαν στα 6,1 δισ. δολάρια.

Ανάμεσα στους κλάδους που ξεχωρίζουν από τις αρχές του έτους, είναι τα χρηματοοικονομικά καθώς οι εισροές από τα focused funds έχουν φτάσει τα 3 δισ. δολάρια, ενώ οι υψηλότερες εκροές καταγράφονται στον κλάδο των ειδών πολυτελείας, ύψους 0,8 δισ. δολαρίων. Αξίζει να σημειωθεί εδώ, πως τα focused equity funds εστιάζουν σε ένα περιορισμένο εύρος κλάδων και μετοχών, ενώ τα active έχουν μεγαλύτερο εύρος επιλογών και ενεργούν πιο άμεσα με βάση τις συνθήκες των αγορών, σε αντίθεση με passive που ακολουθούν κάποιο δείκτη.

Επιπλέον, από τις αρχές τους έτους σημειώνεται μια έντονη διαφοροποίηση μεταξύ των active και passive funds στην Ευρώπη, καθώς στα πρώτα εμφανίζονται εκροές της τάξεως των 17 δισ. δολαρίων, ενώ στα passive εισροές 23 δισ. δολαρίων, με μεγαλύτερες εισροές στην Ελβετία (3,4 δισ. δολάρια) και μεγαλύτερες εκροές στη Βρετανία (12,5 δισ. δολάρια). Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως από το 2005 οι καθαρές εκροές που εμφανίζονται στα ευρωπαϊκά equity funds έχουν φτάσει στα 292 δισ. δολάρια, καταγράφοντας μια έντονη πτωτική πορεία από το 2018 και έπειτα, ενώ στα βρετανικά focused funds φτάνουν τα 80 δισ. δολάρια στο ίδιο διάστημα.

Για το Νοέμβριο, σύμφωνα με τα δεδομένα της BofA και ανάμεσα στις 250 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές μετοχές, υψηλότερες τοποθετήσεις έγιναν σε τίτλους υψηλής ποιότητας, με τα χαρτοφυλάκια να κλείνουν άμεσα θέσεις σε τίτλους που πρόσφεραν υψηλό ρίσκο. Παράλληλα, υψηλότερες αποδόσεις τον προηγούμενα κατέγραψαν οι μετοχές εταιρειών με υψηλή αποδοτικότητα συνολικού ενεργητικού και χαμηλό Beta. Αντιθέτως, τίτλοι με υψηλό Beta ή χαμηλό δείκτη τιμής προς λογιστική αξία (P/B) σημείωσαν τις υψηλότερες απώλειες.

Αξίζει να τονιστεί πως ο δείκτης αναθεώρησης EPS για ένα διάστημα τριών μηνών υποχώρησε στο 1,39 τον Νοέμβριο, συνεχίζοντας έτσι την πτώση από το υψηλό του 1,86 του Αυγούστου, ενώ ο πιο ασταθής δείκτης αναθεώρησης EPS ενός μήνα αυξήθηκε στο 1,38, από 1,24 τον Οκτώβριο, λαμβάνοντας ώθηση από το ισχυρό τρίτο τρίμηνο των εταιρειών. Ο τελευταίος δείκτης βελτιώθηκε σε 7 από τους 11 κλάδους τον Νοέμβριο (εξαίρεση αποτελεί ο κλάδος των ειδών πολυτελείας, της ενέργειας, των υλικών και των υπηρεσιών) αι σε 4 από τις 8 ευρωπαϊκές χώρες (εξαίρεση αποτελούν η Βρετανία, η Ελβετία, η Ολλανδία και η Σουηδία).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider