«Ταύρος» για ελληνικά ομόλογα και την οικονομία, αλλά «ουδετερότητα» για τις ελληνικές μετοχές είναι οι θέσεις της JP Morgan, βαδίζοντας προς το 2022.
Συγκεκριμένα, εξετάζοντας τις Αναδυόμενες Αγορές και αυτές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (CEEMEA) για το 2022, ο αμερικανικός οίκος εκτιμά πως οι πιο ελκυστικές είναι της Βραζιλίας (OW), του Μεξικό, της Χιλής, του Περού, και της Κολομβίας, ενώ στην CEEMEA προτιμά τις αγορές της Ν. Αφρικής, του Κουβέιτ, της Τουρκία, του Πακιστάν, της Αιγύπτου, της Ελλάδα, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, στη Β. Ασία αυτές της Κίνας (OW) και της Νότιας Κορέας, και στην περιοχή της Ν. Ασίας τις αγορές της Μαλαισίας, των Φιλιππίνων και της Ινδονησίας (OW).
Ο αμερικανικός οίκος θέτει «οverweight» σύσταση (με βάση τον MSCI) για τη αγορά της Ρωσίας, της Ταϊλάνδης, της Κίνας (αναβάθμιση), της Σαουδικής Αραβίας (αναβάθμιση), και της Βραζιλίας, διατηρώντας μεταξύ άλλων την «ουδέτερη» θέση για την Ελλάδα. Ανάμεσα στους κλάδους που θέτει σύσταση «overweight» είναι αυτοί των αγαθών διακριτικής ευχέρειας, των υλικών, της ενέργειας, των χρηματοοικονομικών, και χαμηλότερα των τραπεζών, των ασφαλιστικών εταιρειών και των διαφοροποιημένων χρηματοοικονομικών. Πιο ελκυστικοί δείχνουν αυτοί του real estate, της πληροφορικής, της τεχνολογίας, των βιομηχανιών και των utilities, εξαιτίας του υψηλού discount που είναι τουλάχιστον 15% μεγαλύτερο από το ιστορικό έναντι των αντίστοιχων κλάδων στις ΗΠΑ. Παράλληλα, οι value μετοχές των EM και τα small caps διαπραγματεύονται σε ελκυστικά επίπεδα, με discount άνω του 15% στη βάση του forward P/E και P/B, έναντι των ιστορικών αποτιμήσεων σε σύγκριση με τις ΗΠΑ.
Για τις ελληνικές μετοχές που εντάσσονται στο δείκτη MSCI Greece, η JP Morgan εκτιμά πως διαπραγματεύονται με 12μηνο δείκτη P/E στο 17,5x, ενώ για το 2022 ο δείκτης αποτίμησης αναμένεται να διαμορφωθεί στο 14,5x, από 17,8x φέτος. Η μερισματική απόδοση εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί στο 3,4% για φέτος και στο 3,6% για 2022. Παράλληλα, οι ελληνικές μετοχές διαπραγματεύονται με βάση το δείκτη P/B (τιμή προς λογιστική αξία) στο 1,7x για το 12μηνο, ενώ για το 2021 εκτιμάται στο 1,8x και στο 1,7χ για 2022.
Ωστόσο, η JP Morgan, αναμένει σημαντική αύξηση στα κέρδη ανά μετοχή και πιο συγκεκριμένα στο 18,2% από 1,9% φέτος, με την αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων (ROE) να εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί στο 7,1% για φέτος, προτού φτάσει στο 7,7% το 2022.
Ταυτόχρονα ο οίκος εκτιμά ότι η Ελλάδα, η Ρωσία, η Ινδία, το Μεξικό, το Περού, η Φιλιππίνες και η Ν. Αφρική ανήκουν στην κατηγορία των χωρών με υψηλή αύξηση του ΑΕΠ συγκριτικά με το δυνητικό, αλλά με χαμηλότερη αξιολόγηση ως προς το σκέλος της ανοσοποίησης του πληθυσμού έναντι της πανδημίας, γεγονός που συνεπάγεται κίνδυνο για την ανάπτυξη από παρατεταμένα περιοριστικά μέτρα
Συγκεκριμένα, η Ελλάδα βρίσκεται στην 12η θέση αναφορικά με τους πολίτες που έχουν κάνει μία δόση εμβολίου, στην 7η θέση στη βάση των πλήρως εμβολιασμένων, στη 10 θέση με βάση το ρυθμό εμβολιασμού και στην 27η θέση με βάση το δείκτη αυστηρότητας, κάτι που την οδηγεί στη 15η θέση συνολικά ανάμεσα σε 27 χώρες της περιοχής EM.
Ευρύτερα, οι αναλυτές του οίκου εκτιμούν ότι οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών θα προσφέρουν αποδόσεις της τάξεως του 20% το 2022 με στόχο για τον δείκτη MSCI EM στις 1.500 μονάδες, με ώθηση από τον συνδυασμό της αύξησης των κερδών και της σύγκλιση των δεικτών αποτίμησης προς το ιστορικό discount έναντι των αναπτυγμένων αγορών.
Για το δείκτη MSCI EMEA στο βασικό σενάριο της σενάριο, η JP Morgan θέτει στόχο στις 360 μονάδες με με upside 31% συγκριτικά με το κλείσιμο της 1ης Δεκεμβρίου. Αυτό βασίζεται στην αύξηση των EPS κατά 11%, σε πιο επίπεδα FX και σε κάποιο re-rating της αγοράς από το τρέχον 10x στο δείκτη forward P/E στο 10,5x. Στο «bullish» σενάριο αναμένει αύξηση μέχρι τις 410 μονάδες (upside 48%) κάτι που βασίζεται σε μια ελαφρώς μεγαλύτερη αύξηση των κερδών και ελαφρώς υψηλότερο δείκτη P/E. Ο δείκτης MSCI EMEA διαπραγματεύτηκε τελευταία φορά πάνω από τις 400 μονάδες το 2011 όταν το Brent βρέθηκε πάνω από τα 100 δολάρια. Από την άλλη, στο «bearish» σενάριο αναμένεται πτώση προς τις 260 μονάδες (downside 6%) κάτι που οφείλεται σε πιο αδύναμα FX και σε ασθενέστερα κέρδη, ιδιαίτερα στη Ρωσία και στην περιοχή MENA (Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική) λόγω της αδυναμίας του πετρελαίου.
Όσο αναφορά το σκέλος της διόρθωσης και το τι έπεται στο flow η JP Morgan, αναφέρει πως γυρνώντας πίσω στο 2004 και σε μήνες που καταγράφηκαν ανάλογες διορθώσεις (περίπου 5%) στο δείκτη MSCI EM, η μέση εκροή από τα equity funds κατά τον επόμενο μήνα και κατά τους επόμενους τρεις είναι στα 4,1 δισ. δολάρια και στα 4,7 δισ. δολάρια αντίστοιχα. Το flow τείνει να ανακάμπτει στη συνέχεια με τις εισροές να σταθεροποιούνται σε ένα διάστημα 6 μηνών, και φτάνοντας στα 4,4 δισ. δολάρια κατά τους επόμενους 12 μήνες.