Τελευταία ενημέρωση 15:30
Δεύτερο σερί «ράλι» στη Wall Street με τους «ταύρους» να επιστρέφουν δυναμικά στις μετοχές, αλλά από την άλλη, το Χρηματιστήριο να περιορίζεται απλά στο 1,54% αντί να αντιδράσει πιο επιθετικά έχοντας καταγράψει και μια αδυναμία κίνησης το τελευταίο διάστημα, συσσωρεύοντας στα επίπεδα των 870 - 880 μονάδων.
Η βραχυπρόθεσμη τάση έδειξε να αλλάζει με το Γενικό Δείκτη να απέχει μια ανάσα από τη διάσπαση των απλών ΚΜΟ 30 και 50 στις 893 και 895 μονάδες, ωστόσο η εικόνα του χαμηλού τζίρου έβγαλε εκ νέου προβληματισμό και σημάδια απαξίωσης και αποχής των ισχυρών χαρτοφυλακίων. Έτσι στο κάδρο μπαίνει πλέον η νέα χρονιά φιλοδοξώντας να φέρει ριζικές αλλαγές στη λειτουργία και την προβολή της Κεφαλαιαγοράς.
Η σημερινή συνεδρίαση δείχνει εκ νέου μια αδυναμία κίνησης μετά τη διάσπαση των 890 μονάδων και ειδικά αν σκεφτεί κανείς πως χθες ο S&P 500 έκλεισε με άνοδο 2,07% και ο Nasdaq στο 3,03%. Αντί λοιπόν να επωφεληθεί το ΧΑ από αυτές τις κινήσεις δείχνει να χάνει έστω και τώρα άλλο ένα «τρένο».
Ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,36% στις 895,01 μονάδες με τον τζίρο στα 28,64 εκατ. ευρώ λίγο πριν μετά τις 15:30.
Στις τράπεζες καταγράφονται εντολές, με την Alpha Bank στο 1,08% και τα 1,0735 ευρώ με υψηλό όγκο συναλλαγών, την Εθνική Τράπεζα στο 1,75% και τα 2,849 ευρώ και την Πειραιώς στο +0,22% και τα 1,341 ευρώ. Η Eurobank διορθώνει ελαφρώς στο 0,41% και τα 0,9244 ευρώ.
Ισχυρή ανοδική κίνηση και αντίδραση καταγράφει η μετοχή της Titan στο 1,6% και τα 13,8 ευρώ, με τον ΟΤΕ στο 1,48% και τα 15,80 ευρώ και τη Viohalco στο 1,46% και τα 4,525 ευρώ.
Κατοχύρωση κερδών στην Coca Cola που γύρισε αρνητικά στο 0,55% και τα 28,85 ευρώ.
Αντίστοιχα διορθωτικές κινήσεις καταγράφονται σε ΕΥΔΑΠ, Aegean, ΟΛΠ και Τέρνα Ενεργειακή.
Επιπλέον, βελτιωμένη εμφανίζεται η θέση της εγχώριας αγοράς μετοχών μεταξύ των δώδεκα αναδυόμενων που εξετάζει η Bank of America, κερδίζοντας μία θέση από τον Οκτώβριο, αλλά παραμένοντας πίσω από την αγορά της Ρωσία και της Τουρκίας που ηγούνται αλλά χάνουν δυναμική.
Έτσι, η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στην 8η θέση, τη στιγμή που τοποθετείται χαμηλά σε όρους τρεχουσών αποτιμήσεων (36/100) αλλά και σε σύγκριση με τις ιστορικές αποτιμήσεις (36/100), υψηλότερα σε όρους αύξησης των κερδών άνω του 20% (81/100), ιδιαίτερα χαμηλά στην ενότητα τιμής/ΕPS (κέρδη ανά μετοχή) momentum (27/100), προτελευταία σε όρους τοποθετήσεων των θεσμικών διαχειριστών κεφαλαίων GEM Funds (9/100) αλλά στην τρίτη πιο υψηλή θέση ανάμεσα στις δώδεκα αγορές σε όρους μερισματικών αποδόσεων (81/100), με πρώτη τη Ρωσία και δεύτερη την Τουρκία, σύμφωνα με τη ΒofA Securities.
Αξίζει να επισημανθεί πως χθες η Fitch έστειλε νέο ισχυρό σήμερα προς τις τράπεζες, εκτιμώντας πως είναι βελτιωμένες οι προοπτικές τους, καθώς η ισχυρή οικονομική ανάκαμψη αλλά και η εξυγίανση των ισολογισμών τους θα συνεχίζουν να στηρίζουν το επιχειρηματικό περιβάλλον τους.
Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η εισροή των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης και η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων θα υποστηρίξουν την οικονομική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού και του real estate, παρά τους κινδύνους που ελλοχεύουν και σχετίζονται με τις πιέσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και την αύξηση του κόστους παραγωγής.
Η Fitch, εκτιμά πως ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα υποχωρήσει σε επίπεδα χαμηλότερα του 10% έως το τέλος του 2022, καθώς οι τράπεζες συνεχίζουν στους ρυθμούς των τιλοποιήσεων στη βάση του προγράμματος «Ηρακλής». Οι εισροές νέων NPEs από την πανδημία θα είναι διαχειρίσιμες το 2022, αν και ορισμένοι κίνδυνοι εξακολουθούν να υφίστανται σχετικά με τους πιο ευάλωτους δανειολήπτες, οι οποίοι συνεχίζουν να επωφελούνται από τα μέτρα κρατικής στήριξης (μορατόριουμ). Παράλληλα, ο νέος Πτωχευτικός, η επανεκκίνηση των πλειστηριασμών και μια βαθύτερη αγορά για τα μη εξυπηρετούμενα, θα πρέπει να βελτιώσουν τις ανακτήσεις για τις τράπεζες και τους servicers.