Οι ξένες πιέσεις και το profit taking έριξαν στις 945 μονάδες το Χρηματιστήριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι ξένες πιέσεις και το profit taking έριξαν στις 945 μονάδες το Χρηματιστήριο
Πιέσεις και διόρθωση στα βαριά χαρτιά της αγοράς. Πάτησαν γκάζι η ElvalHalcor και η ΕΥΔΑΠ.

Εν μέρει μπορεί να χαρακτηριστεί πως το Χρηματιστήριο κατάφερε να αντέξει στη σημερινή συνεδρίαση εν μέσω ξένων πιέσεων και ειδικά της Wall Street αλλά και του profit taking μετά τα πολυετή υψηλά στα οποία «σκαρφάλωσαν» αρκετοί τίτλοι.

Τα βαριά χαρτιά της υψηλής κεφαλαιοποίησης κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, με τους επενδυτές όπως ήταν αναμενόμενο να κατοχυρώνουν μέρος των κερδών.

Αξίζει να τονιστεί πως το insider.gr είχε αναφέρει πως δε θα πρέπει να παραβλέπεται ο κίνδυνος μιας περαιτέρω διόρθωσης στη Wall Street τη στιγμή που η Fed σφίγγει «επιθετικότερα» το πλαίσιο νομισματικής πολιτικής, όπως επίσης και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και η επίμονη ενεργειακή κρίση. Καθώς λοιπόν θα εξασθενεί αυτή η ξέφρενη πλημμύρα ρευστότητας στις αγορές μετοχών, που τις στήριξε σε όλο το φάσμα την τελευταία δεκαετία, οι επενδυτές μπορεί να αναγκαστούν να γίνουν πιο επιλεκτικοί στις τοποθετήσεις τους βάζοντας στο επίκεντρο εκ νέου τα θεμελιώδη μεγέθη και προκαλώντας μια ευρύτερη αναδιάταξη.

Η μακροπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, με τον εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών στις 877 μονάδες. Σημεία στήριξης οι 940 και 920 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 970 και 1.000 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης την Τρίτη υποχώρησε κατά 1,22% στις 944,64 μονάδες με τον τζίρο στα 64,88 εκατ. ευρώ. Στο -1,38% έκλεισε ο FTSE 25 στις 2.280,73 μονάδες με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί κατά 1,45% στις 644,93 μονάδες.

Συνολικά 47 μετοχές κινούνται μόλις με θετικό πρόσημο, 78 με αρνητικό και 39 είναι αμετάβλητες.

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε η Εθνική που έκλεισε μεν αρνητικά αλλά με τις ηπιότερες απώλειες στο -0,31% και στα 3,183 ευρώ, με τη Eurobank να κλείνει στο -1,05% και στα 0,99 ευρώ. Με χαμηλό για τα δεδομένα της όγκο, κοντά στα 5,87 εκατ. τεμάχια και στο -2,33% έκλεισε η Alpha Bank στα 1,26 ευρώ, με την Πειραιώς στο -2,08% και στα 1,41 ευρώ.

Στα βαριά χαρτιά της αγορές εντάθηκαν οι πιέσεις ειδικά μετά το άνοιγμα της Wall Street, με τον ΟΤΕ στο -1,81% και στα 16,86 ευρώ, τη ΔΕΗ στο -1,65% και τα 8,94 ευρώ (κλείσιμο από τη στήριξη των 9 ευρώ) και τη Jumbo να υποχωρεί κατά 2,66% στα 13,89 ευρώ.

Διόρθωση και κατοχύρωση κερδών και για τους τίτλους του ΟΠΑΠ στο -2,02%, της Τέρνα Ενεργειακής στο -1,77% και της Ελλάκτωρ στο -2,22%.

«Άμυνες» από Motor Oil, ΕΛΠΕ, και Aegean ενώ γκάζι πάτησε η ElvalHalcor με κέρδη 2,79% στα 2,025 ευρώ αλλά και σε ΕΥΔΑΠ στο 2,01% και στα 8,12 ευρώ, όντας πιο αμυντική μετοχή.

Αξίζει να τονιστεί πως η ισχυρή ανοδική κίνηση των ελληνικών τραπεζικών τίτλων αναγκάζει πλέον τους ξένους οίκους να επανατοποθετηθούν σε επίπεδο κάλυψης, με τη Deutsche Bank να επανέρχεται θέτοντας νέες τιμές στόχους με διαφορετικές συστάσεις.

Ο γερμανικός οίκος θέτει σύσταση «buy» για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας με τιμή στόχο στα 4,50 ευρώ, ενώ ίδια θέση («buy») συστήνει και στη μετοχή της Alpha Bank με τιμή στόχο τα 1,55 ευρω.

Για τη μετοχή της Τράπεζα Πειραιώς, η Deutsche Bank θέτει σύσταση «hold» με τιμή στόχο στα 1,55 ευρώ, όπως και για τη μετοχή της Eurobank στην οποία ωστόσο αυξάνει την τιμή στόχο στα 1,15 ευρώ, καθώς η μετοχή έχει ξεπεράσει κατά πολύ τον προηγούμενο στόχο των 0,80 ευρώ.

Παράλληλα, με την έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου θα κάνει πρεμιέρα, για το νέο έτος, στις αγορές το Ελληνικό Δημόσιο με στόχο την άντληση περίπου 3 έως 3,5 δισ. ευρώ, με το επιτόκιο να αναμένεται περίπου στο εύρος τους 1,75% - 1,80%.

Συγκεκριμένα, ο ΟΔΔΗΧ έδωσε το mandate σε ένα ισχυρό syndicate που αποτελείται από τις Barclays, Commerzbank, Eurobank, Morgan Stanley, Nomura και Société Générale ώστε να προχωρήσουν στην έκδοση του νέου 10ετούς τίτλου, με το άνοιγμα των βιβλίων να αναμένεται την Τετάρτη. Η αντίδραση της αγοράς δείχνει παράλληλα πως είχε ήδη τιμολογήσει ένα τέτοιο σενάριο, με το μεγαλύτερο μέρος του sell off που καταγράφηκε τις προηγούμενες ημέρες να εστιάζει στις λήξεις δεκαετίας και τριακονταετίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider