Βρετανία: Σε υψηλό 2 ετών η στερλίνα μετά την αύξηση των επιτοκίων από την BoE

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανία: Σε υψηλό 2 ετών η στερλίνα μετά την αύξηση των επιτοκίων από την BoE
Η στερλίνα ανήλθε σήμερα στο υψηλότερο επίπεδό της εδώ και δύο χρόνια έναντι του ευρώ αφού η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε το επιτόκιο αναφοράς στο 0,5% σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει τον πληθωρισμό.

Η στερλίνα ανήλθε σήμερα στο υψηλότερο επίπεδό της εδώ και δύο χρόνια έναντι του ευρώ αφού η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε το επιτόκιο αναφοράς στο 0,5%, επιβεβαιώνοντας της προσδοκίες της αγοράς, που ανέμεναν σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής προκειμένου να καταπολεμήσει τον υψηλό πληθωρισμό.

Σημειώνεται πως πέντε μέλη της νομισματικής πολιτικής ψήφισαν υπέρ της αύξησης, ενώ τέσσερις επιθυμούσαν μεγαλύτερη, κατά 50 μονάδες, στο 0,75%.

Πρόκειται για την πρώτη διαδοχική αύξηση επιτοκίου, για πρώτη φορά από το 2004. Η BoE αύξησε το Δεκέμβριο το επιτόκιο στο 0,25%, από το ιστορικό χαμηλό του 0,1%. Ωστόσο, έκτοτε ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτινάχθηκε σε υψηλό 30 ετών, καθώς το υψηλότερο ενεργειακό κόστος, η αναζωπύρωση της ζήτησης και τα προβλήματα της αλυσίδας εφοδιασμού συνέχισαν να πιέζουν τις τιμές καταναλωτή.

Η στερλίνα ενισχύθηκε κατά 0,5% έναντι του ευρώ στις 82,87 πένες, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδό της έναντι του ευρώ εδώ και δύο χρόνια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η BoE αυξάνει το επιτόκιο στο 0,5% από 0,25%, αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις για πληθωρισμό

Βρετανία: Αυξήσεις 50% στους λογαριασμούς ενέργειας σε 20 εκατ. νοικοκυριά από τον Απρίλιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider