Χρηματιστήριο: Οριακές μεταβολές και μάχη για τις 940 μονάδες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Οριακές μεταβολές και μάχη για τις 940 μονάδες
Προσπάθεια στο Χρηματιστήριο για επαναφορά πάνω από τις 940 μονάδες.

Υψηλότερα κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές την Τρίτη με τους επενδυτές στο Χρηματιστήριο να σπρώχνουν προς επίπεδα υψηλότερα των 940 μονάδων. Ωστόσο τα χαρτοφυλάκια δείχνουν να αποτιμούν και τις κινήσεις στα κρατικά ομόλογα όσο και στην εγχώρια πολιτική σκηνή με φόντο τις κάλπες.

Ευρύτερα, όπως επισήμανε το insider.gr, το πλαίσιο που διαμόρφωσαν στην παγκόσμια οικονομία και στις αγορές οι κεντρικές τράπεζες μέσω της άνευ προηγουμένου τόνωσης αρχίζει να φθείρεται, με τη Fed και τις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες να δίνουν μάχη στην προσπάθεια τους να ελέγξουν το μέγεθος μιας σταδιακής και προδιαγεγραμμένης φθοράς και κυρίως να αποφύγουν μια επανάληψη ενός σκηνικού κατάρρευσης τύπου Lehman Brothers, με «αλυσιδωτές» αντιδράσεις. Το εγχείρημα κρίνεται ιδιαίτερα υψηλού ρίσκου (i) σε ένα περιβάλλον υψηλών και επίμονων πληθωριστικών πιέσεων, (ii) με επιβράδυνση της αναπτυξιακής δυναμικής και με τη σκυτάλη να περνά στη δημοσιονομική προσαρμογή, (iii) με την πανδημία να παραμένει όπως και μέρος των περιοριστικών μέτρων, (iv) τις πιέσεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες να μην εξομαλύνονται πλήρως, (v) τις εντάσεις στο γεωπολιτικό σκέλος να κλιμακώνονται περαιτέρω με φόντο κυρίως την Ουκρανία και (vi) τις ΗΠΑ να βαδίζουν μέσω πολιτικής αστάθειας και αβεβαιότητας προς τις ενδιάμεσες εκλογές. Από αυτή λοιπόν την «βεντάλια» αλληλοσυνδεόμενων κινδύνων μπορεί να προκληθεί η αρχή για περαιτέρω κλυδωνισμούς στο ήδη τρεμάμενο οικονομικό οικοδόμημα.

Για την εγχώρια αγορά, η μακροπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, με τον εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών στις 885 μονάδες. Σημείο στήριξης οι 920 μονάδες και σημείο αντίστασης οι 960 μονάδες. Η MSCI θα ανακοινώσει αύριο το βράδυ τις τριμηνιαίες αλλαγές τους δείκτες της.

Να σημειωθεί πως υψηλές πιθανότητες για ένταξη της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας στο δείκτη MSCI Greece Standard, διατηρεί η Morgan Stanley, όπως και για τη διαγραφή της Jumbo, προς το εξαμηνιαίο rebalancing το Μάιο.

Στη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,22% στις 940,20 μονάδες με τον τζίρο στα 2,66 εκατ. ευρώ.

Στις τράπεζες, ήπια διόρθωση καταγράφεται σε Εθνική και Eurobank με την πρώτη στο -0,72% και στα 3,574 ευρώ και τη δεύτερη οριακά στο -0,42% στα 1,055 ευρώ. Ανοδικά κινείται η Alpha στο 0,98% και στα 1,343 ευρώ και η Πειραιώς αμετάβλητη στα 1,467 ευρώ.

Ανοδικά από τους δεικτοβαρείς τίτλους, ο ΟΠΑΠ στο 1% και στα 13,09 ευρώ όπως και ο ΟΤΕ στο 1,04% και τα 17,485 ευρώ.

Κατοχύρωση κερδών σε Aegean που υποχωρεί κατά 1,87% στα 5,77 ευρώ ενώ διατηρούνται οι πιέσεις σε Τέρνα Ενεργειακή και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Ήπια ανοδικά Μυτιληναίος και η ΔΕΗ μετά το χθεσινό έντονο ξεπούλημα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider