Τελευταία ενημέρωση 15.37
Ισχυρές απώλειες καταγράφονται την Δευτέρα στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η αυξανόμενη ένταση στις ρωσο-ουκρανικές σχέσεις που συνοδεύεται με την ραγδαία ενίσχυση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στην μεθόριο μεταξύ των δύο χωρών δημιουργεί ανησυχία στην επενδυτική κοινότητα, ενώ το ενδεχόμενο μίας σύρραξης δεν φαντάζει πλέον τόσο μακρινό.
Πιο αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 καταγράφει απώλειες 1,87% και βρίσκεται στις 460,79 μονάδες, με τον κλάδο της ψυχαγωγίας να υποχωρεί κατά 3% οδηγώντας την πτώση, ενώ όλοι οι επιμέρους κλάδοι διαπραγματεύονται σε αρνητικό έδαφος. Παρόμοια εικόνα και για τον Eurostoxx 50, ο οποίος βρίσκεται στις 4.058,94 μονάδες με απώλειες 2,32%.
Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX σημειώνει απώλειες 2,2% στις 15.091 μονάδες, ενώ στην Γαλλία ο δείκτης CAC 40 χάνει 2,19% και βρίσκεται στις 6.854 μονάδες.
Στην Βρετανία, ο δείκτης FTSE 100 υποχωρεί κατά 1,38% στις 7.554 μονάδες, ενώ στην ευρωπαϊκή περιφέρεια ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο σημειώνει απώλειες 2,16% και βρίσκεται στις 26.384 μονάδες. Τέλος, στην Ισπανία, ο δείκτης ΙΒΕΧ 35 διαμορφώνεται στις 8.616 μονάδες, με πτώση 2,06%.
Στο ταμπλό, ισχυρές απώλειες που ξεπερνούν το 6% καταγράφει η μετοχή της γερμανικής Commerzbank, στον απόηχο της τοποθέτησης του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ πως μακροπρόθεσμα το κράτος δεν θα διατηρήσει το μερίδιό που κατέχει στο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.
Ισχυρή πτώση άνω του 15% και για τον τίτλο της ελβετικής βιομηχανίας χημικών Clariant, η οποία ανέβαλε τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της για το 2021, ενώ στον αντίποδα «άλμα» άνω του 15% καταγράφει η εξορυκτική Evraz.
Πολλές χώρες προέτρεψαν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία εν μέσω φόβων για επικείμενη ρωσική εισβολή, με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου, Τζέικ Σάλιβαν να προειδοποιεί ότι το Κρεμλίνο έχει επιταχύνει την έκτακτη στρατιωτική του συγκέντρωση κατά μήκος των συνόρων τις τελευταίες 10 ημέρες.
Παράλληλα, οι ηγέτες της Δύσης έχουν απειλήσει με αυστηρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας σε περίπτωση οποιασδήποτε εισβολής, καθώς οι ηγέτες συνεχίζουν να επιδιώκουν διπλωματικές λύσεις. Το Κρεμλίνο από την πλευρά του έχει αρνηθεί οποιαδήποτε πρόθεση εισβολής στη γείτονά του, κατηγορώντας την Ουάσιγκτον για «υστερία».
Την ίδια στιγμή, σε υψηλό άνω των 7 ετών «αναρριχήθηκε» η τιμή του πετρελαίου τη Δευτέρα εν μέσω φόβων ότι μια σύρραξη στην ανατολική Ευρώπη θα διαταράξει τις εξαγωγές της κορυφαίας παραγωγού πετρελαίου σε μια ήδη «σφιχτή» αγορά.
Η τιμή του brent κινείται στα 93,91 δολάρια το βαρέλι, έχοντας νωρίτερα φτάσει έως τα 96,16 δολάρια, ήτοι στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2014. Η τιμή του αμερικανικού αργού, WTI, υποχωρεί οριακά κατά 0,56% στα 92,57 δολάρια το βαρέλι. Στο υψηλό ημέρας έφτασε τα 94,94 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2014.
Τέλος, η επενδυτική ανησυχία αναφορικά με την κατάσταση που διαμορφώνεται στην ανατολική Ευρώπη μεταφέρεται και στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, με τους δείκτες της Wall Street να καταγράφουν απώλειες στις προσυνεδριακές συναλλαγές, καθώς ο Dow Jones χάνει 30 μονάδες ή 0,1%, ο S&P 500 πέφτει κατά 0,2%, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί κατά 0,2%, ενώ νωρίτερα η πτώση ανερχόταν μέχρι και στο 1%.
Ασία
Στο ίδιο κλίμα και οι δείκτες στην Ασία, με τον ιαπωνικό Nikkei 225 να υποχωρεί 2,23% και τις μετοχές της SoftBank να χάνουν σχεδόν 4%. Στη Νότια Κορέα, ο Kospi υποχώρησε 1,57%, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε πτώση 1,4%, με την πόλη να αντιμετωπίζει ένα πέμπτο κύμα κρουσμάτων Covid και την ηπειρωτική Κίνα να είναι έτοιμη να βοηθήσει την πόλη σε τομείς, όπως το testing και η καραντίνα.
Στην Κίνα, ο Shanghai composite υποχώρησε 0,98% και ο Shenzhen component έκλεισε στο -0,77%. Στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 κέρδισε 0,37%.