«Έκρηξη» metaverse ETF στη Ν. Κορέα - Οι μικροεπενδυτές «δίνουν τον τόνο»

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Έκρηξη» metaverse ETF στη Ν. Κορέα - Οι μικροεπενδυτές «δίνουν τον τόνο»
metaverse
Τα metaverse ETF της Νότιας Κορέας ήταν τα πρώτα που κυκλοφόρησαν στην Ασία, καθώς το hype γύρω από αυτό εκτινάχθηκε πέρυσι. 

«Έκρηξη» σε ETF του metaverse σημειώνεται στη Νότια Κορέα, με τους λιανικούς επενδυτές να συσσωρεύονται για να επενδύσουν στην επόμενη γενιά του ίντερνετ.

Το metaverse αφορά σε έναν εικονικό κόσμο όπου οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν μέσω τρισδιάστατων avatars. Οι χρήστες μπορούν να συμμετέχουν σε δραστηριότητες όπως παιχνίδια, συναυλίες ή ζωντανά αθλήματα χρησιμοποιώντας ακουστικά εικονικής πραγματικότητας όπως το Oculus. Από την άλλη, τα ETF είναι ένα «καλάθι» τίτλων που «παρακολουθούν» τους δείκτες της αγοράς και προσφέρουν στους επενδυτές μεγαλύτερη διαφοροποίηση.

Τα metaverse ETF της Νότιας Κορέας ήταν τα πρώτα που κυκλοφόρησαν στην Ασία, καθώς το hype γύρω από αυτό εκτινάχθηκε πέρυσι.

Τα πρώτα τέσσερα ETF της Νότιας Κορέας κυκλοφόρησαν τον Οκτώβριο και συγκέντρωσαν 100 εκατομμύρια δολάρια σε μόλις δύο εβδομάδες, σύμφωνα με τον Rahul Sen Sharma, διευθύνοντα συνεργάτη του Indxx.

Ωστόσο, η Νότια Κορέα δεν είναι μόνη. Τα ETF του metaverse έχουν επίσης εμφανιστεί στις ΗΠΑ και σύμφωνα με το CNBC περισσότερα αναμένονται να κυκλοφορήσουν σύντομα.

Από τις 19 Ιανουαρίου, υπάρχουν οκτώ ETF metaverse στη Νότια Κορέα, με εισροές κεφαλαίων άνω του 1 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία της Samsung Asset Management, η οποία μάλιστα κυκλοφόρησε και δύο από τα ETF.

Από αυτό το ποσό, πάνω από 800 εκατ. δολάρια έχουν διατεθεί σε τέσσερα ETF που επικεντρώνονται σε μετοχές που σχετίζονται με το metaverse της Νότιας Κορέας, ενώ περισσότερα από 338 εκατομμύρια δολάρια έχουν διοχετευτεί σε περισσότερα παγκόσμια ETF του metaverse.

Μερικά από τα ETF περιλαμβάνουν το KODEX K-Metaverse Active της Samsung Asset Management, το Hanaro Fn K-Metaverse MZ της NH Amundi Asset Management, το KBSTAR iSelect Metaverse της KB Asset Management και το Tiger Fn Metaverse της Mirae Asset Global Investment.

Οι κορυφαίες συμμετοχές στα ETF περιλαμβάνουν εταιρείες τεχνολογίας και κατασκευαστές τσιπ, καθώς και μετοχές που σχετίζονται με τη βιομηχανία ψυχαγωγίας της Νότιας Κορέας. Το metaverse ETF της Samsung, για παράδειγμα, περιλαμβάνει μετοχές της Hybe, η οποία κατέχει τη μουσική δισκογραφική για το εξαιρετικά δημοφιλές συγκρότημα K-pop BTS, καθώς και κατασκευαστές βιντεοπαιχνιδιών όπως το Pearl Abyss.

Ο Sharma του Indxx στις δηλώσεις του στο CNBC ανέφερε ότι η μουσική βιομηχανία της K-pop, με την παγκόσμια δημοτικότητά της, αναμένεται να παίξει έναν «αναπόσπαστο» ρόλο στην ανάπτυξη του metaverse. Σημείωσε μια σειρά από πρόσφατες ανακοινώσεις που σχετίζονται με έργα υποδομής K-pop metaverse και NFT.

Τα συγκροτήματα και οι δισκογραφικές της K-pop έχουν λανσάρει NFT και έχουν επίσης πραγματοποιήσει συναυλίες και εκδηλώσεις με fans στο metaverse.

Η δύναμη των επενδυτών λιανικής

Καθώς τα metaverse ETF επεκτείνονται στη Νότια Κορέα, ακολούθησε και το ενδιαφέρον των επενδυτών λιανικής. Πάνω από το 70% των εισροών τόσο στα εγχώρια όσο και στα διεθνή ETF του metaverse προέρχονται από ιδιώτες επενδυτές, σύμφωνα με τα στοιχεία της Samsung Asset Management.

«Το metaverse διαφημίζεται ως ένα από τα πιο πολυσυζητημένα βασικά θέματα του 2021 στη Νότια Κορέα», δήλωσε ο Sharma από το Indxx.

«Αυτοί οι υψηλοί αριθμοί ροών κεφαλαίων αντιπροσωπεύουν μια γενικά θετική προοπτική για το θέμα του metaverse, επιπλέον των εξελίξεων που δείχνουν την αυξανόμενη δημοτικότητα μεταξύ των πολιτών και της κυβέρνησης της Νότιας Κορέας», συμπλήρωσε.

Ο Sharma είπε ότι οι μικροεπενδυτές στην Ασία και στον Ειρηνικό έχουν πρωταγωνιστήσει στην ανάπτυξη των ETF ευρύτερα. Σημείωσε ότι ο αριθμός των Αυστραλών ιδιωτών επενδυτών σε ETF αυξήθηκε κατά 33% πέρυσι.

Ακόμα, επικαλούμενος πρόσφατη έκθεση της Euroclear, τόνισε ότι η ζήτηση στην Ασία-Ειρηνικό για ETF πρόκειται να αυξηθεί από 1,5 τρισ. δολάρια σε 5 τρισ. δολάρια τα επόμενα πέντε χρόνια.

Στον αντίποδα, το ενδιαφέρον των λιανικών επενδυτών για τα ETF στις ΗΠΑ έχει υποχωρήσει πίσω από αυτό των θεσμικών επενδυτών. Οι επενδυτικοί σύμβουλοι κατέχουν πλέον σχεδόν το 40% των ETF που είναι εισηγμένα στις ΗΠΑ, σε σύγκριση με μόλις πάνω από 35% πριν από πέντε χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία της Citi. Εν τω μεταξύ, η ιδιοκτησία από ιδιώτες επενδυτές έχει υποχωρήσει από 40% πριν από πέντε χρόνια σε 38,5% τώρα.

Συνολικά, οι θεσμικοί επενδυτές εξακολουθούν να επισκιάζουν τους ιδιώτες επενδυτές όσον αφορά τον συνολικό όγκο συναλλαγών. Ενώ στις ΗΠΑ, οι μικροεπενδυτές αποτελούν περίπου το ένα τέταρτο της εμπορικής δραστηριότητας, αποτελούν μόλις το 5% έως 7% του συνολικού όγκου συναλλαγών της Ευρώπης, σύμφωνα με την Vanda Research. Στην Κίνα, η συμμετοχή των λιανο-επενδυτών είναι πάνω από 60%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider