Fitch: Η πορεία του πληθωρισμού μπορεί να διαταράξει αγορές και οικονομία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Fitch: Η πορεία του πληθωρισμού μπορεί να διαταράξει αγορές και οικονομία
Οι προκλήσεις που απορρέουν από τον πληθωρισμό θα μπορούσαν να αρχίσουν να απειλούν τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές φέτος, όπως εκτιμά η Fitch Ratings σε νέα έκθεση.

Οι προκλήσεις που απορρέουν από τον πληθωρισμό θα μπορούσαν να αρχίσουν να απειλούν τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές φέτος, όπως εκτιμά η Fitch Ratings σε νέα της έκθεση.

Στο σενάριο όπου ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ παραμείνει πολύ υψηλός κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους και οι μεσοπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό αυξάνονται είναι εύλογο και θα μπορούσε να προκαλέσει πολύ πιο απότομη, από το αναμενόμενο, αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής της Fed.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, ο δομικός πληθωρισμός αναμένεται ευρέως να υποχωρήσει στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022, καθώς οι ελλείψεις καταναλωτικών αγαθών περιορίζονται, οι περιορισμοί που εφαρμόστηκαν στην προσφορά εργασίας εξαιτίας της πανδημίας εξασθενούν και οι ρυθμοί ανάπτυξης ομαλοποιούνται. Αυτό θα επιτρέψει στις κεντρικές τράπεζες να ομαλοποιήσουν σταδιακά τη νομισματική τους πολιτική, με περιορισμένες επιπτώσεις στην ανάπτυξη, όπως αναφέρει η Fitch.

Ωστόσο, τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό ήταν υψηλότερα από το αναμενόμενo και οι προοπτικές των τιμών είναι ιδιαίτερα αβέβαιες. Ο πληθωρισμός είναι μια δυναμική διαδικασία και μπορεί να αυτοενισχύεται. Έτσι, διάφοροι παράγοντες θα μπορούσαν να διατηρήσουν τον δομικό πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα καθ' όλη τη διάρκεια του 2022 και τα παγκόσμια ενεργειακά σοκ (τιμές ενέργειας) που σχετίζονται με την ουκρανική κρίση επιδεινώνουν τους κινδύνους.

Εάν ο πληθωρισμός παραμείνει υψηλός και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό αυξηθούν, η Fed και η Τράπεζα της Αγγλίας δεν θα μπορούσαν να έχουν άλλη επιλογή από το να μετακινήσουν γρήγορα τη γραμμή στα επιτόκια σε ουδέτερα ή περιοριστικά επίπεδα. Αυτό θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα το επιτόκιο των Fed Funds να αυξηθεί στο 3% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Φυσικά, μια πιο απότομη πορεία προσαρμογής θα μπορούσε να έχει μεγάλο αντίκτυπο στο ΑΕΠ, συμπεριλαμβανομένων των αυστηρότερων πιστωτικών συνθηκών και της απότομης αύξησης των αποδόσεων στη μακροπρόθεσμο τμήμα της αμερικανικής καμπύλης. Η αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ θα μπορούσε να υποχωρούσε στο 0,5% ή χαμηλότερα το 2023 σε ένα τέτοιο σενάριο, σε σύγκριση με τη βασική εκτίμηση της Fitch για 1,9%.

Ο κίνδυνος μιας πιο απότομης προσαρμογής από την ΕΚΤ είναι χαμηλότερος, αλλά εάν ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη παραμείνει υψηλός, η ποσοτική χαλάρωση θα μπορούσε να τερματιστεί και τα επιτόκια να αυξηθούν φέτος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider