Τελευταία ενημέρωση 15:20
Οριακές και προσεκτικές κινήσεις στα όρια των 860 μονάδων καταγράφονται στο Χρηματιστήριο, με το βλέμμα και στη τάση των ευρωπαϊκών αγορών, όπου αντίστοιχα καταγράφονται επιφυλακτικές κινήσεις.
Να σημειωθεί πως σήμερα θα υλοποιηθεί και το triple witching (ταυτόχρονη λήξη των δικαιωμάτων προαίρεσης μετοχών, συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης μετοχών - δεικτών και δικαιωμάτων προαίρεσης δεικτών) που θα δοκιμάσει τα όρια της μεταβλητότητας της αγοράς, με μετακύλιση θέσεων σε συμβόλαια και options, ενώ ακολουθεί και το rebalancing του FTSE Russell.
Παράλληλα, στο μέτωπο του ουκρανικού οι αγορές παραμένουν σε αναβρασμό επιζητώντας ένα θετικό σήμα, που θα τους κάνει να κινηθούν πιο επιθετικά στις αγορές μετοχών, τη στιγμή που αυξάνουν τις θέσεις στα συμβόλαια πετρελαίου μέσω των κατανομών. Ενδεικτικό είναι πως το αμερικανικό αργό ενισχύεται εκ νέου κατά 1,7% στα 104,77 δολάρια το βαρέλι με το Brent στα όρια των 108 δολαρίων το βαρέλι.
Στα της εγχώρια αγοράς κρίσιμο είναι να διασφαλιστεί η στήριξη στις 860 μονάδες, ώστε και με τη βελτίωση της διεθνούς τάση να υπάρξει αναρρίχηση προς τις 877 μονάδες, τις 882, τις 887,31 (εκθετικός ΚΜΟ 200) και τις 900 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200).
Την Παρασκευή, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,32% στις 859,37 μονάδες, με τον FTSE 25 στο -0,18% και τις 2.073 μονάδες και τον τραπεζικό να ενισχύεται κατά 0,72% στις 608,31 μονάδες.
Αναλυτικότερα στις τράπεζες, η Eurobank γύρισε σε θετικό έδαφος και ενισχύεται κατά 0,4% στα 1,0125 ευρώ, η Πειραιώς υποχωρεί κατά 1,38% στα 1,355 ευρώ, ηπιότερα κινείται η ΕΤΕ στο +0,03% και τα 3 ευρώ και η Alpha Bank στο +0,42% και τα 1,065 ευρώ.
Υψηλότερες πιέσεις περνάνε στη ΔΕΗ που υποχωρεί κατά 2,44% στα 7,61 ευρώ, όπως και στη ΜΟΗ στο -3,18% και τα 13,06 ευρώ.
Αντιθέτως, άνοδο καταγράφουν η ElvalHalcor στο 0,23% με τη χθεσινή πτώση, η Aegean, η Titan και ο ΟΤΕ με τη Jumbo.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάσει η νέα εκτίμηση της Eurobank Equities. «Sell the rallies» είναι η νέα θέση της Eurobank Equities για το Χρηματιστήριο, εν μέσω των γεωπολιτικών κλυδωνισμών με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και των συνεπειών που απορρέουν από αυτόν σε κλάδους και οικονομίες.
Σύμφωνα με τη Χρηματιστηριακή, η σύγκρουση Ρωσίας - Ουκρανίας άλλαξε το σκηνικό για τις ελληνικές μετοχές, καθώς αύξησε το ασφάλιστρο κινδύνου, επιδείνωσε τις πληθωριστικές πιέσεις, έθεσε υπό αμφισβήτηση τη μακροοικονομική ανάκαμψη και μετατόπισε το αφήγημα από τον πληθωρισμό και το reopening της οικονομίας εξαιτίας της πανδημίας προς τον στασιμοπληθωρισμό.
Η εγχώρια αγορά ενσωμάτωσε γρήγορα μια άνοδο στα ασφάλιστρα κινδύνου (ERP +140 μονάδες βάσης στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας) έχοντας χάσει περίπου 17% στις δύο εβδομάδες από την έναρξη της πολεμικής σύρραξης. Από τον πρόσφατο πυθμένα της 8ης Μαρτίου, οι ελληνικές μετοχές έχουν ανακάμψει κατά 9% καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να αξιολογούν τη διάχυση των κινδύνων από τις εντάσεις, με εκ νέου ανακατανομή των χαρτοφυλακίων.
Η περίοδος αποστροφής προς τον κίνδυνο (risk aversion) έχει επηρεάσει κυρίως τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες έχουν πληγεί περισσότερο (-17% από τις 23 Φεβρουαρίου), καθώς το rotation στις «value» μετοχές άρχισε να ξετυλίγεται λόγω των φόβων για τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού. Μεταξύ των τίτλων εκτός τραπεζών, η Τέρνα Ενεργειακή είναι η μόνη της υψηλής κεφαλαιοποίησης που βρίσκεται σε «πράσινο φόντο» (+18% στην περίοδο), με τις Jumbo, Quest, Sarantis και ΕΛΠΕ να συγκαταλέγονται επίσης μεταξύ των πιο ανθεκτικών μετοχών.