Άνοδος στο Χρηματιστήριο με ισχνό τζίρο

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άνοδος στο Χρηματιστήριο με ισχνό τζίρο
Δεύτερη διαδοχική «άνευρη» συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο, με καθίζηση τζίρου.

Δεύτερη διαδοχική «άνευρη» συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο, με καθίζηση τζίρου και τους traders και τους επενδυτές να κρατούν αποστάσεις στη προσπάθεια να αποκωδικοποιήσουν τον αντίκτυπο της πολεμικής σύρραξης έμμεσα μέσω διάφορων «καναλιών» σε κλάδους και την οικονομία.

Προς ώρας, το ακριβές μέγεθος του αντίκτυπου στην ανάπτυξη και τον πληθωρισμό είναι δύσκολο να υπολογισθεί, αλλά το υψηλό κόστος των εισαγωγών ενέργειας και των μετάλλων μπορεί να επηρεάσει τη βιομηχανική παραγωγή και τις τιμές σε διάφορους κλάδους παραγωγής, ευρύτερα στην Ευρωζώνη. Επιπλέον, η «αυστηρότερη» προσφορά των λιπασμάτων μπορεί να εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις στις τιμές των τροφίμων, που ήδη βρίσκονται σε μια ανοδική τάση, και πιθανώς να περιορίσει τη γεωργική παραγωγή.

Από τη μεριά της η Wood αναμένει ότι ο υψηλότερος πληθωρισμός θα οδηγήσει σε χαμηλότερο διαθέσιμο εισόδημα και μια πιο ήπια αναπτυξιακή δυναμική το 2022 - 2023, γεγονός που συνεπάγεται μια βραδύτερη αύξηση των δανείων και ένα υψηλότερο κόστος κινδύνου.

Από την άλλη, οι παράγοντες που θα επιδράσουν στις ελληνικές τράπεζες περιλαμβάνουν την έγκαιρη μείωση των χαρτοφυλακίων NPEs, το ανθεκτικό και δοκιμασμένο χαρτοφυλάκιο αποδόσεων, το ενδεχόμενο υψηλότερων επιτοκίων, η εφαρμογή των σχεδίων του RRF, μια καλή τουριστική σεζόν (με πολύ χαμηλές επιδράσεις βάσης), και τα υψηλά αποθέματα ρευστότητας μεταξύ των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Συνολικά, αν και ο στόχος απόδοσης ιδίων κεφαλαίων (ROTE) των ελληνικών τραπεζών στο 10% φαίνεται να κινδυνεύει βραχυπρόθεσμα, η Wood αναμένει μια αξιοπρεπή κερδοφορία για 2022 - 23 και επαναλαμβάνει τη θετική της σύσταση για τον κλάδο, με προτιμώμενες επιλογές την Εθνική Τράπεζα και την Alpha Bank.

Ο οίκος θέτει σύσταση «buy» και για τις τέσσερις τράπεζες, με τιμή στόχο στη Eurobank στα 1,3 ευρώ (αμετάβλητη) με περιθώριο ανόδου 25%, για την Εθνική Τράπεζα η τιμή στόχος ορίζεται στα 4,3 ευρώ (από 4,1 ευρώ πριν) με περιθώριο ανόδου 41%, για την Alpha Bank στα 1,5 ευρώ (από 1,7 ευρώ προηγουμένως) με περιθώριο ανόδου 39% και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 1,8 ευρώ (από 2 ευρώ) με περιθώριο ανόδου 27%.

Στα της εγχώριας αγοράς, και με το τέταρτο διαδοχικό κλείσιμο άνω των 855 μονάδων, διατηρείται το σήμα για κίνηση προς τις 877 μονάδες, τις 882, τις 887 (εκθετικός ΚΜΟ 200) και τις 900 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200). Ωστόσο, η ρηχότητα της αγοράς, συνεχίζει να αποτελεί ένα εμπόδιο ώστε να αρχίζουν έστω και σταδιακά να αποτιμώνται δεδομένα όπως η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την DBRS, και το η χώρα βρίσκεται στην αρχή ενός ενάρετου κύκλου (κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης) που θα οδηγήσει σε σημαντικό repricing των αξιών μεσοπρόθεσμα.

Για τον τραπεζικό δείκτη, πρώτη αντίσταση εντοπίζεται στις 627 (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών) με επόμενη στις 641 μονάδες (απλός ΚΜΟ 60 ημερών). Παράλληλα κίνηση πάνω από τις 670 μονάδες, μπορεί να δώσει κίνηση προς τις 721 μονάδες.

Έτσι, την Τρίτη ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,96% στις 867,54 μονάδες (ανέβασε ρυθμούς στις δημοπρασίες) με τον τζίρο να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, ήτοι στα 48,12 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων στα 1,34 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,16% στις 2.093,65 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη να υπεραποδίδει σημειώνοντας άνοδο 2,14% στις 624,17 μονάδες.

Να σημειωθεί πως ο ταλαντωτής RSI έχει αποφορτιστεί από την έντονα πτωτική του πορεία επιστρέφοντας σε ουδέτερα επίπεδα διαπραγμάτευσης και πιο συγκεκριμένα στις 47 μονάδες περίπου, ενώ σήματα αγοράς έχει δώσει ο MACD ήδη από την Πέμπτη.

Στις τράπεζες, η μετοχή της Eurobank ενισχύθηκε κατά 1,48% στα 1,03 ευρώ, της Alpha Bank κατά 3,54% στα 1,0975 ευρώ, της Εθνικής Τράπεζας στο 2,09% και τα 3,175 ευρώ και της Τράπεζας Πειραιώς στο 0,72% και τα 1,40 ευρώ.

Από τους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο ΟΠΑΠ ενισχύθηκε κατά 1,13% στα 12,54 ευρώ, με την Titan να συμπληρώνει τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις, κλείνοντας σήμερα με άνοδο 3,20% στα 13,56 ευρώ. Ανοδικά ξεχώρισαν επίσης η Mytilineos (3,2%), η Jumbo (2,07%), η Coca Cola (1,4%), τα ΕΛΠΕ (1,56%) και η Ελλάκτωρ (2,12%).

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, «γκάζι» πάτησαν η Τεχνική Ολυμπιακή (4,75%), η Epsilon Net (3,58%), η Profile (2,6%) και η Reds (2,3%). Ισχυρότερες απώλειες για την Κρι Κρι (-2,65%) και την Intrakat (-1,41%).

Συνολικά 58 μετοχές έκλεισαν με θετικό πρόσημο, 46 με αρνητικό και 61 αμετάβλητες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αυξάνει τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες η Wood - Τι αλλάζει στις εκτιμήσεις της

Πότε «βλέπει» έξοδο του ΟΔΔΗΧ στις αγορές η JP Morgan

gazzetta
gazzetta reader insider insider