Στις διαθέσεις των πωλητών παραδόθηκε εκ νέου το Χρηματιστήριο

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Στις διαθέσεις των πωλητών παραδόθηκε εκ νέου το Χρηματιστήριο
Αδυναμία αντίδρασης στο Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί χαμηλότερα από την περιοχή των 855 - 850 μονάδων.

Ανοδικός βηματισμός στη Wall Street, ήπιες μεταβολές στις ευρωπαϊκές αγορές αλλά εκ νέου υποαπόδοση και «επιθετικότερο» κλείσιμο θέσεων στο Χρηματιστήριο, ενδεικτικό της ρηχότητας της αγοράς και της αποστροφής των επενδυτών στο να αναλάβουν ένα επιπλέον ρίσκο.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε και στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου είναι πως η αγορά έκλεισε στα χαμηλά ημέρας με τον μοναδικό τίτλο που διασώθηκε στην υψηλή κεφαλαιοποίηση να είναι της Lamda με άνοδο 0,74%, ενώ συνολικά 65 μετοχές έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο, 39 με θετικό και 61 αμετάβλητες.

Η χαρακτήρας της αγοράς, αλλά και ο βραχυπρόθεσμος ορίζοντας αρκετών επενδυτών συνεχίζουν να αποτελούν εμπόδια ώστε να αρχίζουν έστω και σταδιακά να αποτιμώνται δεδομένα όπως η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την DBRS, και το η χώρα βρίσκεται στην αρχή ενός ενάρετου κύκλου (εισροές από το Ταμείο Ανάκαμψης) που θα οδηγήσει σε σημαντικό repricing των αξιών μεσοπρόθεσμα. Προς ώρας, η πορεία του πληθωρισμού και η εκρηκτική αύξηση των τιμών ενέργειας και των εμπορευμάτων που επιβαρύνουν ευρύτερα την οικονομική δυναμική και τα εισοδήματα, αποτελούν τους «οδηγούς» των «επιθετικότερων» plays των χαρτοφυλακίων.

Τα βλέμματα παραμένουν στραμμένα, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συνεδριάζει σήμερα και αύριο, με μια ευρεία ημερήσια διάταξη, η οποία όμως θα επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στο πόλεμο στην Ουκρανία, την άμυνα, την ενέργεια και την οικονομία. Σε εσωτερικό του σημείωμα, ο Filippo Taddei, επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs για τη Νότια Ευρώπη, αναμένει μία απάντηση με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα γύρω από τα ανώτατα όρια τιμών για το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια, αλλά και μία με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα γύρω από την επιτάχυνση της διαφοροποίησης για τη σταδιακή απαγκίστρωση από τη Ρωσία. Ο Taddei αναμένει επίσης ένα νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τη στήριξη των επενδύσεων της ΕΕ σε ενεργειακές υποδομές προς το τέλος του 2022, χρηματοδοτούμενο από συμβατικά δανειακά μέσα και δάνεια μεγάλης διάρκειας (όπως το SURE) ή με χρήση του σκέλους των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Από τη μεριά της η Sam Dart επικεφαλής ανάλυσης για το φυσικό αέριο στην Goldman Sachs, αναμένει και μια ανακοίνωση γύρω από την ενεργειακή συνεργασία ΕΕ - ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της ανακατανομής των προμηθειών LNG των ΗΠΑ στην Ευρώπη. Η ίδια ωστόσο εκτιμά πως αυτά τα μέτρα είναι απίθανο να αποτρέψουν την επανεμφάνιση των υψηλών τιμών (σε επίπεδα κατακερματισμού της ζήτησης) του φυσικού αερίου τόσο φέτος όσο και κατά το επόμενο έτος.

Από την άλλη, σε επίπεδο εγχώριας οικονομίας επιβάλλεται από τη μεριά της κυβέρνησης έκτακτη επιβολή φόρου στα υπερκέρδη παραγωγών ενέργειας που αγγίζει το 90% (ΔΕΗ, Mytilineos, Elpedison, ΗΡΩΝ) χωρίς ωστόσο να διευκρινίζονται κρίσιμες ενότητες (ανά μονάδα και τομέα παραγωγής ή σε επίπεδο ομίλου). Ωστόσο σημειώνεται ότι οι ΑΠΕ βρίσκονται εκ των προτέρων εκτός του «κάδρου» για τον έλεγχο τυχόν υπερκερδών, καθώς επιστρέφουν στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) τα έσοδα από τη συμμετοχή στη χονδρεμπορική αγορά, τα οποία ξεπερνούν τις εγγυημένες τιμές τους.

Έτσι, η μετοχή της Mytlineos έκλεισε με πτώση κατά 1,12% στα 14,08 ευρώ, της ΔΕΗ υποχώρησε κατά 1,77% στα 7,21 ευρώ, των ΕΛΠΕ κατά 1,68% στα 7,03 ευρώ και της Τέρνα Ενεργειακής παρέμεινε αμετάβλητη στα 15,02 ευρώ.

Στη Mytilineos καταγράφεται ένα υψηλό χάσμα κίνησης, με πρώτη αντίσταση στα 14,51 ευρώ και επόμενη ισχυρή στα 14,67 ευρώ, σημείο όπου διέρχονται ο εκθετικός ΚΜΟ 200 και ο απλός ΚΜΟ 30. Ανοδική τμήση αυτού του σημείου και με υψηλό όγκο μπορεί να δώσει κίνηση προς την περιοχή των 14,77 - 15 ευρώ. Πρώτη στήριξη εάν χαθούν τα 14,052 ευρώ, εντοπίζεται στα 13,63 ευρώ περίπου.

Έντονα πτωτική η κίνηση της ΔΕΗ, με τους short να ετοιμάζονται να δοκιμάσουν μέχρι και τα όρια των 7 ευρώ, ενώ πρώτη αντίσταση εντοπίζεται στα 7,90 ευρώ, με επόμενη στην περιοχή των 8,30 - 8,44 ευρώ (διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 60) και στα 8,67 ευρώ.

Στη σημερινή συνεδρίαση και με φόντο την αυριανή αργία, καταγράφηκε ένα αρκετά «επιθετικό» profit taking. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 1,38% στις 843,11 μονάδες, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 1,4% στις 2.036,94 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 1,23% στις 605,13 μονάδες. Ο τζίρος παράμεινε σε χαμηλά επίπεδα και πιο συγκεκριμένα στα 61,6 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7,38 εκατ. ευρώ αφορούσαν πακέτα (ΟΠΑΠ δύο πακέτα αξίας 5,07 εκατ. ευρώ, Motor Oil δύο πακέτα αξίας 1,73 εκατ. ευρώ και Eurobank 1,09 εκατ. ευρώ).

Σε επίπεδο εβδομάδας ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 2,29%, ο FTSE 25 κατά 2,15% και ο τραπεζικός δείκτης κατά 2,19%.

Τεχνικά, η κίνηση χαμηλότερα από τις 855 μονάδες - που έχει αναιρέσει το αγοραστικό σήμα - απομακρύνει το ενδεχόμενο μιας κίνησης προς τα εμπρός και προς τις 878 μονάδες, με τους long να ανακτούν τον έλεγχο σε περίπτωση διάσπασης των 886 - 887 μονάδες όπου διέρχονται ο απλός ΚΜΟ 30 και ο εκθετικός ΚΜΟ 200, με επόμενο κρίσιμο επίπεδο στις 898 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200).

Για τον τραπεζικό δείκτη πρώτη αντίσταση εντοπίζεται στις 627 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 60), με επόμενη στις 642 μονάδες (απλός ΚΜΟ 60). Κλείσιμο υψηλότερα από τις 672 μονάδες μπορεί να δώσει κίνηση προς τις 721 μονάδες. Ισχυρή στήριξη στην περιοχή των 592 - 587 μονάδων όπου διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 και διάσπαση της οποίας μπορεί να οδηγήσει μέχρι τις 550 - 545 μονάδες.

Στις τράπεζες βγήκε προσφορά που δε καλύφθηκε, με την Alpha Bank να κλείνει με πτώση 1,12% στα 1,0595 ευρώ, η Εθνική Τράπεζα κατά 0,9% στα 3,077 ευρώ, η Eurobank κατά 1,33% στα όρια του 1 ευρώ και η Τράπεζα Πειραιώς που διολίσθησε κατά 1,8% στα 1,365 ευρώ.

Ήπιο profit taking ακόμη και στον ΟΠΑΠ (-0,46%) - ενδεικτικό του βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα πολλών χαρτοφυλακίων - μετά το ισχυρό σετ αποτελεσμάτων και την υψηλή μερισματική πολιτική. Μετά την πρόσκαιρη άνοδο από το σημείο εισόδου που διαμορφώθηκε μετά το χθεσινό «κύμα» ρευστοποιήσεων, η μετοχή της Coca Cola οπισθοχώρησε εκ νέου διασπώντας την πρώτη στήριξη στα 19,40 ευρώ περίπου και κλείνοντας με πτώση 2,18% στα 19,11 ευρώ.

Έντονο κλείσιμο θέσεων και κατοχύρωση κερδών από την υπεραπόδοση του τίτλου της Titan στο διάστημα 16 - 22 Μαρτίου, όπου η μετοχή «χτύπησε» μέχρι και τα 13,60 ευρώ, ώστε να υποχωρήσει πλέον στα 12,60 ευρώ με πτώση 4,4%.

Ισχυρές απώλειες επίσης, για την Aegean (3,26%), την Viohalco (4,21%) και την ΕΥΔΑΠ (-2,74%).

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση υπήρξαν αγοραστικά σήματα στη Reds (2,86%), την Παπουτσάνης (2,76%) και ηπιότερα στη Fourlis (0,95%). Από την άλλη, συνέχισαν να ασκούνται πιέσεις στη Cenergy που κατέγραψε νέα πτώση 4,69% στα 3,255 ευρώ, με πρώτη στήριξη πλέον στα 3,20 ευρώ περίπου και αντίσταση στην περιοχή των 3,50 - 3,57 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider