Με θετικό πρόσημο «ξεκινούν» το β' τρίμηνο του έτους τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παρά το αρνητικό ρεκόρ του πληθωρισμού, καθώς η αισιοδοξία για μια συνέχιση των συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας είναι μεταξύ των παραγόντων που επηρεάζουν τους επενδυτές.
Στην κίνηση των δεικτών, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,55% στις 458,36 μονάδες, με τον κλάδο των ορυχείων να οδηγούν τα κέρδη με άνοδο 2,2%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ισχυροποιήθηκε 0,30% στις 7.537 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο DAX κέρδισε 0,22% στις 14.446 μονάδες. Στο Παρίσι ο CAC 40 έγραψε άνοδο 0,37% στις 6.684 μονάδες.
Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε 0,57% στις 25.163 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη κερδισε 0,69% στις 8.503 μονάδες.
Μάκρο
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη για τον Μάρτιο διαμορφώθηκε στο 7,5%, στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών και σημαντικά πιο πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Οι τιμές ενέργειας αυξήθηκαν 44,7% σε ετήσιο επίπεδο, ενδεικτικό της αύξησης του κόστους σε αυτές εν μέσω των ανησυχιών για διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Το θετικό κλίμα φαίνεται πως αποδίδεται στην προσπάθεια για είσοδο στο β' τρίμηνο του έτους με κέρδη, μετά από το χειρότερο τρίμηνο που ολοκλήρωσαν χθες οι αγορές από το 2020.
Ακόμα, στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκεται ο νέος γύρος συνομιλίων μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, για προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης στην Ανατολική Ευρώπη.
Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει προειδοποιήσει ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου σε «μη φιλικά» κράτη θα σταματήσουν από την Παρασκευή, εκτός εάν πληρώνονται σε ρούβλια, ενισχύοντας τις ανησυχίες για τον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανέφεραν ότι αυτή η απαίτηση δεν θα ισχύει για τους ευρωπαίους πελάτες της Ρωσίας.
«Αρκούδα» για τις ευρωπαϊκές μετοχές η BofA
Νέα πτώση για τις ευρωπαϊκές μετοχές της τάξεως του 10%, με τον Stoxx 600 στις 410 μονάδες, αναμένει η Bank of America, διατηρώντας στο ακέραιο την αρνητική της στάση προς αυτές.
Όπως εξηγεί, η διατήρηση της θέσης της στηρίζεται στις εκτιμήσεις της για επιβράδυνση της αναπτυξιακής δυναμικής και μια ήπια περαιτέρω ανοδική πορεία των πραγματικών αποδόσεων των ομολόγων. Παράλληλα, διατηρεί τη «marketweight» θέση της για τις τράπεζες, καθώς η περιορισμένη ανοδική κίνηση στην απόδοση των ομολόγων αφαιρεί έναν βασικό παράγοντα στήριξης για τον κλάδο, ενώ η εξασθένηση στους δείκτες PMI και η διεύρυνση των πιστωτικών περιθωρίων συνεπάγονται καθοδικούς κινδύνους.