Τελευταία ενημέρωση 13:30
Μετά την ισχυρή χθεσινή οπισθοχώρηση οι αγοραστές επανέρχονται στο Χρηματιστήριο αναζητώντας σημεία εισόδου. Πρώτο πεδίο στο οποίο στρέφονται είναι φυσικά οι τράπεζες με αρκετά επιθετικές τοποθετήσεις κατά το άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης.
Τα βλέμματα των αγορών παραμένουν στραμμένα στο πεδίο της ενεργειακής μάχης με την Ευρώπη να αναζητεί λύσεις στις ευθείες απειλές της Ρωσίας για διακοπή του εφοδιασμού με φυσικού αέριο. Από την άλλη, μερικές από τις μεγαλύτερες ενεργειακές εταιρείες της Ευρώπης φαίνονται έτοιμες να σπάσουν τις κυρώσεις και να προσαρμοστούν στο νέο σύστημα πληρωμών για το ρωσικό αέριο, ανοίγοντας λογαριασμούς σε ρούβλια στην Gazprombank στην Ελβετία.
Φυσικά με το πέρασμα των ημερών εντείνεται το ενδιαφέρον ως προς το rebalancing της MSCI που θα λάβει χώρα το Μάιο. Σύμφωνα με τη Société Générale αναμένεται πλέον να υπάρξουν δύο προσθήκες ελληνικών μετοχών και μία διαγραφή από το δείκτη MSCI EM. Η «SocGen» έδειξε να «ανασκευάζει» και να εξετάζει πλέον και το ενδεχόμενο ένταξης τόσο της Mytilineos (είχε γίνει αναφορά και πριν την τριμηναία αναθεώρηση τον Φεβρουάριο, που αφορούσε κυρίως αλλαγές σε σταθμίσεις) όσο και των ΕΛΠΕ.
Σύμφωνα με το γαλλικό οίκο, από το δείκτη αναμένεται να διαγραφεί η μετοχή της Jumbo, ενώ από την άλλη, αναμένεται να προστεθούν οι τίτλοι της Εθνικής Τράπεζας και της Mytilineos. Η Société Générale εκτιμά πως η διαγραφή της Jumbo είναι λιγότερο πιθανή «delete close», ενώ οι προσθήκες των τίτλων της Εθνικής και της Mytilineos έχουν υψηλές πιθανότητες, «add», ενώ εξετάζει και το ενδεχόμενο προσθήκης στον δείκτη της μετοχής των ΕΛΠΕ (λιγότερο πιθανή).
Παράλληλα, διατηρώντας την εποικοδομητική της στάση για την Ελλάδα, η UBS αναγνωρίζει πλέον περισσότερους «αντίθετους ανέμους» ως προς τις αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας σε σύγκριση με τον Μάρτιο.
Ως συνέπεια αυτού, προχωρά σε μείωση της εκτίμησή της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα στο 4% για φέτος από 5,5% προηγουμένως. Αυτό οφείλεται κυρίως σε τέσσερις παράγοντες: α) στην μικρότερη «μεταφορά» ανάπτυξης από το 2021 (carry over), β) στην αναθεώρηση προς τα κάτω της ανάπτυξης της Ευρωζώνης στο 2,9% το 2022, γ) στα δεδομένα υψηλής συχνότητας που συνεπάγονται μια πιο ήπια εκκίνηση για το πρώτο τρίμηνο του 2022 και δ) στον πληθωρισμό που εξελίσσεται σε ένα μεγαλύτερο εμπόδιο για την ανάπτυξη.
Στα της εγχώριας αγοράς, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,84% στις 926,24 μονάδες, με τον τζίρο στα 27,45 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο 0,99% στις 2.252 μονάδες και ο τραπεζικός ενισχύεται ελαφρώς κατά 0,57% στις 658,84 μονάδες. Να σημειωθεί πως η αγορά κατεβάζει ταχύτητα μένοντας μακριά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά.
Στις τράπεζες συνεχίζεται το rotation και το μερικό κλείδωμα κερδών στα σημερινά υψηλά, με την ΕΤΕ να υποχωρεί πλέον κατά 0,2% στα 3,926 ευρώ, την Πειραιώς να σημειώνει άνοδο 1,93% στα 1,427 ευρώ, τη Eurobank κατά 1,39% στα 1,011 ευρώ και την Alpha Bank στο 0,45% και τα 1,121 ευρώ.
Ξεχωρίζει επίσης η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής με άνοδο 3,9% στα 181,12 ευρώ αλλά και η επάνοδος της ΕΕΕ με κέρδη 1,57% στα 19,45 ευρώ, καθώς μετά το ισχυρό pullback δημιουργήθηκε ένα ενδιαφέρον σημείο εισόδου.
Υψηλά Quest (1,91%), ΟΠΑΠ (2,71%), Ελλάκτωρ (1,19%) και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (1,44%) που την «σπρώχνει» προς τα πάνω και η εκρηκτική άνοδος της ΤΕΝΕΡΓ.
Ήπια θετικά Mytilineos, Titan, ΔΕΗ, Viohalco, ενώ πτωτικά κινούνται τα ΕΛΠΕ και η Lamda με χαρακτηριστικά profit taking.