Ισχυρές μηνιαίες απώλειες στην Wall Street - Κατρακύλισαν DJ, S&P και Nasdaq

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ισχυρές μηνιαίες απώλειες στην Wall Street - Κατρακύλισαν DJ, S&P και Nasdaq
Ο Απρίλιος έκλεισε κοντά στις μεγαλύτερες μηνιαίες απώλειες που έχει καταγράψει ο S&P 500 από τις αρχές του 2020.

Με ισχυρότατες απώλειες είπε «αντίο» στην εβδομάδα και στον Απρίλιο η Wall Street, με τον τεχνολογικό κλάδο να αποτελεί τον αρνητικό πρωταγωνιστή στο αμερικανικό χρηματιστήριο, καθώ η Amazon έγινε το πιο πρόσφατο θύμα του sell off.

Συγκεκριμένα, η μετοχή της Amazon υποχώρησε 14%, στη χειρότερη μέρα της από το 2006, μετά από τα απογοητευτικά αποτελέσματα α' τριμήνου που ανακοίνωσε την Πέμπτη ο τεχνολογικός κολοσσός.

Σημειώνεται πως οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες στο αμερικανικό χρηματιστήριο να έχουν απωλέσει 1,8 τρισ. δολάρια σε αξία κεφαλαιοποίησης εντός του Απριλίου.

Ο Απρίλιος έκλεισε κοντά στις μεγαλύτερες μηνιαίες απώλειες που έχει καταγράψει ο S&P 500 από τις αρχές του 2020 και το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, με την προσοχή των επενδυτών και τους προβολείς του ενδιαφέροντος να στρέφονται στις αποφάσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) την ερχόμενη εβδομάδα.

Στην κίνηση των δεικτών, ο Dow Jones έπεσε 2,77% ή 939,18 μονάδες κλείνοντας στις 32.977 μονάδες. Ο S&P 500 υποχώρησε 3,63% ή 155,57 μονάδες στις 4.131 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2020, όπως και ο Nasdaq ο οποίος έχασε 4,17% ή 536,89 μονάδες στις 12.334 μονάδες.

Σε επίπεδο μήνα, ο Nasdaq έπεσε 13,3% τον Απρίλιο, στην χειρότερη μηνιαία επίδοση από τον Οκτώβριο του 2008. Ο S&P 500 έχασε 8,8%, σημειώνοντας τον χειρότερο μήνα από τον Μάρτιο του 2020, ενώ ο Dow έγραψε πτώση 3,9%.

Κατά τη διήμερη συνεδρίαση της τράπεζας που θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη με τη συνέντευξη Τύπου του διοικητή της, Τζερόμ Πάουελ, η Fed προβλέπεται πως θα προχωρήσει στην αύξηση των βασικών επιτοκίων της κατά 50 μονάδες βάσης. Οι αγορές αναμένουν σημάδια για τις επόμενες κινήσεις της Fed σχετικά με το ενδεχόμενο μεγαλύτερων αυξήσεων των επιτοκίων της εντός του 2022 καθώς και τις προβλέψεις της τράπεζας για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την τρέχουσα εβδομάδα σχετικά με την οικονομία των ΗΠΑ δείχνουν πως οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζουν να δοκιμάζουν επιχειρήσεις και εργαζόμενους στη χώρα, ενώ παραμένει η ανησυχία για τις περαιτέρω οικονομικές επιπτώσεις στις ΗΠΑ από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Στο μέτωπο της πανδημίας, ο κορυφαίος Αμερικανός λοιμωξιολόγος και σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την πανδημία, Άντονι Φάουτσι, δήλωσε πως τα εμβόλια με τεχνολογία mRNA κατά του κορονοϊού δεν προσφέρουν δια βίου ή μακροχρόνια προστασία από τη νόσο.

Εμπορεύματα

Τα συμβόλαια του χρυσού, παράδοσης Ιουνίου, κέρδισαν 1,1% ή 20,40 δολάρια στα 1/911,70 δολάρια. Για το σύνολο του Απριλίου, έχασαν κοντά στο 1%, στον πρώτο μήνα απωλειών εντός του 2022.

Το πετρέλαιο έσπασε το τριήμερο ανοδικό σερί κλείνοντας τη συνεδρίαση της Παρασκευής με απώλειες, όμως έσωσε τα κέρδη σε εβδομαδιαίο και μηνιαίο επίπεδο, με άνοδο 2,6% και 4,4% αντίστοιχα.

Μάκρο

Σε υψηλά επίπεδα κινήθηκε ο δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) στις ΗΠΑ για τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας την Παρασκευή, επιβεβαιώνοντας τις αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις στην αμερικανική οικονομία.

Ο δείκτης κόστους απασχόλησης στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 1,4% το πρώτο τρίμηνο, από άνοδο 1% το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση από το υπουργείο Εργασίας της χώρας. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal είχαν προβλέψει αύξηση 1,1%.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Ανοδικά κινήθηκαν τα κέρδη της Exxon Mobil για το α' τρίμηνο του 2022, με την αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία να επηρεάζεται αρνητικά από την πτώση στη μονάδα παραγωγής πετρελαίου που διατηρεί στην Άπω Ανατολής της Ρωσίας, λόγω των κυρώσεων από τις χώρες της Δύσης στη Μόσχα για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Εκτόξευση των κερδών της κατέγραψε για το α' τρίμηνο του 2022 η Chevron, με τον αμερικανικό ενεργειακό κολοσσό να ωφελείται από τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Τα κέρδη της εταιρείας ανήλθαν σε 6,3 δισ. δολάρια έναντι 1,37 δισ. δολαρίων στο α' τρίμηνο του 2021.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider