«Εκτόξευση» άνω του 3% για το πετρέλαιο μετά τις κυρώσεις της ΕΕ στο ρωσικό αργό - «Πέφτει» το αέριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Εκτόξευση» άνω του 3% για το πετρέλαιο μετά τις κυρώσεις της ΕΕ στο ρωσικό αργό - «Πέφτει» το αέριο
Η άνοδος προκύπτει μετά και από τον νέο γύρο κυρώσεων κατά του Κρεμλίνου που πρότεινε η Κομισιόν, οι οποίες περιλαμβάνουν τη σταδιακή διακοπή, σε διάστημα έξι μηνών, των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου.

Ανακάμπτουν σθεναρά την Τετάρτη οι τιμές του πετρελαίου, μετά και την ανακοίνωση ευρωπαϊκών κυρώσεων στο ρωσικό αργό από την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν αλλά και ενόψει της ανακοίνωσης νομισματικής πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Τα συμβόλαια του Brent αυξάνονται κατά 3,42 δολ. ή 3,2%, στα 108,38 δολ. το βαρέλι ενώ τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού αυξάνονται κατά 3,51 δολάρια ή 3,43%, στα 105,8 δολάρια το βαρέλι.

Η άνοδος προκύπτει μετά και από τον νέο γύρο κυρώσεων κατά του Κρεμλίνου που πρότεινε η Κομισιόν, οι οποίες περιλαμβάνουν τη σταδιακή διακοπή, σε διάστημα έξι μηνών, των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου.

«Ας είμαστε ξεκάθαροι: δεν θα είναι εύκολο», δήλωσε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Ορισμένα κράτη μέλη έχουν ισχυρή εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο. Αλλά πρέπει απλά να δουλέψουμε πάνω σε αυτό. Προτείνουμε τώρα εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Θα είναι ένα ολικό εμπάργκο για το ρωσικό πετρέλαιο, είτε μεταφέρεται ακτοπλοϊκά, είτε μέσω αγωγού, είτε αργό, είτε διυλισμένο», ξεκαθάρισε.

Οι επενδυτές περιμένουν επίσης μια ανακοίνωση από τη Fed την Τετάρτη, η οποία αναμένεται να εντείνει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού μέσω της αύξησης των επιτοκίων και της μείωσης του ισολογισμού της.

Στις ΗΠΑ, τα αποθέματα αργού μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά 3,5 εκατομμύρια βαρέλια. Αυτή ήταν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πτώση 800.000 βαρελιών που εκτιμούσε το Reuters.

Οι τιμές του πετρελαίου είχαν υποχωρήσει περισσότερο από 2% την Τρίτη λόγω των ανησυχιών για τη ζήτηση από τα παρατεταμένα lockdown στην Κίνα.

Υποχωρεί η τιμή του αερίου λόγω Νορβηγίας

Την ίδια στιγμή, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη υποχωρούν περί τα 0,4% στα 99 ευρώ η μεγαβατώρα καθώς οι προμήθειες από τη Νορβηγία αυξήθηκαν μετά την ολοκλήρωση ορισμένων εργασιών εποχικής συντήρησης.

Οι παραδόσεις από τον δεύτερο μεγαλύτερο προμηθευτή της Ευρώπης αυξάνονται καθώς ολοκληρώθηκαν οι προγραμματισμένες εργασίες στο εργοστάσιο του Kollsnes και στο Troll. Οι υψηλότερες ροές αερίου αμβλύνουν μερικώς τις ανησυχίες καθώς η ΕΕ πρότεινε κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο, γεγονός που θα μπορούσε να ενισχύσει τη ζήτηση για φυσικό αέριο και άνθρακα.

Ο μεγαλύτερος παραγωγός της Νορβηγίας Equinor ASA ανακοίνωσε νωρίτερα φέτος ότι θα παρέχει σταθερά αέριο για να περιορίσει τις ανησυχίες σχετικά με τις ρωσικές ροές στην ήπειρο. Η εταιρεία είναι έτοιμη να προσθέσει ακόμα περισσότερους όγκους με το εργοστάσιο LNG του Hammerfest στη βόρεια Νορβηγία, το οποίο βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ξεκινήσει την παραγωγή στις 17 Μαΐου αφού έκλεισε λόγω πυρκαγιάς στα τέλη του 2020.

«Με την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, η κορυφαία προτεραιότητα της Equinor είναι η διασφάλιση ασφαλών και αξιόπιστων παραδόσεων», δήλωσε ο CEO Anders Opedal σύμφωνα με το Bloomberg.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΕ: Εντός έξι μηνών το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Πετρέλαιο: Εμπάργκο σε ρωσικό αργό και lockdown σε Κίνα έριξαν τις τιμές

ΕΕ: Τι περιλαμβάνει το έκτο πακέτο κυρώσεων - Εμπάργκο στο πετρέλαιο της Ρωσίας με επιφυλάξεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider