Σημάδια αντίδρασης στις ευρωαγορές μετά το διεθνές sell off

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σημάδια αντίδρασης στις ευρωαγορές μετά το διεθνές sell off
Η ανησυχία για τις επιπτώσεις του πολέμου και της αύξησης του πληθωρισμού στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη εξακολουθεί να ρίχνει βαριά την σκιά της στις διεθνείς αγορές.

Τελευταία ενημέρωση: 15.45

Σε θετικό έδαφος κινούνται κατά τις συνεδριάσεις της Τρίτης οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες, σε μία προσπάθεια να ανακάμψουν από τις διαδοχικές απώλειες των προηγούμενων ημερών, καθώς η ανησυχία για τις επιπτώσεις του πολέμου και της αύξησης του πληθωρισμού στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη εξακολουθεί να ρίχνει βαριά την σκιά της στις διεθνείς αγορές.

Πιο αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 καταγράφει κέρδη 1,26% και διαμορφώνεται στις 422,72 μονάδες, με τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας να ενισχύεται κατά 2,2%, ενώ σχεδόν το σύνολο των επιμέρους τομέων βρίσκεται με θετικό πρόσημο, ενώ απώλειες περίπου 1% καταγράφει μόνο ο πετρελαϊκός κλάδος.

Ο δείκτης Eurostoxx 50 βρίσκεται στις 3.578,87 μονάδες, ενισχυμένος κατά 1,47%.

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX στην Φρανκφούρτη σημειώνει άνοδο 1,66% στις 13.602 μονάδες, όπως και ο γαλλικός CAC 40 ο οποίος κερδίζει 1,51% και βρίσκεται στα επίπεδα των 6.177 μονάδων.

Στο Λονδίνο, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,75% στις 7.270 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια της Ευρωζώνης ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει κέρδη 1,7% στις 23.221 μονάδες. Τέλος, ο ισπανικός δείκτης IBEX 35 βρίσκεται στις 8.227 μονάδες, σημειώνοντας κέρδη 1,08%.

Στο ταμπλό, ισχυρά κέρδη που ξεπερνούν το 25% σημειώνει η μετοχή της Swedish Match, στον απόηχο της είδησης πως η Philip Morris εξετάζει την εξαγορά της σουηδικής ανταγωνίστριας εταιρείας.

Μάκρο

O δείκτης οικονομικών προσδοκιών στη Γερμανία για τον Μάιο διαμορφώθηκε στις -34,3 μονάδες έναντi -41 μονάδων τον Απρίλιο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν να ανέλθει στις -42 μονάδες.

Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών για τη γερμανική οικονομία διαμορφώθηκε στις -36,5 μονάδες έναντι -30,8 μονάδων τον Απρίλιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθεί στις -35 μονάδες.

Μηδενική ανάπτυξη κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή στην Ιταλία για τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική αρχή της χώρας (Istat), σε ένα σημάδι στασιμότητας στον κλάδο της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης.

Ειδικότερα, σε μηνιαίο επίπεδο η βιομηχανική παραγωγή έμεινε στο 0%, έναντι αύξησης 4% τον Φεβρουάριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια συρρίκνωση κατα 1,5%,

Εταιρικά νέα

Πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών κινήθηκαν τα έσοδα και τα κέρδη της Bayer για το α' τρίμηνο του 2022, με τη διοίκηση της γερμανικής φαρμακευτικής να κάνει λόγο για μικρό αντίκτυπο στη λειτουργία της από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ειδικότερα, τα έσοδα από πωλήσεις της εταιρείας διαμορφώθηκαν σε 14,64 δισ. ευρώ έναντι εκτίμησης των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Bayer για έσοδα 13,65 δισ. ευρώ.

Τα προσαρμοσμένα κέρδη EBITDA ανήλθαν σε 5,25 δισ. ευρώ έναντι 4,55 δισ. ευρώ που εκτιμούσαν οι αναλυτές.

Ασιατικές αγορές

Μικτά πρόσημα καταγράφηκαν στις συνεδριάσεις της Τρίτης στα σημαντικότερα χρηματιστήρια της Ασίας, με την πλειοψηφία των δεικτών να ακολουθεί κατά πόδας τις απώλειες της αμερικανικής αγοράς, ενώ στο επίκεντρο των πιέσεων βρέθηκε εκ νέου ο τεχνολογικός κλάδος.

Συγκεκριμένα, στο Τόκυο, ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei έκλεισε στις 26.167 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 0,58%, όπως και ο δείκτης HSI στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο οποίος διαμορφώθηκε στις 19.633 μονάδες, υποχωρώντας κατά 1,84%.

Στον αντίποδα, ο δείκτης Shanghai στην ηπειρωτική Κίνα έκλεισε στις 3.035 μονάδες, σημειώνοντας κέρδη 1,06%, ενώ ο δείκτης Shenzhen κατέγραψε άνοδο 1,37% και διαμορφώθηκε στις 10.912 μονάδες. Τέλος, στη Νότια Κορέα, ο δείκτης KOSPI διαμορφώθηκε στις 2.596 μονάδες, με απώλειες 0,55%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βρετανία: Οι καταναλωτές κόβουν τις δαπάνες τους, εν μέσω του καλπάζοντα πληθωρισμού

Wall Street: Οι Big Tech έχασαν πάνω από 1 τρισ. δολάρια σε τρεις «καταστροφικές» συνεδριάσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider