Διευρύνουν τα κέρδη οι ευρωπαϊκές αγορές, εν αναμονή του πληθωρισμού στις ΗΠΑ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διευρύνουν τα κέρδη οι ευρωπαϊκές αγορές, εν αναμονή του πληθωρισμού στις ΗΠΑ
Ήπια κέρδη καταγράφουν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, σε μια συνεδρίαση με επιφυλακτικότητα.

Τελευταία Ενημέρωση 14.57

Διευρύνουν τα κέρδη τους οι ευρωπαϊκοί δείκτες, σε μια συνεδρίαση που ξεκίνησε με επιφυλακτικότητα, με τους επενδυτές να βρίσκονται σε αναμονή για τα στοιχεία του πληθωρισμού Απριλίου στις ΗΠΑ, που θα ανακοινωθούν σήμερα και αναμένεται να διαμορφωθούν κάτω από το 8,5% του Μαρτίου.

Το θετικό κλίμα ενισχύθηκε έπειτα από τις δηλώσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2011 λίγες εβδομάδες, μετά τη λήξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων. «Η προσδοκία μου είναι ότι αυτές (οι αγορές ομολόγων) θα πρέπει να ολοκληρωθούν στις αρχές του τρίτου τριμήνου», είπε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται 1,43% στις 426,35 μονάδες, ενώ ο Euro Stoxx 50 1,95% στις 3.624,23 μονάδες.

Στη Γερμανία ο DAX καταγράφει άνοδο 1,43%, στη Γαλλία ο CAC 40 κερδίζει 2,03%, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει κέρδη 1,04%. Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύεται 2,22%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κινείται στο +1,56%.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία, ο γερμανικός πληθωρισμός τον Απρίλιο ανήλθε στο 7,4% ετησίως, στο υψηλότερο επίπεδο από το 1981.

Η μετοχή της Swedish Match ενισχύθηκε πάνω από 9% στις αρχές του εμπορίου, αφού η καπνοβιομηχανία συμφώνησε στην πώλησή της έναντι 16 δισ. δολαρίων στον αμερικανικό κολοσσό Philip Morris International.

Επίσης, η γερμανική φαρμακοβιομηχανία Bayer υποχωρεί 6% αφού η διοίκηση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο να μην εξεταστεί η έφεση της εταιρείας στους ισχυρισμούς πελατών ότι το ζιζανιοκτόνο Roundup προκαλεί καρκίνο.

Η πρόσφατη αστάθεια των αγορών αποδίδεται στις ανησυχίες των επενδυτών για την αύξηση των επιτοκίων και τα ερωτηματικά σχετικά με το πόσο επιθετικά θα ενεργήσει η Fed για να περιορίσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό. Επιπλέον, οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία και τα lockdown στην Κίνα.

Ασία

Στην Ασία, οι δείκτες κινήθηκαν με μικτά πρόσημα, έπειτα από τη δημοσίευση των στοιχείων για τον κινεζικό πληθωρισμό τον Απρίλιο, ο οποίος ανήλθε στο 2,1% τον Απρίλιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, από αύξηση 1,5% τον Μάρτιο. Στο Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng ενισχύθηκε 0,97%.

Στην Κίνα, ο Shanghai Composite έκλεισε στο +0,75%, ενώ ο Shenzhen Component κέρδισε 1,8%. Ο Nikkei 225 στην Ιαπωνία αυξήθηκε 0,18%, ενώ ο Kospi στη Νότια Κορέα σημείωσε πτώση 0,17% και ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στο +0,19%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider