Η ανησυχία για την Fed και οι δηλώσεις του Μασκ φέρνουν απώλειες στην Wall Street

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η ανησυχία για την Fed και οι δηλώσεις του Μασκ φέρνουν απώλειες στην Wall Street
Τριψήφιες απώλειες για τον Dow Jones και τον Nasdaq στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Πτώση 3% για την Apple, μετά από το σχέδιο της ΕΕ για τους φορτιστές.

Με αρνητικά πρόσημα κινούνται οι δείκτες της Wall Street, στον απόηχο των στοιχείων για την αμερικανική αγορά εργασίας που εντείνουν τις ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ.

Στην κίνηση των δεικτών, ο Dow Jones χάνει 0,71% ή 235,08 μονάδες στις 33.013 μονάδες.

Ο S&P 500 υποχωρεί 0,89% ή 35,32 μονάδες στις 4.141 μονάδες.

Ο Nasdaq διολισθαίνει 1,45% ή 177,27 μονάδες στις 12.136 μονάδες.

Σημειώνεται πως η μετοχή της Apple γράφει απώλειες άνω του 3%, στον απόηχο του σχεδίου της Κομισιόν για τους κοινούς φορτιστές φορητών ηλεκτρονικών συσκευών.

Τα στοιχεία για την πορεία της απασχόλησης στις ΗΠΑ που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας για τον Μάιο εντείνουν την άποψη πως η Fed δεν πρόκειται να αφήσει «το γκάζι» από τον σχεδιασμό της για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της μέσα στους επόμενους μήνες, με αξιωματούχους της τράπεζας να υπογραμμίζουν την πρόθεση τους για αυξήσεις των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης μέσα στον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Fed προκαλεί ανησυχία στις αγορές για κάμψη στην πορεία ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας, με τελευταίο και πιο «δυνατό παράδειγμα» τον Έλον Μασκ.

Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη δήλωσε πως έχει «πάρα πολύ καλό προαίσθημα» για τις προοπτικές της οικονομίας προσθέτοντας ότι θέλει να περικόψει των 10% των θέσεων εργασίας στην Tesla, όπως μετέδωσε το Reuters.

Η μετοχή της Tesla υποχωρεί 6% μετά από τις δηλώσεις του Μασκ.

Μάκρο

Ανώτερα των προβλέψεων των αναλυτών ανήλθαν τα στοιχεία για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας.

Ειδικότερα, για τον περασμένο μήνα προστέθηκαν 390.000 νέες θέσεις εργασίας έναντι 406.000 τον Απρίλιο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 328.00 νέες θέσεις.

Το ποσοστό της ανεργίας διαμορφώθηκε στο 3,6%, αμετάβλητο σε σχέση με τον Απρίλιο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθεί στο 3,5%.

Το μέσο ημερομίσθιο αυξήθηκε σε μηνιαίο επίπεδο κατά 0,3%, αμετάβλητο σε σχέση με τον Απρίλιο ενώ σε ετήσιο επίπεδο αυξήθηκε 5,2%, εντός των προβλέψεων των αναλυτών.

Πτωτικά κινήθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στον κλάδο των υπηρεσιών στις ΗΠΑ για τον Μάιο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του PMI υπηρεσιών της S&P Global.

Ειδικότερα, ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 53,4 μονάδες έναντι 53,5 μονάδων στην αρχική μέτρηση, ενώ τον Απρίλιο είχε διαμορφωθεί στις 55,6 μονάδες.

Ο σύνθετος PMI για την αμερικανική οικονομία διαμορφώθηκε στις 53,6 μονάδες για τον Μάιο από τις 56 μονάδες του Απριλίου, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 4 μηνών.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Η Bristol Myers ανακοίνωσε τη συμφωνία για την εξαγορά της αμερικανικής φαρμακευτικής Turning Point Therapeutics, σε ένα deal που αποτιμά την αξία της δεύτερης σε 4,1 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η συμφωνία αφορά τίμημα 76 δολαρίων ανά μετοχή της Turning Point, premium 122,5% σε σχέση με το τελευταίο κλείσιμο της εταιρείας στην Wall Street.

Η Twitter ανακοίνωσε πως την Παρασκευή παρήλθε το χρονικό όριο για τον έλεγχο της συμφωνίας εξαγοράς της από τον Έλον Μασκ, σύμφωνα με τον αντιμονοπωλιακό νόμο Hart-Scott-Rodino του 1976.

Σύμφωνα με το MarketWatch, ο εν λόγο νόμος δίνει τη δυνατότητα στο υπουργείο Εμπορίου και το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ περιθώριο για να ελέγχουν εάν υπάρχει παραβίαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων σε εξαγορές εταιρειών, με βάση τη σχετική νομοθεσία.

Σε ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων της για τα έσοδα του β' τριμήνου προχώρησε η American Airlines, με την αμερικανική αεροπορική εταιρεία να αναμένει έσοδα μεγαλύτερα από τα επίπεδα του 2019, προτού η πανδημία του κορονοϊού επηρεάσει τις αεροπορικές μετακινήσεις.

Η διοίκηση της εταιρείας αναμένει πως τα έσοδα στο β' τρίμηνο θα είναι 11% με 13% αυξημένα σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019, έναντι εκτίμησης για αύξηση 6% με 8% που είχε κάνει προηγουμένως.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Crypto: Κατάρρευση χιλιάδων ψηφιακών νομισμάτων «βλέπει» η αγορά

gazzetta
gazzetta reader insider insider